Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

MÁSODIK HÉT – Ismerjük meg Máriát

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)


HATODIK NAP – Mária a Jelenések Könyvének Asszonya

Szentírás
(Jel 12,1-18)
Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy asszony, akinek öltözete a nap volt, lába alatt a hold, és a fején tizenkét csillagból álló korona. Mivel áldott állapotban volt, vajúdva, a szüléstől gyötrődve kiáltozott. Aztán egy másik jel tűnt fel az égen: íme, egy nagy, tűzvörös sárkány, amelynek hét feje és tíz szarva volt, és a hét fején hét királyi korona. A farka lesöpörte az ég csillagainak harmadrészét, és a földre sodorta őket. A sárkány a vajúdó asszony elé állt, hogy amint megszül, elnyelje fiát. Az fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel fogja kormányozni az összes nemzetet. De elragadták a fiát, és Isten trónjához vitték. Az asszony pedig a pusztaságba menekült, ahol Istentől elkészített helye volt, hogy ott táplálják őt ezerkétszázhatvan napig. Ekkor nagy harc támadt az égben: Mihály és angyalai harcoltak a sárkánnyal. A sárkány és angyalai harcoltak, de nem diadalmaskodtak, sem helyük nem volt többé az égben. Ekkor letaszították a nagy sárkányt, az őskígyót, akit ördögnek és sátánnak hívnak, aki elcsábítja az egész világot. Letaszították a földre, és vele együtt angyalait is letaszították.

Ekkor nagy hangot hallottam az égben, amely így szólt: «Most lett a mi Istenünké az üdvösség, az erő és a királyság, a hatalom pedig az ő Krisztusáé, mert letaszították testvéreink vádlóját, aki éjjel-nappal vádat emelt ellenük Istenünk előtt. Ők pedig legyőzték őt a Bárány vére és a tanúságtétel igéje által, s nem kímélték saját életüket mindhalálig. Örvendezzetek tehát, egek, és akik bennük laktok! Jaj a földnek és a tengernek, mert hozzátok szállt le az ördög nagy haraggal, és tudja, hogy kevés ideje van!»

Miután a sárkány látta, hogy letaszították a földre, üldözte az asszonyt, aki fiúgyermeket szült. Ekkor az asszony két nagy sasszárnyat kapott, hogy a pusztaságba repüljön a saját helyére, hogy ott táplálják egy ideig és időkig és fél ideig, távol a kígyótól. Ekkor a kígyó akkora vízárat bocsátott a szájából az asszony után, mint egy folyó, hogy elsodortassa őt a folyóval. De a föld megsegítette az asszonyt, megnyitotta száját, és elnyelte a folyót, amelyet a sárkány bocsátott ki a szájából. Ekkor a sárkány haragra gerjedt az asszony ellen, és elment, hogy harcra keljen az asszony többi ivadéka ellen, akik megtartják Isten parancsait, és akiknél Jézus tanúságtétele van. Aztán megállt a tenger fövenyén.

Üzenetek
(San Martino 90.9.26)
Áldjuk és dicsőítsük az Atyát!
Gyermekeim, ne keressetek időt az időben!
Ez a ti időtök!
Folytassátok az én iskolámat,
egyre inkább növelve seregeim számát;
együtt fogjuk dicsérni majd Istent.
A világ nagy része, amelyet Ő teremtett,
megveti Őt, a Teremtőt,
eszeveszetten rohanva a sátán felé.

JÉZUS AZ ÚR!
Ő az emberiség bűneiért halt meg,
de feltámadt az emberek életéért.
Az Isten Országa számotokra eljött!
Most hát engedjétek, hogy minden szavatokat
a Szentlélek hatalma éltesse!
Gyermekeim, az Atya irgalmas megbízatása számotokra
arra szolgál, hogy eljussatok másokhoz,
igen, minden emberhez.
Magának Jézusnak az engedelmességével induljatok,
és akkor a Szentlélek hatalma járja át
minden szavatokat! Akkor az isteni hatalom működik
majd apostoli munkátokban,
és akkor szavaitoknak szíveket átható ereje lesz.
Drága gyermekeim, tegyétek magatokévá tanításaimat!
Mindent köszönök, amit tesztek, és amit tenni fogtok!
Ismét megáldalak és elfogadom szívetek vágyait.

(San Martino 91.10.2)
Gyermekeim, ti legyetek Isten serege!
A sötétség órája leereszkedőben van az emberiség fölé,
de az ördög fél az angyali Üdvözlettől,
amelyet ti ismételten kiejtetek az „Üdvöz légy, Mária”
ima által;
mert ennyire tart az én jelenlétemtől.
Ezért kérem tőletek, hogy legyetek velem.
Drága gyermekeim, már elérkezett volna a csapás,
ha sok jóindulatú lélek nem imádkozott volna.
Imádkozzatok tehát, és én veletek leszek!
Áldásom adom rátok!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
Mária harca a sátán ellen

