Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

MÁSODIK HÉT – Ismerjük meg Máriát

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)


HETEDIK NAP: A Mária iránti tisztelet szükségessége

Szentírás
(Péld 8,32-36)
Nos hát, fiaim, hallgassatok rám! Jól járnak, akik megtartják útjaimat. Halljátok meg intő szavamat: legyetek bölcsek, és ne tagadjátok meg tőle a figyelmet. Boldog ember, aki hallgat rám, aki napról napra őrködik ajtómnál, és őrzi kapuim félfáit. Aki megtalál, az életet talál, és elnyeri az Úr tetszését. De aki vét ellenem, saját lelkének árt, akik elvetnek, azok a halált kedvelik.

(Lk 1,28-31)
Bement hozzá az angyal, és így szólt: «Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.» Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: «Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni.»

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
Isten egy különleges feladatot szán Máriának az utolsó időkben

(49. cikkely)
Mária által kezdődött el a világ üdve, Mária által kell bevégződnie is. Jézus Krisztus első eljövetelében Mária csak kevéssé lépett előtérbe, nehogy az emberek, akik Isteni fia személyéről csak kevéssé voltak megoktatva és felvilágosítva, túlságosan ragaszkodjanak hozzá, és ezáltal az igazságtól eltérjenek. Ez mindenesetre bekövetkezett volna, ha ismerték volna, már a csodálatos báj miatt is, mellyel a Magasságbeli még a külsejét is elárasztotta. Ez való igaz, Areopagita Szent Dénes is mondja hátrahagyott irataiban, hogy amikor meglátta a Szent Szüzet, csodálatos szépsége és titokzatos bája miatt Istennek hitte volna, ha hite, amelyben akkor már megerősödött, másra nem oktatta volna. De Jézus Krisztus utolsó eljövetelében Szűz Máriának ismertnek kell lennie a Szentlélek kinyilatkoztatása által, hogy általa megismerjék, szeressék Jézus Krisztust, és neki szolgáljanak. Akkor ugyanis már nem szerepelhetnek azok az okok, melyek a Szentlelket arra bírták, hogy Aráját földi életében elrejtse, és az Evangélium hirdetése óta is csak kevéssé nyilatkoztassa ki.

Üzenetek
(San Martino 93.12.8)
Dicsőítessék az Úristen!
Gyermekeim, köszönet nektek és az egész Egyháznak
a mai napot eltöltő ujjongó örömért!
Folytassátok Szeplőtelen Szívem tiszteletének terjesztését
Isten népe között,
és a kegyelem által én megismertetem veletek
Isten irgalmasságának a nagyságát.
Drága gyermekeim, a szeretet ereje az,
ami megérteti veletek anyai szívem minden óhaját.
Bőséges áldás és kegyelem hull minden művetekre,
melyet szeretet és jótékony segítés diktál.
Senkinek sem fogom megengedni,
hogy megállítson utatokon, melyet velem kezdtetek el
azoknak a lelkeknek a megnyerése érdekében,
akik majd utatokon követni fognak.
Ajándékozzátok nekem szíveteket
mindazzal a szeretettel, amit magukba foglalnak,
és része lesztek az új világnak,
amely általam van eljövendőben.
Mindnyájatokat megáldalak!
Megáldom szeretteiteket,
és mindnyájatokat magamhoz szorítalak!

(San Martino 97.12.8)
Velem együtt dicsőítsétek az Atyát!
Gyermekeim, Isten vissza akarja állítani a világban
a kegyelem teljességét az én szeplőtelenségem által,
és én tevékenykedem gyermeki szívetekben,
hogy Őhozzá visszavigyelek benneteket,
létrehozva a lelkekben Isten szeplőtelenségét.
A ti tiszteletetek Szeplőtelen Szívem iránt
rendkívüli szeretetet fakaszt az Egyházban Isten iránt,
és valami tisztaságos szeretetet az embertestvérek irányában.
Gyermekeim, bízzátok rám magatokat!
Az én szívem által bízzátok rá Istenre
minden ember földi és örök sorsát.
Köszönetet mondok a nekem adott szeretetért!
Magamhoz ölellek benneteket és megáldalak!
Mindig veletek maradok!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
Az embereknek szüksége van Máriára, hogy életük jó véget érjen

