Regisztráció



A jelszavát emailben elküldtük.

A sopronbánfalvi kármelita kolostorral kapcsolatos dokumentumokat, kegytárgyakat és relikviákat adott át csütörtökön Linenblatt Margit, Erzsébet anya, karmelita perjelnő hagyatékából a tavaly felújított kolostor számára Kuszák Erzsébet soproni lakos.

Az adományozó elmondta: az iratok közül különleges érték a kolostor 1892-ből való adásvételi szerződésének másolata, a kolostorhegy 1893-ból származó eredeti alaprajza, továbbá Zalka János püspök ünnepi beszéde szintén 1892-ből. Emellett imakönyvek, szentek életét ismertető anyagok egészítik ki az írásos dokumentumok sorát.
 
A relikviák közül az adományozó kiemelte a karmelita apácaszobrot, továbbá a szenteltvíztartót, amely a karmelita perjelnő hagyatékának részét képezte. "A kolostornak most átadott hímzések pedig arra emlékeztetnek, hogy a nővérek mi mindennel foglalkoztak az imádkozás mellett" –  hangoztatta Kuszák Erzsébet.
 
A kolostort 1482-ben alapította a pálosoknak Sopron városa a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A török időkben az épület nagy része elpusztult. Az újkori kolostort a XVII. század első felében emelték. A XIX. század végén a karmelita apácák otthona lett. Magyarországon az első női sarutlan karmelita kolostort 1891-ben Sopronbánfalván alapította Maria Ignatia nővér.
.
Az 1950-es évek elején a szigorú imádságos rendet feloszlatták, a sopronbánfalvi kolostort bezárták; az utolsó főnővér akkor költözött Sopronba. Linenblatt Margit, Erzsébet anyát Meggyesi Schwarz Eugénia fogadta be kétszobás lakásába. Ott élt Erzsébet anya egészen haláláig, az 1970-es évek végéig. Ő volt az utolsó, akit a sopronbánfalvi templom altemplomában temettek el. Befogadója megőrizte iratait és a kegytárgyakat, majd az ő halála után az 1990-es évek közepén a relikviákat a társasházban lakó Huszák Erzsébet óvónő vette gondozásba.
 
Az egyháztörténeti értékeket Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor igazgatója vette át. Az írásos dokumentumokat és a kegytárgyakat kiállítják a felújított kolostorban, amelyet eredeti rendeltetésével összhangban elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakítottak.

Tovább a Sopronbánfalva Pálos-Kármelita Kolostor oldalára

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Egy válasz

 1. Olaj Dávid

  Helló Ritu,
  Imádkozgatunk, olvasgatunk, kedvenc oldalunk (te vagy)
  aztán ráklikkeltem a:
  Tovább a Sopronbánfalva Pálos-Kármelita Kolostor oldalára és bejött a:
  http://www.majkikolostor.hu, ?
  Én meg azt hittem, hogy az a:
  http://www.banfalvakolostor.hu
  na mindegy, mert ez a Sopronbánfalva Pálos-Kármelita-Meditáció amúgy is tűzfészek az összemosások miatt.

  SeeYa
  d.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.