Register
A password will be e-mailed to you.

<< 33 NAPOS LELKIGYAKORLAT: NEKED SZENTELJÜK MAGUNKAT, SZERETET KIRÁLYNŐJE!

HARMADIK HÉT – Jézust megismerni

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és az elmélkedés után:
Litánia Jézus Szent Szívéről


HARMADIK NAP – Krisztus szeretete az Eucharisztiában

Szentírás
(Jn 6,51-58)
Én vagyok az élő kenyér, amely a mennyből szállt alá. Ha valaki ebből a kenyérből eszik, örökké él. A kenyér pedig, amelyet majd én adok, az én testem a világ életéért. Vitatkozni kezdtek erre a zsidók egymás közt, és ezt kérdezték: «Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?» Jézus azt felelte nekik: «Bizony, bizony mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet tibennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóságos étel, és az én vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. Amint engem küldött az élő Atya, és én az Atya által élek, úgy aki engem eszik, az is általam él. Ez az a kenyér, amely a mennyből szállt alá. Nem olyan, mint amit az atyák ettek és meghaltak; aki ezt a kenyeret eszi, örökké élni fog.»

(1 Kor 11,23-27)
Mert az Úrtól kaptam, amit átadtam nektek, hogy az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárulták, fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: «Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt tegyétek az én emlékezetemre! » A vacsora után ugyanígy fogta a kelyhet is, és így szólt: «Ez a kehely az új szövetség az én véremben. Tegyétek ezt, ahányszor csak isszátok, az én emlékezetemre! » Mert amikor ezt a kenyeret eszitek, és ezt a kelyhet isszátok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön. Aki tehát méltatlanul eszi a kenyeret, vagy issza az Úr kelyhét, vétkezik az Úr teste és vére ellen.

Üzenetek
(San Martino 85.12.2)
Lám, itt van Jézus, akit oly régóta vártál (1).
Most élő, eleven a tabernákulumban is.
Köszönd meg neki és szeresd Őt!
Szerettesd meg Őt minden emberrel!
Egy nagyon közeli napon meg kell mondanod
az Egyház felelőseinek, hogy Jézus
a világ Királynőjének akarja Édesanyját,
és a Szeretet Királynőjének,
és sohase fogja megengedni,
hogy eltávolítsák az oltárokról.
Egyesüljön az Egyház, azonban zsarolás
és bizonytalankodás nélkül.
A világ Máriát akarja, és Mária megmenti majd a világot,
ha hallgattok rá és megtértek.
Köszönetet mondok mindazért, amit tesztek.
Ujjongjatok Jézussal!
(Ezen a vasárnapon megáldották a tabernákulumot, ami, előtte nem volt, és visszahelyezték az Oltáriszentséget San Martino kis templomában.
Ettől a pillanattól a Gyermek is /a szobor, ahogy azt a művész megalkotta/ az Anya karján életre kelt, míg a nyolc megelőző hónap folyamán csak Mária alakja kelt életre.)

(San Martino 86.11.8)
Atyám, kérünk Téged és imádunk Téged.
Még mindig én szólítgatlak Téged,
én szólítok fel mindenkit, mert azt kértem,
hogy tanúságot tegyetek rólam, tanúságot
felhívásaimról, tanúságot meghívásaimról.
Azt kérem tőletek, legyetek a megújulás ereje
Jézus Egyházában, hogy Jézus ne csupán
szimbólum legyen Egyházában, hanem
valóságos jelenlétében imádják Őt.
Ti már vele vagytok, de azt kérem tőletek, gyermekeim,
hogy mindenkit segítsetek abban,
hogy otthon legyenek a hit valóságában.
Jézust túl sokan elfelejtik, és túl sokan
eltávolítják Őt az életükből.
Ti mindenkit terelgessetek hozzá,
Aki vár titeket a többiekkel együtt.

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Az Örök Bölcsesség szeretete
Megtestesülés, Halál, Eucharisztia

(71. cikkely)
Az Örök Bölcsesség azáltal akarta bizonyítani szeretetét az embernek, hogy meghalt érte, megmentéséért; és mégsem tudta rászánni magát arra, hogy elhagyja. Ezért talált egy csodálatos titkot, hogy meghaljon és mégis éljen, és az idők végezetéig az emberek között maradjon. Így találta ki szeretetből a szent Eucharisztiát. És hogy e titokban vágyakozását csillapítsa, nem riadt vissza attól sem, hogy a természet rendjét megváltoztassa és felborítsa. Ha nem egy gyémánt ragyogása vagy egy másik drágakő leple alatt rejtőzik, azért teszi, mert nem csupán külsőségesen akar az embereknél maradni. Elrejtőzik ellenben egy picinyke kenyér színe alatt, ami az ember legsajátosabb tápláléka. Azt akarta, hogy magához vegye az ember, s így szívének legmélyéig hatolhasson, hogy ott gyönyörűségét lelje benne: Ez a lángoló szeretet találékonysága!