(39. cikkely)
Abból a tényből, hogy Istennek szüksége van a Boldogságos Szűzre, mégpedig, mivel Istentől akart, azért föltevésszerűnek nevezett szükségszerűséggel, ebből azt kell következtetnünk, hogy az embereknek örök céljuk elérésére még sokkal inkább szükségük van Szűz Máriára. Ezért Szűz Mária tiszteletét nem szabad más szentek tiszteletével egy sorba állítanunk, mintha nem is szükséges, hanem csupán tetszésszerinti dolog lenne. Minden embernek szüksége van a Szent Szűz iránti tiszteletre, hogy üdvözüljön

(40. cikkely)
A tudós és jámbor Suarez a Jézus Társaságból (1548-1617), a magasan művelt és jámbor Justus Lipsius (1547-1606), löweni doktor és többen mások, a szentatyák – mint pl. Szt. Ágoston, Edessai Szt. Efrém diákonus, Jeruzsálemi Szt. Cirill, Konstantinápolyi Szt. Germán, Damaszkusi Szt. János, Szt. Anzelm, Szt. Bernát, Szt.Bernardin, Szt. Tamás és Szt. Bonaventura – tanítására támaszkodva megcáfolhatatlanul bebizonyították, hogy a Boldogságos Szűz tisztelete szükséges az üdvösségre; és hogy csalhatatlan jele az elvetettségnek, amint maga Ökolampadius és több más eretnek is bizonyítja, ha valaki Szűz Mária iránt nem tanúsít tiszteletet és szeretetet; és hogy ellenkezőleg, az Ő tökéletes és igazi tisztelete csalhatatlan jele a kiválasztottságnak.

(41. cikkely)
Az ó- és újszövetség előképei és mondásai bizonyítják a mondottakat; a szentek tanítása és példája megerősíti, az értelem és tapasztalat tanítja és igazolja, sőt az igazság ereje magát az ördögöt és híveit is gyakran arra kényszerítette, hogy ezt a tant, akaratuk ellenére is elismerjék. A szentatyák és egyháztanítók mondásaiból sokat összegyűjtöttem ennek a tannak bizonyítására, de a rövidség kedvéért csak egyet akarok belőlük idézni: «A te áhítatos tiszteleted, ó Szűz Mária, az üdvösség záloga, melyet Isten azoknak ad, akiket meg akar menteni.»

(42. cikkely)
Felhozhatnék itt több eseményt a történelemből, melyek ugyanezt bizonyítják, többek között:
1. Szent Ferenc krónikájából. Ez a szent egyik elragadtatásában létrát látott, mely az égig ért. Fent a létra végénél a Szent Szűz állt, és ebből látta Szent Ferenc, hogy általa kell a Mennyországba emelkednünk.
2. Szent Domonkos krónikáiból. Carcassone közelében, ahol ez a szent a rózsafüzért hirdette, egy szerencsétlen tévtanító lelkét tizenötezer démon tartotta fogva. Az Istenanya parancsára kénytelenek voltak saját megszégyenülésükre, a Mennyország Királynőjének dicsőségét megvallani, éspedig oly erővel és oly világosan és hangosan, hogy ennek az egészen biztos ténynek az elbeszélését és a dicséretet, melyet az ördög akarata ellenére a Szent Szűz tiszteletéről mondott, nem olvashatjuk örömkönnyek nélkül, hacsak kissé is tiszteljük a Boldogságos Szüzet.

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka

(70. cikkely)
Megértetted, ó választott lélek, a Szentlélek műve által, amit mondtam? Köszönd meg Istennek! Ez a titok majdnem mindenki előtt ismeretlen. Ha megtaláltad Mária földjében az elrejtett kincset, az Evangélium drágagyöngyét, akkor mindent el kell adnod, hogy azt megnyerhesd. Fel kell ajánlanod magad Mária kezébe, és örömmel el kell veszítened magadat benne, hogy rátalálj egyedül Istenre.

