RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Gáncs Pétert választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökének a péntekre, Budapestre összehívott zsinat. Az eddigi elnök-püspök, Ittzés János közelgő nyugdíjba vonulása miatt mondott le posztjáról.

A képen fent, balra: Gáncs Péter evangélikus püspök

Gáncs Péter elnök-püspöki megválasztását a zsinati testület 46 tagja közül 39-en támogatták; ő volt az egyedüli jelölt a tisztségre, miután Fabiny Tamás, az északi egyházkerület püspöke két hete visszalépett a jelöltségtől. A megbízatás két évre szól, 2012-ben tartják ugyanis az evangélikus egyházban az általános tisztújítást.
 
Az egyház 59 éves új elnök-püspöke 2003 óta a déli evangélikus  egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia  alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottság tagja. Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így mostantól Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz.
 
Gáncs Péter megválasztása után a zsinat előtt arról beszélt: a kapott bizalom erőt ad neki, és azt szeretné, ha ezt a bizalmat tovább is tudná adni az egyház minden tagjának. Az egyik legnagyobb problémának a bizalmi deficitet nevezte, majd azt hangoztatta: Istentől mindenki bizalmat kapott, amikor megszületett.
 
Elmondta, a bizalomerősítés egyik előfeltételének a kommunikáció javítását tartja az egyház különböző szolgálati ágai, csoportjai között. Közölte, elnök-püspöki tisztségét, a kapott bizalmat moderátori szolgálatnak tekinti, ezért ilyen szerepet kíván betölteni a következő két évben.
 
A most megválasztott elnök-püspök ünnepi istentisztelet  keretében történő ünnepélyes beiktatását péntek délután tartják a  Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomában. A posztjáról most távozó Ittzés János püspök 2006. március 1-je  óta töltötte be az elnök-püspöki tisztséget, nyugdíjba vonulása 2011  júniusában esedékes.

A Magyarországi Evangélikus Egyház igazgatása három  egyházkerületben történik; jelenleg a délit Gáncs Péter püspök, az  északit Fabiny Tamás püspök, a nyugatit (dunántúlit) Ittzés János  püspök vezeti.
 
A zsinat a hivatalban lévő három püspök közül választ az országos egyház irányítására, 6 évre elnök-püspököt. (A jelenlegi választás rendkívüli, mivel a leköszönő elnök-püspök a választási ciklus közben ment nyugdíjba.) Az elnök-püspököt a zsinat plenáris ülése választja meg titkos szavazással, beiktatása istentisztelet keretében történik.
 
Gáncs Péter 1951. május 24-én Budapesten született; nős, három gyermeke van. Az Evangélikus Teológiai Akadémián 1974-ben fejezte be  tanulmányait, 1980-1981-ben a Wuppertali Egyházi Főiskolán ösztöndíjas volt. Később gyülekezeti lelkészként teljesített szolgálatot Rákoscsaba-Pécel-Isaszeg és Nagytarcsa-Pécel körzetében, dolgozott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsánál és a Lutheránus Világszövetség Világszolgálati Osztályánál is. Programszerkesztő, majd igazgató volt az Evangélikus Rádiómissziónál. Az egykori Missziói Magazin (ma Híd) alapító szerkesztője, 1997 és 2003 között a mai MR1-Kossuth Rádió evangélikus félórájának szerkesztője volt.
 
Gáncs Péter 2003 szeptembere óta a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának tagja.

 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.