«Ó örök Bölcsesség!» –kiált fel Aranyszájú Szent János – «Ó önmagát pazarló Isten, aki ennyire vágyik az ember után!»

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
Hogyan gyakoroljuk ezt a tiszteletet a Szentáldozásnál?

Szentáldozás előtt
(266. cikkely)
1) Alázd meg magadat mélyen Isten előtt.
2) Mondj le romlott természetedről, valamint saját érzületedről, ha mégoly jónak is tűnik az fel önszereteted előtt.
3) Újítsd meg felajánlásodat e szavakkal: «Egészen a tiéd vagyok, szeretett Úrnőm, mindazzal, ami az enyém.» (Totus tuus sum.)
4) Kérd a jó Anyát, kölcsönözze neked Szívét, hogy Fiát hozzá hasonló lelkülettel fogadhasd. Mondd neki, hogy Fiának dicsősége követeli, hogy ne ilyen szenynyes és állhatatlan szív fogadja Őt magába, amilyen a tied, mert ez bizonyára elrabolna valamit dicsőségéből, vagy egészen elveszítené Őt. De ha Ő benned akar lakni, hogy Fiát fogadja, megteheti ezt annál a hatalomnál fogva, mellyel a szívek fölött uralkodik. Ő méltó tisztelettel fogadja Fiát, minden veszély nélkül, hogy Őt megbánthatná vagy magától eltaszíthatná: «Isten lakik benne, ezért nem inoghat meg (Zsolt 46,6).»

Ismerd el bizalmasan, hogy mindaz, amit a magad javaiból adtál, nagyon kevés ahhoz, hogy Őt, Úrnődet dicsőítse. A szentáldozásban azonban ugyanazt az ajándékot akarod neki nyújtani, melyet a mennyei Atyától kapott. Ez jobban dicsőíti Őt, mintha a világ minden javát neki ajándékoznád.

A szentáldozáskor
(267. cikkely)
Ha elkészültél Jézus Krisztus fogadására, mondd a Miatyánk után háromszor: «Uram, nem vagyok méltó… » (Mt 8,8; Lk 7,6) Első elmondás után mondd mintegy a mennyei Atyának, hogy nem vagy méltó egyszülött Fiát magadhoz venni rossz gondolataid és hálátlanságod miatt, ilyen jó Atya iránt. De tekintsen szolgálójára, Szűz Máriára: «Íme, az Úr szolgálóleánya», aki helyetted mindenért kárpótolja Őt, és aki neked Fensége iránt nagy bizalmat és tökéletes bátorságot ad. «Tökéletesen megerősítettél a bizalomban.»

(268. cikkely)
Mondd a Fiúistennek: «Uram, nem vagyok méltó…» Nem vagy méltó arra, hogy Őt fogadd, hiábavaló és rossz szavaid és szolgálatában tanúsított hűtlenséged miatt. De azért kérd Őt, hogy könyörüljön rajtad, mert Anyjának és a te Anyádnak házába akarod Őt vezetni (Én 3,4). Mondd neki, hogy nem hagysz fel e kéréssel, míg be nem tér hozzád. Kérd Őt, hogy «keljen fel és jöjjön el nyugvóhelyére és szentségének bárkájába» (Zsolt 132,8).

Mondd neki, hogy bizalmadat nem saját érdemeidbe, erődbe és előkészületedbe helyezted, amint azt Ézsau tette, hanem egyedül Édesanyádba, Szűz Máriába, mint egykor Jákob, aki csupán anyjának, Rebekkának gondoskodásában bízott. És habár te is Ézsau és bűnös vagy, mégis közeledni merészelsz Szentségéhez, Édesanyjának érdemeire támaszkodva és azokkal felékesítve.

