Register
A password will be e-mailed to you.

<< 33 NAPOS LELKIGYAKORLAT: NEKED SZENTELJÜK MAGUNKAT, SZERETET KIRÁLYNŐJE!

HARMADIK HÉT – Jézust megismerni

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
(230. cikkely)
Akik el akarják végezni a felajánlást, a harmadik hetet arra kell fordítaniuk, hogy megismerjék Jézus Krisztust. Ők elimádkozhatják Szent Ágoston itt következő imáját. Ugyanezzel a szenttel naponta számtalanszor elismételhetik: «Uram, add, hogy megismerjelek!» avagy «Uram, add, hogy meglássam, ki vagy!»

(67. cikkely)
Szent Ágoston imádsága
Te Krisztus vagy, az én szent atyám,
Irgalmas Istenem, nagy királyom,
Jó pásztorom, egyetlen mesterem,
Te vagy legjobb segítségem,
az én gyönyörűséges kedvesem,
Élő Kenyerem, örök Főpapom,
Te vagy a hazába vezető utam, igazi fényem,
Te vagy az én szent édességem, egyenes utam,
Te vagy fényességes bölcsességem,
az én tiszta egyszerűségem, békés összhangom,
Te vagy tökéletes őrizőm, legjobb részem,
Te vagy örök üdvösségem…
Krisztus Jézus, szeretetre méltó Uram,
miért szerettem, miért kívántam mást rajtad kívül,
Jézusom, én Istenem?
Hol voltam, amikor gondolatban nem veled voltam?
Mostantól fogva, ó, ti vágyaim mind, gyulladjatok fel,
és merüljetek el az én Úr Jézusomban!
Fussatok, hiszen már túl sokáig késlekedtetek;
szedjétek lépteiteket a cél felé!
Óhajtsátok, keressétek valóban azt, akit óhajtotok!
Jézusom, aki nem szeret téged, legyen kiközösítve,
aki nem szeret téged, teljék meg keserűséggel…
Ó, Jézusom, szeretlek téged, benned lelje kedvét
és téged csodáljon minden szív,
amely méltóan dicsőségednek szentelte magát.
Ó, szívem Istene és örökrészem, Krisztus Jézus,
szívem élete aléljon el, hogy te élj bennem,
és lelkemben gyulladjon fel szerelmed tüze,
és növekedjék lángoló tűzzé,
és folyton égjen szívemnek oltárán;
égessen bensőmben, lángoljon lelkem rejtekeiben;
tedd, hogy feláldozásom napján
életem gyertyáját melletted elégve találd! Ámen.

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása


Az olvasmány és az elmélkedés után:

Litánia Jézus Szent Szívéről

ELSŐ NAP – Krisztus irántunk való szeretete – Megtestesülése

Szentírás
(Mt 1,18-25)
Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitűnt, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: «József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.» Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: «Íme, a szűz méhében fogan, és fiút szül, és a nevét Emmánuelnek fogják hívni» (Iz 7,14). Ez azt jelenti: Velünk az Isten. József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét, de nem ismerte meg őt, amíg az meg nem szülte a fiút; és a Jézus nevet adta neki.

(Fil 2,5-8)
Ugyanazt az érzést ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban is megvolt, aki Isteni mivoltában nem tartotta Istennel való egyenlőségét olyan dolognak, amelyhez mint zsákmányhoz ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette önmagát, szolgai alakot vett fel, és hasonló lett az emberekhez, külsejét tekintve úgy jelent meg, mint egy ember. Megalázta magát, engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig.

(Jn 1,14)
Az Ige testté lett, és köztünk lakott, és mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal.

Üzenetek
(San Martino 91.12.25)
Dicsőítsük együtt az Atyát!
Gyermekeim, Jézussal ma megszületett a Szeretet!
És én meg óhajtom tölteni szíveteket ezzel a Szeretettel,
hogy képesek legyetek vele megmételyezni a világot,
és reménnyel eltölteni, hogy minden ember
életre támadjon Istenben, és élvezze az Ő békéjét.
Szeretet és béke, gyermekeim, béke.
Mindnyájatokat megáldalak, és magamhoz ölellek.