Ha a Szentlélek elültette lelkedben az igazi Élet fáját, ami ez az áhítat, amit itt elmagyaráztam, akkor meg kell hoznod minden áldozatot, hogy műveld, és végül a maga idejében gyümölcsöt hozhasson. Ez az áhítat az a mustármag, amiről az Evangélium beszél, és ami látszólag minden mag között a legkisebb, mégis a törzse olyan magasra nő, hogy az ég madarai, vagyis a választott lelkek fészket rakhatnak rajta, és árnyékában megpihenhetnek a nap melegétől, és biztonságban elrejtőzhetnek a ragadozók elől.

(72. cikkely)
Szükséges, hogy az a lélek, amelybe ez a fa elültettetett, mindig szolgálatban legyen, mint egy jó kertész, figyelje és őrizze fáját. Mert ez a fa, mivel élő és az élet gyümölcsét kell teremnie, azt akarja, hogy a lélek a szüntelen szemlélésével és a róla való elmélkedéssel gondozza, nevelje. A tökéletes lélek sajátsága az, hogy szüntelenül erre gondol, és ezt tartja elsődleges feladatának.

(78. cikkely)
Választott lélek, ha Fádat, melyet nemrég ültetett lelkedbe a Szentlélek, így neveled, biztosítalak róla, hogy rövid időn belül oly magasra nő, hogy az ég madarai laknak majd benne, és oly tökéletes lesz, hogy idejében megtermi a dicsőség és a kegyelem gyümölcseit, vagyis a szeretett és imádásra méltó Jézust, aki mindig is Mária egyetlen Gyümölcse volt és marad is. Boldog a lélek, akiben Mária, az Élet fája elültettetett, boldogabb, akiben növekedésnek indult és virágba borult, nagyon boldog, akiben gyümölcsöt terem, de a legboldogabb mind közt az, aki megízleli és megtartja gyümölcsét a halálig és mindörökkön örökké. Ámen!

Himnusz
(Szír Szent Efrém, †373)
Üdvöz légy, Te, Kerubok Éneke
és Angyalok Dicsősége!
Üdvöz légy, Emberi nem
Békessége és Boldogsága!
Üdvöz légy, Örömök Kertje;
Üdvöz légy, Élet Fája!
Üdvöz légy, Te, Hívők Bástyája,
és Hajótöröttek Kikötője!
Üdvöz légy, Te, aki Ádámot visszahoztad;
Üdvöz légy, Te, aki Évát megváltottad!
Üdvöz légy, Kegyelmek
és Halhatatlanság Forrása!
Üdvöz légy, Te, Legszentebb Templom;
Üdvöz légy, Úr Trónusa!
Üdvöz légy, ó Szűz, aki a kígyó
fejét széttapostad
és a mélységbe taszítottad!
Üdvöz légy, Te, Szomorúak Menedéke;
Üdvöz légy, Átokból Megszabadító!
Üdvöz légy, ó Anyja Krisztusnak,
az élő Isten Fiának,
akit csak dicsőség és tisztelet,
imádat és dicséret illet,
most és mindenkor és mindenütt
mindörökkön örökké. Amen.

Katekizmus
„Amint Jézus Anyja a mennyben testében és lelkében már megdicsőülten mintaképe és kezdete annak az Egyháznak, melynek az eljövendő világkorszakban kell teljessé válnia, ugyanúgy ezen a földön mindaddig, amíg el nem jön az Úr napja, a biztos remény és vigasztalás jeleként ragyog Isten zarándok népe számára.”

Mária a tökéletes imádkozó asszony, az Egyház előképe. Amikor hozzá imádkozunk, vele együtt ragaszkodunk az Atya tervéhez, aki elküldte a Fiát,
hogy minden embert üdvözítsen. Mint a szeretett tanítvány, magunkhoz fogadjuk őt, Jézus Anyját, aki minden élő Anyja lett. Imádkozhatunk vele, és imádkozhatunk hozzá. Az Egyház imádságát Mária imádsága hordozza, és az Egyház a reményben kapcsolódik hozzá.

