Register
A password will be e-mailed to you.

Európai egyházi szervezetek vezetői is részt vesznek az ökumenikus imahét ez évi nyitó ünnepségén, amelyet jövő vasárnap tartanak a budapesti Fasori református templomban – közölte Bóna Zoltán, az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

Az európai egyházi szervezetek vezetői közül szentbeszédet mond  Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. A külföldi meghívottak: Rüdiger Noll református lelkész, az Európai Egyházak Konferenciája egyház és társadalom bizottságának igazgatója, Piotr Mazurkiewicz, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa brüsszeli bizottságának főtitkára, illetve Fazekas László református püspök, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának alelnöke.
 
A kereszténység egységéért szervezett idei ökumenikus imahét megnyitó ünnepi liturgiáján igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Az istentisztelet liturgiájában a MEÖT tagegyházainak  püspökei, vezető lelkipásztorai is részt vesznek. A rendezvénysorozat mottójául a "(…) kitartóan részt vettek az  apostoli tanításban (…)" bibliai idézet szolgál.
 
Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek karácsony előtt  adott interjújában elmondta: az egyházi vezetők a soros EU-elnökséget betöltő Magyarországért mondják el majd imáikat január 16-án. Ez alkalomból az Európai Egyházak Konferenciájának vezetői Budapesten találkoznak majd magyar politikusokkal és egyházi vezetőkkel.
 
Erdő Péter szintén rámutatott: az  egyház azon dolgozik Magyarország soros EU-elnöksége kapcsán – és azon dolgozott korábban is -, hogy "hírünk a világban és Európában  jó legyen. (…) Lehetőségeinkhez tartozik az is, hogy a magyarországi uniós rendezvényeken vállaljunk házigazdai vagy segítő  szerepet" – tette hozzá.
 
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.
 
Az imahét előkészítő anyagát a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács és az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága közösen állíttatja össze. Az ökumenikus imahétre 1968 óta  készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák azokat.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.