Register
A password will be e-mailed to you.

Karácsony ünnepének üzenete a megtestesült bizalomról szól, arról, hogy az emberek is megelőlegezzék egymásnak a bizalmat. Ha valamire szükség van ebben az országban, akkor az éppen ez – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek adott karácsonyi interjújában.

Elengedhetetlenül szükséges a bizalom ahhoz, hogy elfogadja a magyar társadalom: a másik ember nem azért adatott, hogy "bosszantson vagy leszorítson minket az útról, hanem azért, hogy megtanuljunk együtt közlekedni az élet országútján" – fogalmazott.
 
Gáncs Péter azt mondta: a karácsonyi örömüzenet középpontjában az a bizalmi gesztus áll, amellyel Isten emberré lett Jézus Krisztusban, s ezzel vállalta az ember sorsát "a bölcsőtől a koporsóig". A kereszténység a többi világvallástól eltérően ugyanis azt hirdeti, hogy Isten jött el a Földre, és nem azt várja híveitől, hogy "kapaszkodjanak fel hozzá" – magyarázta.
 
Az evangélikus püspök kiemelte: a magyar társadalom, illetve az azt alkotó nemzedékek és családok "széttöredezettek". Ezért aktuális karácsony evangéliuma, hogy "újra Isten családjának tagjai vagyunk", hiszen Jézusban Isten fia jött el egy földi családba. A benne való hit pedig erőt ad és esélyt teremt "közösségeink újraépítésére".
 
Ugyanígy az egyházon belül is erősíteni kell a bizalmat a különböző egyházkormányzati szintek között. Kívánatos, hogy döntéseink konszenzus alapján szülessenek – hangsúlyozta.
 
Véleménye szerint a családnál és a gyermekek nevelésénél kell kezdeni azt a munkát, amelynek segítségével megállítható az egyházi közösségek létszámcsökkenése. Megemlítette az Élő kövek egyháza elnevezésű stratégiai programjukat, amely az embert helyezi középpontba. Ideértve nemcsak az egyházközségi tagokat, hanem a lelkészeket is. Utóbbiak rekreációjára, testi, lelki, szellemi erőnlétére külön oda kell figyelni. Többek között azzal is, hogy lehetővé teszik számukra a családi kikapcsolódást az egyházi üdülőkben. Az önkéntes egyházi munkatársakat, presbitereket pedig tanfolyamokkal kell felkészíteni feladataik ellátására. Ezek a képzések már több helyen elindultak – közölte az elnök-püspök.
 
Gáncs Péter hangot adott annak a véleményének, hogy javult a kommunikáció az állam és az egyház között, rendszeresebbek a kétoldalú találkozók, mint korábban, s hozzátette: a jelenlegi kormányzat különösen számít az egyház szolgálatára az oktatásban és a szociális szférában. Ennek megfelelően szeretnék tovább javítani az e téren végzett munkájuk színvonalát, és néhány új intézmény alapításán is gondolkodnak. Nem igényelnek ugyanakkor kiemelt támogatást az államtól, csupán azonos bánásmódot kérnek az állami, önkormányzati intézményekkel – jegyezte meg.
 
Az egyház erejét meghaladó feladatnak nevezte a kitelepített, ennélfogva evangélikus lakosságuktól megfosztott egykori sváb falvak templomainak fenntartását Tolna megyében. A megoldásában egyrészt állami segítségre, másrészt európai uniós pályázatokra számítanak, mivel a vallási turizmus kiépítésével részben meg lehetne menteni ezeket az épületeket. Meghatónak mondta, hogy nemegyszer maguk a kitelepítettek segítik Németországból egykori községük templomát felújítani. Reményét fejezte ki, hogy az eredeti menetrendnek megfelelően 2011-ben befejeződik az egyházi ingatlanrendezés folyamata.
 
Mint mondta, az egyháznak szerepet kell vállalnia abban, hogy a falvak népességmegtartó ereje nőjön, akár a munkahelyek teremtésében és az átképzésben is részt kell vállalnia. "Szerény lépések" már történtek: van, ahol teleházat, népfőiskolát alapítottak – számolt be eredményeikről az evangélikus elnök-püspök.
 
Gáncs Péter szerint továbbfejlesztésre szorul az egyház belső és külső kommunikációja. Külön hangsúlyt kell helyezni a világi írott és elektronikus sajtóban való egyházi megjelenésre, és a lelkészképzésben is fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a majdani lelkipásztorok jól tudjanak bánni a tömegkommunikációs eszközökkel. Ha ma élne Luther Márton, minden bizonnyal nem templomkapura szögezné ki téziseit, hanem feltöltené azokat a világhálóra. Hozzátette azonban, hogy emellett nagyon fontos a személyes kontaktus a lelkész és a hívek között, mert "villanypásztorok nem pótolhatják az igazi lelki gondozást".
 
Megjegyezte: 2017-ben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából világszerte emlékévet rendeznek a protestáns egyházak, a megelőző esztendőkben pedig ehhez kapcsolódóan tematikus éveket tartanak. Jövőre a szabadság lesz a rendezvények mottója. Ennek jegyében rendezik majd meg az egyházkerületi missziói napokat, és tartják meg Budapesten jövő februárban a Szélrózsa ifjúsági utótalálkozót, illetve augusztus végén – hosszú idő után először – Bonyhádon az egész magyarországi egyház lelkészi kara tart közös munkaévkezdő konferenciát, ahol a reformáció és a szabadság összefüggése szintén szóba kerül.
 
A szabadság fogalmának értelmezése során az egyház igyekszik arra is felhívni a figyelmet, hogy a társadalom nemcsak egyes személyekből áll, hanem közösséget alkot. A szabadsággal úgy kell élni, hogy az ne önzésre sarkalljon, hanem a másik ember elfogadására, megértésére, segítésére irányuljon – mondta.
 
Gáncs Péter közölte: 2011 pünkösdjén a budapesti Deák téri templom fennállásának 200. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre meghívják a pozsonyi és a bécsi püspököt is, hiszen a Magyarországi Evangélikus Egyházban szlovák és német nyelven is folyik a szolgálat. A különben sokszínű külkapcsolatokban kiemelkedően gyümölcsöző az immár másfél évtizedes partneri együttműködés a bajor evangélikus egyházzal.
 
Elmondta, hogy 2013 nyarára tervezik Sepsiszentgyörgyön az első erdélyi Szélrózsa fesztivált, amelyet az erdélyi evangélikus egyházzal összefogva szeretnének megrendezni, hagyományteremtő célzattal.
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.