(51. cikkely)
Főként az ördögnek ezekre az utolsó és borzalmas üldözéseire, melyek az Antikrisztus eljöveteléig napról napra növekednek, vonatkozik az a híres jövendölés és Isten átka, mely a Paradicsomban a kígyót érte. Helyén való, hogy ezt itt megmagyarázzuk, mert a Boldogságos Szűznek tiszteletére, gyermekeinek üdvére, az ördögnek pedig megszégyenítésére szolgál. «Ellenségeskedést vetek közéd és az asszony közé, ivadékod és az ő ivadéka közé. Ő széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod. » (Ter 3,15)

(53. cikkely)
Amit Lucifer csupa gőgből elveszített, azt Szűz Mária alázatossággal megnyerte. Amit Éva engedetlenséggel romlásba és kárhozatba döntött, azt Szűz Mária engedelmességgel megmentette. Míg Éva hallgatott a kígyóra, és ezáltal összes gyermekeit magával együtt a romlásba sodorta és a kígyónak kiszolgáltatta, addig Szűz Mária, mivel tökéletesen hű volt Istenhez, minden gyermekét és minden szolgáját magával együtt megmentette
és az Isteni Felségnek szentelte.

(54. cikkely)
De Isten tulajdonképpen nem egy ellenségeskedést létesített, hanem többet, amennyiben nemcsak Mária és a sátán között szította ezt, hanem Mária ivadéka és a sátán ivadéka között is. Azaz Isten ellenséges érzületet, titkos ellenszenvet és gyűlöletet létesített a Boldogságos Szűz igazi gyermekei és szolgái, és az ördög gyermekei és csatlósai között. Nem szeretik egymást, és semmi benső vonatkozás nincs közöttük. Béliál fiai, a sátán rabszolgái, a világ barátai (ezek egy és ugyanaz) mindeddig üldözték a Boldogságos Szűz hozzátartozóit, és a jövőben még jobban fogják üldözni, mint valaha, éppen úgy, mint Káin testvérét, Ábelt, vagy Ézsau Jákobot. Ezek az elvetettek, illetőleg a választottak előképei. Az alázatos Szent Szűz azonban mindig elragadja majd a győzelmet büszke ellenségétől, mégpedig oly fényesen, hogy széttiporja fejét, büszkesége székhelyét. Ő mindig leleplezi majd kígyói gonoszságát, felfedi pokoli álutait, megsemmisíti ördögi terveit, és a világ végéig megvédi és megóvja hűséges szolgáit borzalmas karmaitól.

De Szűz Máriának a gonoszlélek fölötti hatalma különösen az utolsó időkben tűnik ki, amikor a sátán sarkai
után leselkedik, azaz alázatos gyermekei és rabszolgái után, kiket Szűz Mária a sátán elleni harcra felhasznál. Ezek a világ szemében kicsinyek és szegények lesznek; mindenekelőtt megalázottaknak tűnnek föl, mint a sarok, eltaposottak és lenézettek lesznek, mint amilyen a sarok a többi testrész között. Ellenben gazdagok lesznek isteni kegyelemben, melyeket Szűz Mária bőségesen közöl velük, nagyok és kiválóak Isten előtt szentségben, lángoló buzgalmuk kitünteti őket mások fölött, az isteni segítség pedig annyira viszi és támogatja őket, hogy Szűz Máriával egyesülten sarkuk alacsonyságával tiporják széjjel a sátán fejét, és adják át a győzelmet Jézus Krisztusnak.

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka – A felajánlás csodálatos gyümölcsei

(53. cikkely)
Ha ezt az ájtatosságot, amelyre tanítottalak, hűségesen gyakorlod, épp saját tapasztalataid fogják legjobban bizonyítani, hogy mily nagy kincsek és kegyelmek járnak vele. Te magad is meglepődsz majd ezen, és lelked csodálattal és örömmel fog eltelni!

(54. cikkely)
Munkálkodjunk tehát, drága lélek, és cselekedjünk úgy, hogy ennek az ájtatosságnak hűséges gyakorlása által Mária lelke magasztalja bennünk az Urat, hogy Mária Szíve éljen mibennünk, és ujjongjon Megváltó Istenében. Szent Ambrus szavaival: «Mária lelke legyen mindenkiben, hogy Istent dicsőítse, Mária szelleme legyen mindenkiben, hogy Istenben örvendezzék.» «Légy meggyőződve» mondja Guerric apát, «hogy semmiképp sem rejlik nagyobb dicsőség és boldogság abban, hogy Ábrahám ölén, a Paradicsomban pihenjünk, mint Mária ölében, mert benne maga az Isten helyezte el királyi székét.»

(55. cikkely)
Ha ezt az ájtatosságot hűségesen gyakoroljuk, számtalan jó hatást tapasztalunk a lelkünkben. A legfőbb köztük abban áll, hogy Mária élete oly mélyen ver gyökeret a lélekben, hogy már nem is maga a lélek él, hanem Mária él benne, mert Mária lelke az ő saját lelke lesz. Ha pedig e rendkívüli de mégis valóságos kegyelem által Mária a lélek Királynője lett, mily csodákat visz végbe abban. Ő a nagy csodák, különösen a benső,
lelki csodák mesternője. Ő ott működik a rejtekben, és ezt még maga a lélek sem sejti, mert ha tudomást szerezne róla, könnyen elronthatná művének szépségét.

