RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Advent első vasárnapjára már turistabuszokat várnak a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, vörsi látványosság megtekintésére, ezért megfeszített tempóban zajlik a bibliai életkép építése.

"Kell ehhez szerelem és némi megszállottság" – fogalmazott Futó Péter, az alkotást több mint két évtizede folyamatosan fejlesztő helyi művész az MTI-nek. Évek óta mintegy harminc helyi önkéntes segítségével állítja össze az ötven négyzetméteres alkotást egy hét alatt úgy, hogy mindig módosít rajta valamit.


 
A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben ahogy nőtt az  építmény, úgy gyarapodott a látogatók száma is. Főleg 2000 óta, amikor az építők úgy döntöttek, hogy a nagy munka és az óriási  érdeklődés fényében hiba lenne csak karácsonyra időzíteni az  életképet, ezért már advent első vasárnapjára elkészítik. Évente 35-40 ezer ember látogatja meg a látványosságért a vörsi templomot, ahová ingyenesen léphet be akárki, szíve szerint adakozva az egyháznak.
 
Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is.

Idén a szentcsaládot befogadó istálló mérete növekedett, és  látványosabbá vált a valódi vízként folyó patak, amelyre egy híd is épült. A betlehem megépítéshez 30 ládányi mohát, 30 fenyőfát, nagy mennyiségű tujaágat, gerendát és deszkát használtak fel. Az  alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosították adakozásként.
 
Tavaly Futó Péter – aki főállásban a regionális vízmű műszeres hálózatvizsgálója, másodállásban festő – kísérletet tett arra, hogy  a vörsi építmény bekerülhessen a Guinness Világrekordok közé. A  könyv szerkesztőségétől azt a választ kapta, hogy Svájcban akad  ennél is nagyobb beltéri betlehem, ám olyan nincs, amelyik  templomban, időszakosan épül meg, és nagyobb a vörsinél. "Azért már  nem tettem újabb lépéseket, hogy új kategóriát nyitva bejegyezzék a vörsi bibliai életképet Guinness rekordnak" – mondta a művész, magyarázatképpen hozzátéve: van neki egy 11 éves lánya és egy 13  éves fia, akik azt mondták, nagyon büszkék rá, neki pedig egyéb elismerésre nincs is szüksége.
 
A monumentális alkotást, amely 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított  Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa, jövőre, a  húshagyó kedd előtti vasárnap bontják le.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.