Register
A password will be e-mailed to you.

Vatikánváros, 2010. november 18., csütörtök (MTI/AFP) – XVI. Benedek pápa csütörtökön a Vatikánban fogadta Rowan Williamst, Canterbury érsekét, az anglikán egyház fejét, aki a keresztény egység elősegítésére létrehozott pápai tanács megalapításának 50.évfordulójára ékezett Rómába.

A pápa és a canterbury érsek találkozójára néhány nappal azt követően került sor, hogy az anglikán egyház öt püspöke jelezte: a katolikus egyház tagjává kíván válni, élve a Vatikán által felkínált lehetőséggel. A Vatikán tavaly ősszel jelentette be, hogy szervezeti keretet kínál az egyházukban csalódott anglikán híveknek az akár egyéni, akár csoportos csatlakozásra a katolikus egyházhoz, miközben egyes vallási hagyományaikat megőrizhetik.
 
Az egyik legnagyobb feszültségforrás az anglikán világunión belül – egyben az angol és a katolikus egyház között is – a nők püspöki tisztségbe emelése, amelyet az anglikán "parlament", az általános szinódus a nyáron jóváhagyott. A döntést azonban az anglikán egyház tradicionalista vonulatának képviselői nem tudják elfogadni, és már a szinódus júliusi döntése előtt kilátásba helyezték, hogy tömegesen kivonulnak az anglikán világunióból a női püspökök kinevezésének jóváhagyása esetén.
 
Az öt anglikán püspök nyilatkozatában nem említette egyértelműen a nők püspöki rangra emelésének kérdését. Leszögezték azonban:"elkeseredve" szemlélik, hogy az anglikán és a katolikus egyház egyre távolabb sodródik egymástól.
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.