Register
A password will be e-mailed to you.

Bátor pap, a magyar kommunista rezsim vértanúja, 1951. március 4-én hunyt el a kistarcsai internálótáborban elszenvedett kínzásokat követően. Meszlényi Zoltán Lajos, az esztergomi egyházmegye 1937 és 1950 közötti segédpüspöke feláldozta életét az egyházért és a hívekért a diktatúra üldöztetései idején.

 

Október 31-én az esztergomi bazilikában emelték az oltár dicsőségére. A szertartást Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása vezette.

 

„Boldog Meszlényi Zoltán arra hív bennünket, hogy legyünk hűségesek az élet és az igazság Evangéliumához. Ez a mának szóló üzenete: éljünk szeretetközösségben, szabadságban és szeretetben, építsük és mozdítsuk elő a szeretet, az élet és az egyetemes testvériség civilizációját. Ez olvasható Angelo Amato érseknek, a Szentté avatási Kongregáció prefektusának üzenetében, aki a pápa képviselőjeként vett részt a szertartáson és olvasta fel a boldoggá avatási formulát.

 

Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest érseke, homíliájában Isten szolgáját, Meszlényi püspököt a keresztény tanúságtétel példaképének nevezte, akit a Szentlélek tett erőssé. Ez jelenleg is nagyon aktuális.

 

„Ma is úgy érezzük, hogy egyéni és közösségi önzésünk, rövidlátásunk, hatalomvágyunk, gyűlölködéseink olyan csapdába ejtenek minket, amelyből kiszabadulni a magunk erejéből nem tudunk Ebből az ördögi körből csak Isten irgalmas szeretete menthet ki minket.

 

A vértanúk hűsége tehát remény forrása a számunkra mondta végül Erdő Péter bíboros.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.