Register
A password will be e-mailed to you.

Gáncs Pétert választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökének a péntekre, Budapestre összehívott zsinat. Az eddigi elnök-püspök, Ittzés János közelgő nyugdíjba vonulása miatt mondott le posztjáról.

A képen fent, balra: Gáncs Péter evangélikus püspök

Gáncs Péter elnök-püspöki megválasztását a zsinati testület 46 tagja közül 39-en támogatták; ő volt az egyedüli jelölt a tisztségre, miután Fabiny Tamás, az északi egyházkerület püspöke két hete visszalépett a jelöltségtől. A megbízatás két évre szól, 2012-ben tartják ugyanis az evangélikus egyházban az általános tisztújítást.
 
Az egyház 59 éves új elnök-püspöke 2003 óta a déli evangélikus  egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia  alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottság tagja. Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így mostantól Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz.
 
Gáncs Péter megválasztása után a zsinat előtt arról beszélt: a kapott bizalom erőt ad neki, és azt szeretné, ha ezt a bizalmat tovább is tudná adni az egyház minden tagjának. Az egyik legnagyobb problémának a bizalmi deficitet nevezte, majd azt hangoztatta: Istentől mindenki bizalmat kapott, amikor megszületett.
 
Elmondta, a bizalomerősítés egyik előfeltételének a kommunikáció javítását tartja az egyház különböző szolgálati ágai, csoportjai között. Közölte, elnök-püspöki tisztségét, a kapott bizalmat moderátori szolgálatnak tekinti, ezért ilyen szerepet kíván betölteni a következő két évben.
 
A most megválasztott elnök-püspök ünnepi istentisztelet  keretében történő ünnepélyes beiktatását péntek délután tartják a  Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomában. A posztjáról most távozó Ittzés János püspök 2006. március 1-je  óta töltötte be az elnök-püspöki tisztséget, nyugdíjba vonulása 2011  júniusában esedékes.

A Magyarországi Evangélikus Egyház igazgatása három  egyházkerületben történik; jelenleg a délit Gáncs Péter püspök, az  északit Fabiny Tamás püspök, a nyugatit (dunántúlit) Ittzés János  püspök vezeti.
 
A zsinat a hivatalban lévő három püspök közül választ az országos egyház irányítására, 6 évre elnök-püspököt. (A jelenlegi választás rendkívüli, mivel a leköszönő elnök-püspök a választási ciklus közben ment nyugdíjba.) Az elnök-püspököt a zsinat plenáris ülése választja meg titkos szavazással, beiktatása istentisztelet keretében történik.
 
Gáncs Péter 1951. május 24-én Budapesten született; nős, három gyermeke van. Az Evangélikus Teológiai Akadémián 1974-ben fejezte be  tanulmányait, 1980-1981-ben a Wuppertali Egyházi Főiskolán ösztöndíjas volt. Később gyülekezeti lelkészként teljesített szolgálatot Rákoscsaba-Pécel-Isaszeg és Nagytarcsa-Pécel körzetében, dolgozott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsánál és a Lutheránus Világszövetség Világszolgálati Osztályánál is. Programszerkesztő, majd igazgató volt az Evangélikus Rádiómissziónál. Az egykori Missziói Magazin (ma Híd) alapító szerkesztője, 1997 és 2003 között a mai MR1-Kossuth Rádió evangélikus félórájának szerkesztője volt.
 
Gáncs Péter 2003 szeptembere óta a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának tagja.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.