(269. cikkely)
Mondd a Szentléleknek: «Uram, nem vagyok méltó… » Nem vagy méltó, hogy szeretetének Mesterművét magadhoz vegyed, mert cselekedeteidben lanyha és bűnös vagy, és sugallatainak ellenálltál. De minden bizalmadat Szűz Máriába, hűséges Jegyesébe helyezed.Mondd Szent Bernáttal: «Ő az én legfőbb bátorságom, Ő az én reménységem legfőbb alapja!» Sőt megkérheted, hogy szálljon le újból elválaszthatatlan Jegyesére, Szűz Máriára, mert az Ő méhe most is éppoly tiszta, szíve a szeretettől éppoly izzó, mint volt valamikor. Ha Ő el nem jön lelkedbe, akkor sem Jézus, sem Szűz Mária nem alakulhatnak ki abban, sem méltóképpen nem lakhatnak ott.

Szentáldozás után
(271. cikkely)
Maradj mélyen megalázódott szívvel Jézus jelenlétében, amint Szűz Máriában trónol. Vagy maradj mint rabszolga a királyi palota ajtajánál, melyben a Király a Királynővel beszélget. Míg ők egymással beszélgetnek, anélkül, hogy szükségük lenne rád, szállj fel az égbe és járd be az egész földet, és kérj fel minden teremtményt, hogy mutassák be helyetted hálájukat, dicséretüket és szeretetüket Jézusnak és Szűz Máriának: «Jöjjetek, imádjuk, jöjjetek!» (Zsolt 94,6)

(272. cikkely)
Vagy Szűz Máriával egyesülve kérd te magad Jézust, hogy szentséges Anyja által jöjjön el az Ő országa a földre. Vagy kérd tőle az isteni bölcsességet, az isteni szeretetet, bűneid bocsánatát, vagy valamely más kegyelmet, de mindig Szűz Mária által, Szűz Máriában. Egy pillantással tekints magadra és mondd: «Uram, ne tekintsd bűneimet, tekintsen szemed csupán Szűz Mária erényeire és érdemeire bennem.» És bűneidre emlékezve tedd hozzá: «Ezt az ellenség tette. Ezt én tettem, aki önmagamnak legnagyobb ellensége vagyok.» vagy «Az igazságtalan és hamis embertől ments meg engem!» Vagy: «Jézusom, neked növekedned kell lelkemben, nekem pedig kisebbednem.» «Ó Szűz Mária, neked növekedned kell bennem, nekem pedig kisebbnek kell lennem, mint voltam. Ó Jézus és Szűz Mária, növekedjetek bennem, és növekedjetek rajtam kívül másokban is.»

Krisztus követése 4/13
Vágy a Jézussal való egyesülésre

Ki adja meg nekem, Uram, hogy te légy mindenem, és egészen megnyithassam előtted szívemet, hogy úgy örvendjek neked, ahogy kívánja a lelkem, és már senkinek utálata ne érdekeljen, teremtmény többé meg ne indítson, fontos ne legyen nekem, hanem csak te beszélj hozzám, és én csak tehozzád, ahogy kedves a kedvesével beszélni szokott, s ahogyan a barátok egymással mulatoznak. Ezért imádkozom, ez után esengek, hogy veled egészen egyesüljek, és szívemet minden teremtménytől elvonjam, a szentáldozás meg a gyakori misemondás által mind jobban megtanuljam a mennyei és örök dolgokkal való foglalkozást. Ó Uram Isten, mikor leszek veled egészen egy, a megsemmisülésig, magamnak teljes elfeledéséig. Te bennem és én tebenned, s hogy így együtt maradjunk: ezt add meg nekem. Valóban te vagy ezrek közül kiszemelt kedvesem, lelkem abban lelte meg örömét, hogy élete minden napján veled lakozzék. Valóban te vagy az én békességszerzőm, benned van tökéletes békém és igaz megnyugvásom, kívüled küszködés, fájdalom és végtelen keserűség. Valóban te vagy az elrejtett Isten, a gonoszokkal nem állsz szóba, de az alázatost és az egyenes szívűt szavadra méltatod.

Ó, milyen kedves, Uram, a te lelked, hogy fiaidhoz való gyöngéd szeretetedet megmutasd, mennyből szállott, jóízű kenyérrel táplálod őket kegyesen. Valóban nincs másik ilyen nagy nép, amelyhez ily közel volnának istenei, mint amilyen közel vagy, Istenünk, azokhoz, akik hisznek benned, hisz mindennapos vigasztalásul, s hogy szívüket a mennyországra irányítsd, magadat kínálod nekik: egyenek, örüljenek neked. Lehetne-e más olyan híres-neves nép, mint a keresztény nemzet, vagy van-e az ég alatt akkora szeretettől övezett teremtmény, mint az áhítatos lélek, akihez betér az Isten, hogy dicsőséges testével táplálja őt? Ó szavakba nem fog lalható kegyelem, csodálatos leereszkedés, ó megmérhetetlen szeretet, amelyben csak az ember részesült. De mit adjak viszonzásul az Úrnak ezért a kegyelemért, azért a páratlan szeretetért? Nincs más, amit szívesebben adhatnék, mint hogy szívemet egészen Istennek adjam és vele szorosan összekapcsoljam.

