Register
A password will be e-mailed to you.

Az ünnepi hangulatot fokozhatjuk a lakásban elhelyezett apró kiegészítőkkel, karácsonyi zenével és illatokkal. A jól ismert gyógy- és fűszernövények nem csak lelkünkre, de testünkre is hatással vannak.

A karácsonyt idéző különböző illatok eredete egészen a bibliai időkig nyúlik vissza. A mirha, a tömjén és számtalan egyéb fűszer és étel már akkoriban is ismert volt. Kutatók napjainkban a fahéj, a gyömbér, a borsmenta, a mirha, a narancs, fokhagyma és áfonya egészségünkre gyakorolt hatását vizsgálják.

A mirha a Közel-Kelet, északkelet-Afrika, és India országaiban található növény. Az ókori Egyiptomban a lepra és a szifilisz kezelésén túl kozmetikai célokra is használták. Indiában évezredek óta a szívbetegségek megelőzésére, az erek kezelésére alkalmazzák.
.
Az Indiai eredmények alapján Egyesült Államok beli kutatók a mirha, koleszterin szintet csökkentő hatását vizsgálják. Az alternatív orvoslások specialistáiból álló csoport 90 személy részvételével kezdett kutatást. A páciensek a mirha kivonatát tartalmazó kapszulát szedtek. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a gyógynövény segítségével a magas koleszterinszint valóban csökkenthető.

Az ókorban a tömjén fiatalító arcpakolások fontos alapanyagaként, s a depresszió, a klausztrofóbia ellenszereként volt ismert. Napjainkban az Egyesült Államok számos kórházában alkalmazzák aromaterápiás eszközként a műtét előtti feszültség oldására, a gyógyulás elősegítésére, a regenerálódás időszakára. A daganatos betegségben szenvedőknél a fül mögé helyezve segíti a fájdalom, a hányinger csökkentését.
.
Az áfonyából készült ital segíti a húgyuti fertőzések gyors lezajlását. Fogyasztásával a baktériumok növekedése gátolható, s a szervezet tisztulása felgyorsítható.

Bizonyos aromákkal érdemes azonban óvatosan bánnunk. A borsmenta például gyomorégést okozhat, a medvecukor, vagy édesgyökér pedig az arra érzékenyeknél vérnyomás emelkedést idézhet elő.

A gyömbér főként a Távol-Keleti konyhák kedvelt fűszere. A hagyományos orvoslás szerint a teába kevert gyömbér segít a hányinger elmulasztásában, megnyugtatja a gyomrot. Kutatások támasztják alá, hogy a különösen a terhesség első időszakában jelentkező hányinger kezelésére is eredményesen alkalmazható.

A fokhagyma, a vöröshagyma és kakaukkfű számtalan betegség, köztük a daganatos elváltozások bizonyos formáinak megelőzésére is rendkívül alkalmas. Ezen kívül segítik a sejtek működését; használjuk őket bátran. Az elkészítés módja ugyan befolyásolhatja hatásukat, azonban általános nézet, hogy a vöröshagyma különösen a gyomorrák ellen véd, míg a fokhagyma a koleszterin szint csökkentésében van segítségünkre.

Természetesen a karácsonyi étel és illat összeállításból nem hiányozhat a narancs sem. Táplálékként rendkívül magas rosttartalmával, C, B1 vitaminban, káliumban és folsavban való gazdagságával segíti egészségünk megőrzését.

Az ünnepek alatt az ízek színes kavalkádjában testünk, s az illatok felhőjében lelkünk is megújulhat, feltöltődhet. Használjuk ki ezt a csodás hangulatot, s szánjunk egy kis időt családtagjainkra, nyugodt beszélgetésekre, kikapcsolódásra, szórakozásra.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.