Register
A password will be e-mailed to you.

A ferences rend legfőbb elöljárója december első hetében Peruba látogatott, hogy részt vegyen a rend nagy szentje, Szolánói Ferenc halálának 4. centenáriuma alkalmából meghirdetett jubileumi esztendő bezárásán.

José Rodríguez Carballo miniszter generális meglátogatta a latin-amerikai ország ferences provinciáit, melyekben összesen 225 szerzetes működik, és találkozott a Szent Ferenc regulája szerint élő többi szerzetesi közösség, vagyis a ferences család más tagjaival is. Ő nyitotta meg december 3-án a perui ferences család II. kongresszusát, amelynek témája Szolanói lelki öröksége volt. A ferencesek legfőbb elöljárója megáldotta a callaói plébániatemplom 80 méteres tornyán elhelyezett nyolc méter magas Szeplőtelen Fogantatást ábrázoló képet. Ezen a ferencesek által vezetett plébánián az ő missziós munkája eredményeként telepedtek meg a szerzetesek, és azóta is ők irányítják itt a lelkipásztori munkát.

Szolánói Ferenc a spanyolországi Montillában született és Limában halt meg. Missziós tevékenysége Argentína, Bolívia, Uruguay és Peru területére terjedt ki. Ő a ferencesek egyik legismertebb szentje, különösen Dél-Amerikában népszerű. Hegedűvel szokták ábrázolni, mert nagyon szépen játszott a hangszeren, és missziósként, amíg nem tudta az indiánok nyelvét, gyönyörű muzsikájával vonzotta maga köré a bennszülötteket.
.
Tizenhat évesen lépett be a ferences rendbe. Felszentelése után elöljárói egy időre az ének tanításával bízták meg, mert kiváló zenész volt. 1583-ban a dögvész sújtotta vidékek fáradhatatlan látogatója és a betegek gondozója volt. Andalúzia apostolaként emlegették. A személyét övező nagy tisztelet elől menekülve és missziós buzgalomtól vezérelve Dél-Amerikába ment. Lankadatlan buzgalommal keresztelt, gyógyított, prédikált. Mindenki Isten küldöttének tekintette. Még ma is tisztelik azokat a helyeket, ahol a szent lakott, étkezett vagy éppen hegedült.
.
1595-ben elöljárói a limai kolostor vezetését bíztak rá. Élete utolsó éveiben mindenkit bámulatba ejtett csodáival, amelyekért az Újvilág csodatevője és Latin-Amerika szentje névvel is illették. 1610. július 14-én, Szent Bonaventúra ünnepén halt meg szentmise közben. Lima város tanácsa a nép sürgetésére pár év múlva a perui főváros védőszentjévé nyilvánította. XIII. Benedek pápa avatta szentté 1726-ban.

A főváros ferences templomában őrzik ereklyéit és itteni cellájából kápolnát alakítottak ki. Ebben a templomban tartották a jubileumi év ünnepélyes bezárását december 5-én. A limai városvezetés a nagy misszionárius iránti tiszteletét kifejezendő a legmagasabb odaítélhető érdemrendet, Arany Medált adományozott a szentet ábrázoló barokk oltárképnek, melyet José Rodríguez Carballo miniszter generális helyezett el az oltárképen.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.