RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye társszékesegyházává válik hivatalosan is vasárnap délután a békéscsabai Páduai Szent Antal-templom; az ősszel hozott vatikáni határozatot Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius olvassa fel egy szentmise keretében, melyet Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrál.

Gyakorlati szempontok alapján megfogalmazott kérés eredménye  volt az, hogy a szentszék társszékesegyházi kinevezést adott. Ez olyan esetben fordul elő, amikor egy egyházmegyének fizikai, logisztikai szempontból nemcsak egy egyértelmű központja kínálkozik, hanem több is – fejtette ki Kiss-Rigó László. A püspök a pápától kérhet engedélyt, hogy megtartva a székesegyházat a másik megyében is alakuljon társszékesegyház – tette hozzá. A szentszék ebben az esetben megértette a kérést, és határozott  arról, hogy Békéscsabán a Páduai Szent Antal templom társszékesegyháza legyen a Szeged-Csanádi Egyházmegyének.
 
A 980 éves egyházmegye székhelye többször változott. Az 1920-as évekig Temesvár volt a székhely, ezt követően költözött Szegedre a püspök, és lett a Fogadalmi templom a székesegyház. Az évek során azonban számtalan esetben fordult elő, hogy bizonyos programokat Szeged után Békéscsabán is megismételtek, azért, hogy a híveknek ne kelljen annyit utazni. A gyakorlat hozta úgy, hogy a békési megyeszékhely kisközpontként kezdett működni. Jelenleg az egyházmegye két megyét, Csongrádot és Békést fedi le teljesen, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány települését is kiszolgálja.
 
Magyarországon a társszékesegyházi rendszer nem egyedülálló, hiszen jól működik a Debrecen-Nyíregyházi-, a Kalocsa-Kecskeméti- vagy az Esztergom-Budapesti Egyházmegye is, és külföldön is számos példa van erre.
 
A százéves békéscsabai templom felújítása az utóbbi években megtörtént. A templom ettől az eljárástól teljesen függetlenül, mostanra, épp az évfordulóra készült el.
 
A luteránusok lakta Békéscsabán az első katolikus plébánia 1750-ben épült fel, hiszen addig a hívek kis létszáma miatt egy lakásban tartották a miséket. Az új plébánián egy kicsi kápolnát alakítottak ki. 1769-ben épült fel első templomuk torony nélkül  Páduai Szent Antal tiszteltére, a templom mellett harangláb állt. A 18. század végén megépült a torony is. A 19. századra a katolikus lakosság létszáma már elérte 2800-at, a 20. századra pedig a  9000-ret is meghaladta. A templom felújítása helyett újat terveztek. 1907 őszén megkezdődött a régi templom elbontása, s három év alatt  fel is épült Hofhauser Antal tervei alapján a mai épület. Fetser Antal nagyváradi püspök szentelte fel 1910. június 12-én.
 
A vöröstégla burkolatú neogót templom bazilikális rendszerű: főhajóból, két mellékhajóból, kereszthajóból és szentélyből tevődik össze. Belső hosszúsága 51, szélessége 34 méter. A szentély 10 méter széles. 3000 fő befogadására alkalmas. Orgonáját Rieger Ottó készítette 1932-ben. Három harangja van: 900, 350 és 80 kilogrammosak.

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.