Register
A password will be e-mailed to you.

Márciusban megjelenő új könyvében XVI. Benedek pápa teljességgel felmenti a zsidó népet az alól a vád alól, hogy felelős lenne Jézus haláláért, választ adva ezzel a kereszténység egyik legvitatottabb kérdésére – derül ki a könyv szerdán közzétett részleteiből az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.

A világszerte március 10-én bemutatásra kerülő kötetben, amely a katolikus egyházfő 2007-ben megjelent Názáreti Jézus című munkájának második része, XVI. Benedek bibliai és teológiai elemzéssel cáfolja a zsidó népet Jézus haláláért kollektíven felelőssé tevő magyarázatokat, melyek évszázadokon alapul szolgáltak a zsidók üldözéséhez.

Elemzésében az egyházfő arra a következtetésre jut, hogy Jézust valójában a korabeli "jeruzsálemi szentély arisztokráciája" akarta halálra ítéltetni, amiért a zsidók királyának nyilvánította magát, megsértve ezzel a zsidó törvényeket.

Bár a Vatikán már öt évtizede ezt hirdeti – a II. vatikáni zsinat 1965-ben visszavonta az egyház "istengyilkossági" vádját a zsidó nép egészével szemben -, zsidó tudósok szerdán jelentős fejleménynek mondták a német születésű pápa érvelését, amely szerintük segíthet az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Hozzáértők szerint ez az első alkalom, hogy egy pápa ilyen alapos elemzést és részletes összevetést ad az Újszövetségben (a keresztény biblia második része) foglalt, Jézus halálára vonatkozó beszámolókról és azok interpretációjáról.

"Van egy alapvető emberi hajlam arra, hogy az emberek adottnak fogadjanak el valamit, s ez nagyon gyakran az antiszemitizmus veszélyével kapcsolatos éberség és tudatosság elmulasztásához vezet" – nyilatkozta a kérdésről az AP hírügynökségnek David Rosen rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) vallásközi ügyekkel foglalkozó igazgatója, aki éveken át társelnöke volt a vatikáni-zsidó párbeszédnek.

Rosen szerint a pápa szavai (a II. vatikáni zsinat döntésénél) mélyebb és hosszabban tartó nyomot hagyhatnak, mivel a hívők a Szentírást és annak különböző kommentárjait gyakrabban olvassák, mint régi egyházi dokumentumokat.

Elan Steinberg, a Zsidó Holokauszttúlélők és Leszármazottaik Amerikai Gyülekezetének alelnöke szintén üdvözölte a pápai szavait.

"Ez egy fontos előrelépés. Személyes elutasítása az antiszemitizmus hosszú évszázadokon át ható teológiai megalapozásának" – mondta Steinberg a brit hírügynökségnek.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

2 hozzászólás

  1. Warrior

    Ebből is látszik, hogy a katolikusok teljesen behódoltak a zsidóknak. Majd az lesz hogy a leendő palesztin mészárlás egy újabb úgymond keresztes háború lesz. Az, hogy kik és miért feszítették és kiknek az akaratából feszítették keresztre a Megváltót, egyedül azok tudták akik, ott voltak.
    A zsidók sosem ismerték el Jézus Krisztust Megváltónak. Heródes is sidó volt aki lemészároltatott rengeteg kisgyereket. Mit csodálkozunk a katolikus valláson amikor a bíborosok egy része zsidó? Valamint az is kérdés hogy Konstantin idejéig a Bibliában benne volt a reinkarnáció is, érdeke utána már tilos volt hinni az újjászületésben.

    Válasz
  2. balogh sándor

    elnézést hogy zavarom önöket én ugy érzem hogy magyarországnak vége öreg apám nagyon sok zsido embert mentet meg a második világ háboruba körübelül 30 embert elmondása szerint most ugy érzem hogy nekem és a kis családomnak volna nagy szüksége hogy meg mentcsenek minket mert már ételre se jut sajnos munka nélküli letem a lakás sajnos a banké azt is viszik dolgozni szeretnék hogy a családom egybe maradjon öregapánk mindig ara nevelt minket hogy minden ember egyforma én szeretnék zsido leni hogy jobbra forduljon az életünksajnos ezt a levelet végsö elkeseredéseben irombocsánat hogy zavartam önöket freemail cim sanyi710215@freemail.hu

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.