(San Martino 93.12.25)

Magasztaljátok velem az Urat!
Gyermekeim, azért jövök, hogy felrázzam
ezt a sötétségbe merült világot, és hogy újra
Isten szeretetének Fényébe öltöztessem.
Íme itt van Jézus, a megtestesült Ige,
Aki azért jön, hogy felkínálja nektek (a kegyelmet),
hogy abban éljetek, ami örökkévaló.
Az Ő szeretete a megoldás minden nehézségre.
Gyermekeim, ti Isten dicsőségét képezitek!
Az isteni szeretetben és a szeretet által
ti közreműködtök az isteni Gondviselés
minden csodálatos művében.
Csak akkor jön el a nagy béke a világba,
ha az emberek elfogadják Jézus felhívását.
Köszönet az örömért, amelyet nekem
okoztok ezen a Szent Karácsonyon!
Jézus megáld titeket, én pedig magamhoz
ölelve áldalak meg benneteket!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Az Örök Bölcsesség szeretete
Az Örök Bölcsesség emberré testesülése

(104. cikkely)
Amikor az Örök Ige, a nem-teremtett Bölcsesség, a legszentebb Szentháromság akaratából eldöntötte, hogy megtestesül azért, hogy a bukott embert újra felemelje, tudatta Ádámmal, hogy hogyan higgyen az ember, a Szentírás szerint pedig, megígérte az ősatyáknak, a pátriárkáknak, hogy testet fog magára ölteni azért, hogy az emberiséget megváltsa. A Teremtést követő több ezer év folyamán az Ószövetség minden szentje szívhez szóló imákkal könyörgött a Messiáshoz: «Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti felhők, hullassatok győzelmet » (Iz 45,8). «Ó Bölcsesség, Te a magasságbeli Isten ajkán születtél, … jöjj, válts meg minket!» (A december 17-ei és 18-ai Magnificat antifóna.) De a könyörgéseknek, imáknak és az áldozatoknak nem volt elég ereje, hogy az Atya szívéből előhívja az Örök Bölcsességet, Isten Fiát. Hiába emelték fel karjukat az ég felé, nem tudták elérni a magasságbeli Isten trónusát. Bár folyamatosan áldozatokat mutattak be Istennek – még saját szívük áldozatát is –, ezeknek mégsem volt akkora értéke, hogy ezt a rendkívüli kegyet kiérdemeljék.

(105. cikkely)
Végre elkövetkezett az ember megváltásának előre meghatározott ideje. Akkor méltó lakhelyet készített magának az Örök Bölcsesség. Szent Anna méhében alakította ki a csodálatra méltó gyermeket, Szűz Máriát, és több öröme telt benne, mint a világmindenség megteremtésében. Lehetetlen megnevezni mindazt a kegyelmet, amelyeket a legszentebb Szentháromság ennek a csodálatos gyermeknek adott; de kifejezhetetlen az a hűség is, amellyel Mária Teremtőjének kegyelmeit fogadta.

(106. cikkely)
Ó Mária! A Magasságbeli remekműve! Ó Mária, a teremtetlen Bölcsesség csodája! Ó, kegyelem mélysége! Ó, a Mindenható csodája! Minden szenttel együtt vallom, hogy csak Az, aki téged teremtett, értheti meg a kegyelem magasságát, szélességét és mélységét, amelyet neked adott.

(107. cikkely)
Életének első 14 évében Mária olyan növekedést ért el Isten kegyelmében és bölcsességében, és olyan teljességet az Ő szeretete iránti hűségben, hogy nemcsak az angyalok, hanem maga az Úr csodálatát is kivívta. Alázatossága, amellyel magát semmivé alacsonyította, elragadtatással töltötte el Őt; isteni tisztasága magához vonzotta; élő hite, gyakori, szeretettel teli imái édes erőszakossága megigézte Őt. A Bölcsességet legyőzték a szeretetteljes könyörgések. «Milyen nagynak kell lennie annak az asszonyi szeretetnek, amely legyőzte a magasságbeli
Istent!» – kiált fel szent Ágoston. Mekkora csoda! Az Örök Bölcsesség, a mi Urunk és Üdvözítőnk le akart szállni Atyja öléből egy szűz ölébe, hogy annak liliom tisztaságában nyugodjék; őbenne testesült meg, és így teljesen neki ajándékozta magát. Ezért küldte hozzá Gábriel arkangyalt, hogy általa köszöntse, és beleegyezését kérje megtestesüléséhez. Az arkangyal teljesítette küldetését; biztosította Máriát, hogy anyasága mellett szűz marad, és azt a csodálatos beleegyezést kérte tőle, amelyre a Legszentebb Szentháromság az összes angyallal és az egész teremtés évezredek óta várakozott. Szűz Mária alázatosan felelt Teremtőjének: «Íme, az Úrnak szolgáló leánya, legyen nekem a Te igéd szerint.» (Lk 1,38).

