RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Lev Tolsztoj kiközösítését az orosz ortodox egyház nem vonhatja vissza, mivel sosem is közösítette ki, és az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló tehetségét – tudatta a Kirill pátriárka jóváhagyásával írt levelében Tyihon atya, a patriarkátus kulturális tanácsának titkára.
.
Szergej Sztyepasin, az Orosz Könyvszövetség elnöke fordult az orosz ortodox egyházfőhöz abból az alkalomból, hogy szombaton van Tolsztoj halálának 100. évfordulója. Felvetette, hogy ha a kiközösítést nem is lehet visszavonni, legalább azt az együttérzést nyújtsa a kételkedő embernek, amelyre éppen az egyház képes.
.
A válaszban a patriarkátus emlékeztetett rá: a kiközösítésről  szóló, 1901. február 20-án hozott határozatával a Szent Szinódus  csupán konstatálta a tényt, hogy Tolsztoj gróf maga közösítette ki  magát az egyházból, teljes mértékben szakított vele, és ezt nem is  tagadta, sőt, minden lehetséges alkalommal hangsúlyozta.
 
A levél rámutat: az ortodox egyház mély együttérzéssel  van az író lelki sorsa iránt, és a magukat száz éve tartó híresztelésekkel szemben semmiféle anatémát nem mondott ki rá és nem átkozta ki. "Az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló írói tehetségét, de változatlanul nem fogadják el  kereszténység-ellenes eszméit" – állapította meg a dokumentum.
 
Sztyepasin a Komszomolszkaja Pravda című lapban pénteken kijelentette: elégedett a patriarkátus levelével, másként nem is válaszolhattak. "A lényeg, hogy egyházunk ma kifejtette Tolsztojjal kapcsolatos álláspontját, és kiemelkedő orosz íróként értékelte, olyan emberként, aki sokat tett az orosz irodalom és kultúra fejlesztéséért" – mondta.

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.