(56. cikkely)
Mivel ő mindenütt a termékeny Szűz, az ember bensejében, ahová betér, a szív és test tisztaságát, a szándékok és gondolatok tisztaságát, valamint a jócselekedetek termékenységét hozza létre. Ne hidd azt, drága lélek, hogy Mária, aki a legtermékenyebb a teremtmények között, és aki az Isten fiát hozta a világra, tétlen marad egy hűséges lélekben: «Gyermekeim, akiket fájdalommal szülök újra, míg Krisztus kialakul bennetek (Gal 4,19)». Miképpen Jézus Krisztus világrajövetelében Máriának áldott gyümölcse akart lenni, ugyanígy minden egyes lélek gyümölcse is; akkor ott, ahol Mária szabadon jelen lehet, ott lehet meglátni, hogy a lélek mennyire az ő gyümölcse és remekműve.

(57. cikkely)
Szűz Mária az ilyen lélek számára Szent Fiánál mindent kieszközöl. Megvilágítja az értelmét tiszta hitével, elmélyíti szívét alázatosságával, kitágítja azt és felhevíti szeretetével, megtisztítja tisztaságával, nemesebbé és nagylelkűbbé teszi anyaságával.

Himnusz
Üdvöz légy, Királynő, irgalmasság Anyja,
Életünk, édességünk, reménységünk, üdvöz légy!
Hozzád kiáltunk Évának számkivetett fiai,
Hozzád sóhajtunk sírva és zokogva e siralom völgyéből!
Fordítsd reánk tehát Szószólónk, irgalmas szemedet,
És e számkivetés után mutasd meg nekünk Jézust,
Méhednek áldott Gyümölcsét!
Ó irgalmas, ó kegyes, ó édes Szűz Mária!

Katekizmus
Az «e világ fejedelme» (Jn 14,30) fölötti győzelem egyszer s mindenkorra megszületett abban az Órában, amelyben Jézus szabadon halálra adta önmagát, hogy életét ajándékozza nekünk. Ekkor van e világ ítélete, és ekkor «vettetik ki» e világ fejedelme (Jn 12,31). Ő «vette üldözőbe az Asszonyt» (Jel 12,13), de nem érte el: az új ,,Éva” a Szentlélek ,,kegyelmével teljes”, megőriztetik a bűntől és a halál romlásától (Isten szent Anyjának, a Boldogságos Szűz Máriának szeplőtelen fogantatása és mennybevitele). «A sárkány haragra lobbant az asszony ellen, és harcba szállt többi gyermekével» (Jel 12,17). Ezért imádkozza a Lélek és az Egyház: «Jöjj el, Uram Jézus» (Jel 22,17.20): mert az Ő eljövetele fog megszabadítani minket a Gonosztól.

Imádság
(E. Pironio kardinális imája)
Ó Hallgatás és Kereszt Asszonya,
Szeretet és Áldozat Asszonya,
meghallgatott és beteljesített Kérések Asszonya.
Ó Béke és Reménység Asszonya,
minden útra kelő Asszonya,
te vagy az Út és a Húsvét Asszonya…
Együtt törtük meg a barátság
és a testvéri egység kenyerét.
Erősnek és boldognak érezzük magunkat.
Szomorúságunk örömmé változik,
örömünk pedig kiteljesedik,
és senki sem foszthat meg többé tőle.
Taníts meg minket, ó Anyánk, a hálára,
és minden lemondás örömére;
Taníts meg minket,
hogy mindig teljes lelkünkkel igen-t tudjunk mondani:
jöjj, és segíts szívünk törékenységén,
és kérünk, fordítsd ezt is a javunkra.
Légy az Út azok számára, akik útra kelnek,
és a Derű azok számára, kik hátramaradnak.

Kísérj el minket
az Atyához vezető közös zarándokutunkon.
Tanítsd meg nekünk,
hogy ez az élet egy folytonos elválás,
egy állandó búcsúzás, és egy folytonos áldozat,
egy vándorút, és egy Húsvét,
amíg el nem jön a végleges hazatérés,
és a Húsvét be nem teljesedik.
Akkor megértjük azt,
hogy meg kell halnunk ahhoz, hogy élhessünk,
hogy meg kell szűnnünk ahhoz,
hogy Istennel a maga teljességében találkozhassunk,
hogy sok határon át kell kelnünk,
mielőtt a Dicsőségbe beléphetünk.

Te, minden Reménységünk Asszonya,
Te, az Egyház Bárkája és Kezdete:
a Te szegény, hallgatag és engedelmes szívedre
bízzuk ezt az Egyházat
a Húsvéthoz vezető zarándokútján.
Az Egyházat, amely missziós természetű,
amely kovásza és lelke a világnak, amiben élünk;
egy prófétikus Egyházat,
az Országnak hirdetőjét, ami már bennünk lakozik;
a hiteles tanúk Egyházát,
mely az emberi történelemben
az Úr üdvözítő jelenléteként a béke, a szabadság és a
remény menedékeként jelent meg.

Szűz Mária királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.