(108. cikkely)
Abban a pillanatban, amikor Mária istenanyaságához beleegyezését adta, több csoda is történt. A Szentlélek Mária Szívének tiszta véréből egy tökéletes parányi testet alkotott. Isten megteremtette a legtökéletesebb lelket azok közül, akiket valaha is alkotott. Az Örök Bölcsesség, Isten Fia lényegileg egyesült ezzel a testtel és lélekkel. És ezzel létrejött az ég és föld nagy csodája, ezáltal nyilvánul meg Isten szeretetének túláradó bősége: «az Ige testté lett» (Jn 1,14). Isten, az Örök Bölcsesség tehát emberré lett anélkül, hogy megszűnt volna Istennek lenni, Ő az Istenember, Jézus Krisztus, a mi Megváltónk.

Krisztus követése 4/2
„Az Oltáriszentség Isten nagy jóságának és szeretetének jele az emberek között”

A tanítvány szava:
Uram, jóságodban és nagy irgalmasságodban bizakodva járulok én tehozzád: beteg orvosomhoz, éhező, szomjúhozó az élet forrásához, koldus a mennyei királyhoz, szolga urához, teremtmény Teremtőjéhez, elhagyatott kedves vigasztalómhoz. De hogy történhetik az velem, hogy hozzám jössz? Ki vagyok én, hogy magadat adod nekem? Hogy mer a bűnös előtted megjelenni, és te hogy lehetsz olyan nagylelkű, hogy a bűnöshöz betérj? Te ismered a te szolgádat, tudod, hogy semmi jó sincs benne, amivel ezt kiérdemelné. Megvallom hát semmi voltomat, hirdetem jóságodat, dicsérem könyörületed, és hálát adok mértéket nem ismerő szeretetedért. Hiszen magadért teszed ezt, nem az én érdemeimért, hogy jóságod jobban megmutatkozzék előttem, szereteted bővebben rám áradjon, egyszerű kedvességed példája vonzóbb legyen. Mivel hát neked tetszik ez, és te parancsoltad, hogy így legyen, örömmel fogadom én is nagylelkűségedet, bárcsak bűneim útjába ne álljanak. Ó nagyon kedves és jóságos Jézus, mekkora tiszteletet, hálaadást s folytonos dicséretet érdemelsz te azért, hogy magamhoz vehetem szent testedet, amelynek méltóságát senki emberfia szavakba nem foglalhatja. De miről gondolkodom majd szentáldozás közben, amikor Uramhoz járulok, akit érdeme szerint dicsérni képtelen vagyok, és mégis vágyva vágyok magamhoz venni? Mi jobbról, üdvösségesebbről gondolkodnám, mint arról,
hogy magam egészen megalázzam előtted, és rám kiterjedő végtelen jóvoltod magasztaljam.

Dicsérlek téged, én Istenem és nagynak hirdetlek mindörökké, kevésre tartom, és kezed alá vetem magam semmiségemnek mély meggondolásában. Íme te, a szentek Szentje, én pedig tisztátalan bűnös vagyok. Íme te hozzám hajolsz, pedig arra is méltatlan vagyok, hogy
föltekintsek terád. Íme te jössz hozzám, te óhajtasz velem lenni, te hívsz meg lakomádra. Te kínálsz mennyei eledellel, etetsz az angyalok kenyerével. Nem mással, mint önmagaddal, aki mennyből alászállt élő kenyér vagy, és életet adsz az egész világnak. Íme, honnan árad a szeretet, mekkora nagylelkűség ragyog föl, milyen nagy hálaadás, dicséret illet mindezért! Ó mily üdvös és hasznos a te elhatározásod, amellyel ezt a Szentséget rendelted, mily kedves és víg vendégség ez, amelyen te önmagadat adod eledelül. Ó milyen csodálatos a te köztünk munkálkodásod, milyen hatalmas a te erőd, milyen tévedhetetlen a te igazságod. Mert elég volt szólnod, és minden létezni kezdett, és az lett, amit te rendeltél.
Csuda dolog, és méltó hittel fogadnunk, meghaladja az emberi elmét, hogy téged, Uram, Istenem, igaz Isten és igaz ember, a kenyér és a bor kicsinyded színei fogyatkozás nélkül magukba foglalnak, és a téged magához vevőnek eledelévé válsz anélkül, hogy megemésztetnél. Te, mindenség Ura, aki senkire rá nem szorulsz, e szentség által köztünk akartál lakozni, őrizd meg tisztán szívemet és testemet, hogy vidám és tiszta lelkiismerettel ünnepelhessem minél gyakrabban szent titkaidat, és minden szentáldozás örök üdvösségemet készítse elő, hiszen azért rendelted ezt a szentséget, hogy örök tisztességet szerezzen neked, szeretetednek élő emlékjeleként.

