Register
A password will be e-mailed to you.

Lev Tolsztoj kiközösítését az orosz ortodox egyház nem vonhatja vissza, mivel sosem is közösítette ki, és az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló tehetségét – tudatta a Kirill pátriárka jóváhagyásával írt levelében Tyihon atya, a patriarkátus kulturális tanácsának titkára.
.
Szergej Sztyepasin, az Orosz Könyvszövetség elnöke fordult az orosz ortodox egyházfőhöz abból az alkalomból, hogy szombaton van Tolsztoj halálának 100. évfordulója. Felvetette, hogy ha a kiközösítést nem is lehet visszavonni, legalább azt az együttérzést nyújtsa a kételkedő embernek, amelyre éppen az egyház képes.
.
A válaszban a patriarkátus emlékeztetett rá: a kiközösítésről  szóló, 1901. február 20-án hozott határozatával a Szent Szinódus  csupán konstatálta a tényt, hogy Tolsztoj gróf maga közösítette ki  magát az egyházból, teljes mértékben szakított vele, és ezt nem is  tagadta, sőt, minden lehetséges alkalommal hangsúlyozta.
 
A levél rámutat: az ortodox egyház mély együttérzéssel  van az író lelki sorsa iránt, és a magukat száz éve tartó híresztelésekkel szemben semmiféle anatémát nem mondott ki rá és nem átkozta ki. "Az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló írói tehetségét, de változatlanul nem fogadják el  kereszténység-ellenes eszméit" – állapította meg a dokumentum.
 
Sztyepasin a Komszomolszkaja Pravda című lapban pénteken kijelentette: elégedett a patriarkátus levelével, másként nem is válaszolhattak. "A lényeg, hogy egyházunk ma kifejtette Tolsztojjal kapcsolatos álláspontját, és kiemelkedő orosz íróként értékelte, olyan emberként, aki sokat tett az orosz irodalom és kultúra fejlesztéséért" – mondta.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.