Akkor ujjong majd minden, ami bennem van, mikor a lelkem egészen egyesül Istennel. Ő meg azt mondja majd nekem: Ha te velem akarsz lenni, én ugyanúgy veled. Azt felelem majd: Uram, légy kegyes, maradj velem, én szíves örömest vagyok teveled. Az minden kívánságom, hogy szívem veled egyesüljön.

Himnusz
(Ősi eucharisztikus himnusz)
Ma az oltáron
a mi Urunkat, Jézus Krisztust láttuk…
Ma hallottuk a hatalmas és édes hangot,
mely buzdítva tanított minket:
Ez az a test, mely felperzselte a bűn tüskéit,
és beragyogta az emberek lelkét.
Ez az a test, melyet megpillantva
megszentelődött a kánaáni asszony lánya.
Ez az a test, mely a bűnös asszonyt,
mikor lelkét teljesen megnyitva közeledett Hozzá,
a bűn mocsarából megszabadította.

Ez az a test, melyet Tamás megérintett,
és mikor felismerte, felkiáltott:
Én Uram, én Istenem!
Ez az a csodálatosan és fenségesen magasztos test,
mely Üdvösségünk kezdete.
Ő, aki maga az Ige és a mi Életünk,
biztosított minket egykor,
hogy értünk ontotta ki vérét,
és értünk áldozta fel magát
bűneinkért cserébe.

Most hát megittuk vérét,
mely megszabadított,
megváltott, tanított és beragyogott minket.
Ki képes megfelelő módon
ünnepelni e kegy titkát?
Érdemesnek találtattunk arra,
hogy ebben az ajándékban részesüljünk.
Maradjunk itt végig,
hogy halljuk az Ő szent, boldogságos hangját:
„Gyertek, ti áldottak Atyámhoz,
vegyétek át Országa örökségét,
mely nektek készült.”

Akkor megremegnek, akik az Urat megfeszítették;
elpirulnak, akik nem hittek az Atyában,
a Fiúban és a Szentlélekben;
akik megtagadták, és nem vallották meg
a Szentháromságot, mind el fognak veszni.
Ezért, kiválasztottak,
ünnepeljük Jézus megkeresztelkedésének csodáját,
szent és életet adó feltámadását,
mellyel elhozta az Üdvösséget a világnak!
Várjuk a megváltás boldog beteljesülését,
Urunk, Jézus Krisztus szeretetének kegyelmében,
akit dicsőség, tisztelet és imádat illet mindörökké.

Katekizmus
Az Úr, mivel szerette övéit, mindvégig szerette őket. Tudván, hogy eljött az óra, amikor ebből a világból átmegy az Ő Atyjához, a vacsora közben megmosta lábukat, és átadta nekik a szeretet parancsát. Hogy rájuk hagyja e szeretet zálogát, s hogy övéitől soha ne távozzon el és húsvétja részeseivé tegye őket, halála és föltámadása emlékezetéül megalapította az Eucharisztiát, és megparancsolta Apostolainak, ,,akiket akkor az Újszövetség papjaivá szentelt,” hogy visszajöveteléig ünnepeljék.

Imádság
(Romanosz Melodosz, a kenyértörés himnuszából)
Ó, Irgalmas, szabadíts meg minket az éhezéstől,
és minden más ínségtől,
minket, akiknek Te a saját húsodból adsz ennünk.
Ó, Krisztus, Istenünk,
Isten Anyjának közbenjárására
tegyél minket méltóvá a Te örök jóindulatodra;
mert Te, Szabadítónk,
Te vagy a maradandóság mennyei kenyere.
Mi, akik teljes szívünkkel hiszünk Krisztusban,
tudjuk, hogy ezen hit miatt
részesülünk az Ő testében és vérében,
amikor a misztikus kenyérhez
hódolattal közeledünk, és az Üdvösség kelyhét
tiszta szándékkal emeljük fel,
és tőlük várjuk az életet,
mely az angyalokéhoz hasonló.
Mert valóság, hogy annak, aki oly sokat szenvedett,
Jézus Krisztusnak a legszentebb teste,
a maradandóság mennyei kenyere.

Litánia Jézus Szent Szívéről

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.