Örvendj, én lelkem, és adj hálát Istennek ezért a nagyon nemes ajándékért és különleges vigasztalásért, amelyet neked e siralom völgyében hagyott. Mert valahányszor ezt a titkot ünnepled, és Krisztus testét magadhoz veszed, mindannyiszor megváltásod művét teljesíted, és Krisztus minden érdemének részese leszel. Mert Krisztus szeretete sosem kisebbedik, kegyességének mértéke ki nem merül. Azért lelkednek mindig
friss megújulásával kell erre fölkészülnöd, és az üdvösségnek e nagy titkát figyelmes elmélkedéssel át meg át kell gondolnod. Olyan nagynak, újnak, örvendetesnek kell azt látnod, amikor misét mondasz vagy hallgatsz, mintha Krisztus aznap vált volna először emberré a Szűznek méhébe leszállva, vagy a kereszten függve az emberek üdvéért aznap szenvedett s halt volna meg.

Himnusz
(Ősi ima a keleti Egyház karácsonyi liturgiájából)
Rendíthetetlen hittel valljuk az Istent,
aki emberré lett,
és akinek egy szűz ajándékozta a fényt.
Az idők kezdete előtt alkotta meg őt egy végtelen atya;
csak azt imádjuk,
aki testté lett egy szűz méhében.
Ő minden dolog teremtője,
és mégis láthatatlan
és minden teremtettől különböző.

Ezért kiáltsuk:
Benned, ó Urunk, benned van a jóság.
Dicsőség Néked!
Ó szent Isten,
alászálltál,
hogy egy szűz gyermekeként szüless meg.
Ó szent, erős Isten,
Szűz Mária karjaiban akartál nyugodni.
Ó, szent halhatatlan Isten,
Eljöttél, hogy kiragadd Ádámot a pokolból.
Ó, szeplőtelen Szűz, Isten Anyja, kegyelemmel teljes,
méhednek gyümölcse Emánuel,
akit Te hordoztál.

A Te anyai kebled táplált minden embert.
Magasztosan állsz minden dicséret és dicsőség felett.
Üdvöz légy, Isten Anyja, Angyalok Üdvössége.
Kegyelmed teljessége felülmúlja mindazt,
Amit a próféták hirdettek.
Az Úr van Teveled.
Te ajándékoztad a fényt
a világ Megmentőjének.

Katekizmus
Az Isten Fia igaz megtestesülésébe vetett hit a keresztény hit megkülönböztető jegye. «Az Istentől származó lelket erről ismeritek föl: Minden lélek, amely megvallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van» (1Jn 4,2). Ez az Egyház örömteli meggyőződése kezdettől fogva, amikor a «jámborság nagy misztériumát » énekli: Ő «megjelent testben» (1Tim 3,16).

Imádság
(Régi sziriai imádság)
Jézus Krisztus, dicsőség ragyogó központja,
a láthatatlan Atya képe, Istenünk,
az örök Terv bejelentője, béke Fejedelme,
az eljövendő nemzedékek Atyja…

Miérettünk lett hasonlóvá a rabszolgához,
testet öltve Szűz Mária méhében,
az ember közreműködése nélkül;
Érettünk feküdt a jászolba, pólyába takarva,
akit pásztorok imádtak
és angyalok hatalmas hozsannája köszöntött,
így énekelve: Dicsőség a magasságban Istennek
és a földön béke és üdv az embereknek!
Tégy minket méltóvá, Urunk, hogy békében üljük meg
és fejezzük be az ünnepet, amely Fényed születését dicsőíti,
elkerülve haszontalan szavakat,
igazságban cselekedve, kerülve a szenvedélyeket,
és lelkünket a földi javak fölé emelve.
Áldd meg Egyházadat, melyet már oly régen megalkottál,
hogy veled és éltető véreddel egyesüljön.
Gyere, segíts a hű pásztoroknak,
a papoknak és evangéliumod tanítóinak!

Áldd meg híveidet,
akik könyörületedtől várnak mindent:
a krisztusi lelkeket, a betegeket,
mindazokat, akiknek lelki kínoktól kell szenvedniük,
és mindazokat, akik megkértek minket,
hogy imádkozzunk értük!
Légy irgalmas hozzánk,
és végtelen kegyességedben találj minket méltóknak
az örök és Véget nem ismerő javak elnyerésére.
Mi dicsőséges születésedet ünnepeljük az Atyával,
Aki téged megváltásunkra elküldött hozzánk,
és az éltető Lélekkel most és a századokon át. Ámen.

Litánia Jézus Szent Szívéről

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.