Az evangélium kinyilatkoztatja, hogy Mária hogyan imádkozik és jár közben a hitben: Kánában Jézus Anyja kéri a Fiát a menyegzős lakomához – ami egy másik lakoma jele, tudniillik a Bárány menyegzős lakomájáé, aki az Egyház, az Ő menyasszonya kérésére testét és vérét ajándékozza – szükségesekért. Az Újszövetség órájában, a kereszt mellett Mária mint az Asszony, az új Éva, az élők igazi anyja talál meghallgatásra.

Imádság
(Katekizmus 2676 és 2677. cikkely)
A Máriához intézett imádság e kétirányú mozgása páratlanul fejeződik ki az ,,Ave Maria” imádságban:

,,Üdvözlégy, Mária (Örvendj, Mária!)”. Az imádságot Gábor angyal Ave-ja, Üdvözlégy-e nyitja meg. Maga Isten köszönti Máriát angyala által. A mi imádságunk meg meri ismételni a Máriának szóló köszöntést, azzal a látással, mellyel Isten tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát (Lk 1,48), és mer örvendeni az öröm miatt, melyet Isten Máriában talált (Szof 3,17).

,,Kegyelemmel teljes, az Úr van teveled”. Az angyal köszöntésének ez a két kijelentése kölcsönösen megvilágítja egymást. Mária kegyelemmel teljes, mert az Úr vele van. A kegyelem, amely őt egészen eltöltötte, Annak jelenléte, aki minden kegyelem forrása. «Örvendj (…), Jeruzsálem leánya! (…) Az Úr, a te Istened tebenned van.» (Szof 3,14-17a) Mária, akihez maga az Úr jön, hogy benne lakozzék, Sion leánya, a szövetség szekrénye, a hely, ahol az Úr dicsősége megnyugszik:

Ő «Isten hajléka az emberek között» (Jel 21,3). A ,,kegyelemmel teljes” az, aki teljesen odaajándékozta magát Annak, aki jön, hogy benne lakozzék, és akit Mária majd a világnak fog adni. ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.” Az angyali köszöntés után magunkévá tesszük Erzsébet köszöntését. «Szentlélekkel eltelve» (Lk 1,41), Erzsébet az első azon nemzedékek be láthatatlan sorából, akik Máriát boldognak hirdetik (Lk 1,48): «Boldog, aki hitt…» (Lk 1,45); Mária «áldott az asszonyok között» (Lk 1,42), mert hitt az Úr igéjének beteljesedésében. Ábrahám a hitével lett azzá, akiben «majd áldást nyer a föld minden nemzetsége» (Ter 12,3). Mária a hitével lett a hívők Anyja, miatta kapják meg a föld összes nemzetei azt, aki maga Isten áldása: ,,Jézus, méhednek áldott gyümölcse”. „Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja, imádkozzál érettünk…” Erzsébettel együtt csodálkozunk: «Honnan ez nekem, hogy az én Uramnak Anyja eljön hozzám?» (Lk 1,43). Mária, mert Jézust, a Fiát adja nekünk, Isten Anyja, a mi anyánk is. Rábízhatjuk minden gondunkat és kérésünket; úgy imádkozik értünk, ahogyan önmagáért imádkozott: «Legyen nekem a te igéd szerint» (Lk 1,38). Imádságára bízva magunkat, vele együtt Isten akaratára hagyatkozunk. ,,Legyen meg a te akaratod!”

,,Imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján.” Amikor azt kérjük Máriától, hogy imádkozzon érettünk, elismerjük, hogy szegény bűnösök vagyunk, és az ,,Irgalmasság Anyjához”, az egészen Szenthez fordulunk. Rábízzuk magunkat ,,most”, életünk mai napján. Bizalmunk kitágul, s már most rábízzuk ,,halálunk óráját” is. Legyen akkor mellettünk, mint ahogy Fia kereszthalálánál is jelen volt, és a mi átmenetelünkkor ő
maga fogadjon minket mint anyánk (Jn 19,27), és vezessen minket Fiához, Jézushoz a Paradicsomba.

Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.