Register
A password will be e-mailed to you.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye társszékesegyházává válik hivatalosan is vasárnap délután a békéscsabai Páduai Szent Antal-templom; az ősszel hozott vatikáni határozatot Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius olvassa fel egy szentmise keretében, melyet Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrál.

Gyakorlati szempontok alapján megfogalmazott kérés eredménye  volt az, hogy a szentszék társszékesegyházi kinevezést adott. Ez olyan esetben fordul elő, amikor egy egyházmegyének fizikai, logisztikai szempontból nemcsak egy egyértelmű központja kínálkozik, hanem több is – fejtette ki Kiss-Rigó László. A püspök a pápától kérhet engedélyt, hogy megtartva a székesegyházat a másik megyében is alakuljon társszékesegyház – tette hozzá. A szentszék ebben az esetben megértette a kérést, és határozott  arról, hogy Békéscsabán a Páduai Szent Antal templom társszékesegyháza legyen a Szeged-Csanádi Egyházmegyének.
 
A 980 éves egyházmegye székhelye többször változott. Az 1920-as évekig Temesvár volt a székhely, ezt követően költözött Szegedre a püspök, és lett a Fogadalmi templom a székesegyház. Az évek során azonban számtalan esetben fordult elő, hogy bizonyos programokat Szeged után Békéscsabán is megismételtek, azért, hogy a híveknek ne kelljen annyit utazni. A gyakorlat hozta úgy, hogy a békési megyeszékhely kisközpontként kezdett működni. Jelenleg az egyházmegye két megyét, Csongrádot és Békést fedi le teljesen, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány települését is kiszolgálja.
 
Magyarországon a társszékesegyházi rendszer nem egyedülálló, hiszen jól működik a Debrecen-Nyíregyházi-, a Kalocsa-Kecskeméti- vagy az Esztergom-Budapesti Egyházmegye is, és külföldön is számos példa van erre.
 
A százéves békéscsabai templom felújítása az utóbbi években megtörtént. A templom ettől az eljárástól teljesen függetlenül, mostanra, épp az évfordulóra készült el.
 
A luteránusok lakta Békéscsabán az első katolikus plébánia 1750-ben épült fel, hiszen addig a hívek kis létszáma miatt egy lakásban tartották a miséket. Az új plébánián egy kicsi kápolnát alakítottak ki. 1769-ben épült fel első templomuk torony nélkül  Páduai Szent Antal tiszteltére, a templom mellett harangláb állt. A 18. század végén megépült a torony is. A 19. századra a katolikus lakosság létszáma már elérte 2800-at, a 20. századra pedig a  9000-ret is meghaladta. A templom felújítása helyett újat terveztek. 1907 őszén megkezdődött a régi templom elbontása, s három év alatt  fel is épült Hofhauser Antal tervei alapján a mai épület. Fetser Antal nagyváradi püspök szentelte fel 1910. június 12-én.
 
A vöröstégla burkolatú neogót templom bazilikális rendszerű: főhajóból, két mellékhajóból, kereszthajóból és szentélyből tevődik össze. Belső hosszúsága 51, szélessége 34 méter. A szentély 10 méter széles. 3000 fő befogadására alkalmas. Orgonáját Rieger Ottó készítette 1932-ben. Három harangja van: 900, 350 és 80 kilogrammosak.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.