Register
A password will be e-mailed to you.

Karácsony nem más, mint Isten "szent, igazi válságkezelése", egyszer, s mindenkorra szóló megoldása az emberiség válságára – mondta Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szombaton a debreceni Református     Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: karácsonykor megjelent Isten  üdvözítő jósága és emberszeretete, ennek nem kell újra és újra  megjelennie, szemben a mai hatalmasságokkal, akik újra és újra  próbálják kezelni a mindig újra felbukkanó válságokat.
 
"Isten az első karácsonykor igyekezett kezelni a teremtett világ válságát: ez a válságkezelés egyszer, s mindenkorra szól, nem olyan, mint amivel (…) ma is keresik, hogy lehetne megoldani a meg nem  szűnő válságot. Isten válságkezelése az, ami karácsonykor történt" – hangoztatta a püspök. Igehirdetésében felidézte, két testvér idén karácsonyra, a  "Jézuskának" írt kívánságait, amelyben az egyik gyerek csak "egy  normális tanárt" kért magának. "Ez a gyerek szinte mindent megértett  abból, mi a karácsony" – vonta le a következtetést Bölcskei Gusztáv,  majd kifejtette: "mert karácsonykor Isten a normális úton jött  közénk. (…) Isten karácsonykor az emberi normalitást ölti magára. Ez egyben azt is jelenti, hogy ő megszabja valamennyiünk számára,  hogy mi a norma" – jelentette ki.
 
Hivatkozott egy, a gyerekek karácsonyi vágyait vizsgáló felmérésre, mely szerint a gyerekek akár kölcsönt is felvetetnének szüleikkel, csak hogy drága ajándékokat kaphassanak karácsonyra. "Baj van a normával" – figyelmeztetett, majd megjegyezte, Isten normát akar adni, hogy mi a fontos és mi nem.
 
Sokszor igyekszünk elbújni Isten elől, de titkon mindig várunk rá, hogy ő ránk találjon. Karácsonykor Isten ránk talált, hát mi is találjunk magunkra – erre hívta fel a Nagytemplomot zsúfolásig megtöltő gyülekezetet, majd a hagyományos úrvacsoraosztás előtt megáldotta az egybegyűlteket.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.