Register
A password will be e-mailed to you.

<< 33 NAPOS LELKIGYAKORLAT: NEKED SZENTELJÜK MAGUNKAT, SZERETET KIRÁLYNŐJE!

HARMADIK HÉT – Jézust megismerni

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és az elmélkedés után:

Litánia Jézus Szent Szívéről


HETEDIK NAP – Jézusnak történő felajánlásunk Mária által

Szentírás
(Jn 2,1-5)
Harmadnapon menyegző volt a galileai Kánában. Ott volt Jézus anyja, és Jézus is hivatalos volt a menyegzőre tanítványaival együtt. Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: «Nincs boruk!» Jézus azt felelte  neki: «Mi közünk ehhez, asszony? Még nem jött el az én órám!» Anyja ekkor ezt mondta a szolgáknak: «Tegyetek meg mindent, amit mond!»

(Róm 8,32.35.38-39)
Ő, aki tulajdon Fiát sem kímélte, hanem odaadta értünk, mindnyájunkért, ne ajándékozna vele együtt mindent nekünk? Ki szakíthat el minket Krisztus szeretetétől? Nyomorúság vagy szorongatás? Üldözés, éhség, mezítelenség, veszedelem, vagy kard? Abban ugyanis biztos vagyok, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem jövendők, sem erők, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat minket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.

Üzenetek
(San Martino 89.10.25)
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek!
Drága gyermekeim, kövessetek engem,
és béke lesz a szívetekben.
Ha a Kegyelem állapotában éltek, békében fogtok élni.
Azt óhajtom, hogy az én Jézusom éljen mindegyiktekben,
az Ő teljességében.
Annyi mondanivaló született meg számotokra
Szeplőtelen Szívemben.
Magammal akarlak egyesíteni,
és erőssé akarlak tenni benneteket a hitben.
Gyermekeim, kérem tőletek a mindennapok
bűnbánati cselekedeteit és az önmegtagadást.
Egyesüljetek Jézusommal minden nap,
mert tudjátok már, hogy ezek a napok
nagy eseményekre készítenek fel.
Ti alkotjátok az én seregeimet,
melyeket én vezetek el a nagy győzelemre.
Mindnyájatokat Szeplőtelen Szívem
biztos menedékébe zárlak, és megáldalak!

(San Martino 91.11.9)
Áldjátok velem az Urat!
Gyermekeim, nagyon vágyakoztok rá,
hogy halljatok és lássatok engem.
De mondom nektek: Csak akkor,
amikor mindegyiktek megérti hívásom igazi célját,
akkor találja meg az élet valódi örömét,
és akkor az én jelenlétem többé nem lesz
a legfontosabb dolog számotokra,
mert akkorra a Végső és Legnagyobb Jó bennetek lesz!
Mindent köszönök és megáldalak titeket.
Megáldom mindazokat, akik e helyeket látogatják.

(San Martino 2000.8.6)
Dicsőítsétek velem az Atyát!
Gyermekeim, az üdvösség-terv,
melyet Isten mindegyiktekről elgondolt,
rajtam keresztül megy végbe.
Különleges gondot viselek rátok
és irányítalak benneteket,
Isten akaratának útjaira vezetetem lépteiteket.
Azt kérem tőletek,
hogy kössetek velem szeretet-szövetséget,
teljes öntudattal és szabadsággal,
amelyben szeretettel rám hagyatkoztok,
és engeditek, hogy az életszentség útján
vezesselek benneteket.
Megvigasztaltok és megtiszteltek
hitetek ujjongó kifejezésével.
Az egész Mennyország örvendezik és
velem együtt megáld titeket.

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
A tökéletes felajánlás Jézus Krisztusnak

(120. cikkely)
Minthogy tökéletességünk abban áll, hogy Isteni Megváltónkhoz, Jézus Krisztushoz hasonlókká legyünk, vele egyesüljünk, és magunkat neki szenteljük, minden ájtatosság között az a legtökéletesebb, amely Jézus Krisztushoz leginkább hasonlóvá tesz, vele legbensőbben egyesít, és bennünket legkizárólagosabban nekiszentel. Mármost Szűz Mária minden teremtmény között leghasonlóbb Isten Fiához, Jézus Krisztushoz. Ebből következik, hogy minden áhítat között az áhítat Szűz Máriához, az Ő Szentséges Anyjához teszi a lelket leginkább hasonlóvá Urunkhoz és Üdvözítőnkhöz, és leginkább nekiszenteli. Továbbá minél inkább Szűz Máriának szenteli magát a lélek, annál inkább Jézus Krisztusnak szenteli. Ezért a Jézus Krisztusnak való tökéletes felajánlás és átadás nem más, mint önmagunknak tökéletes és teljes felajánlása és átadása Szűz Máriának, és ez az az ájtatosság, melyet én tanítok. Más szavakkal a tökéletes megújítása a keresztségi fogadalomnak.

Önmagunk tökéletes és teljes felajánlása
(121. cikkely)
Ez az ájtatosság tehát abban áll, hogy magunkat teljesen és egészen Szűz Máriának ajándékozzuk, hogy általa teljesen és egészen Jézus Krisztuséi legyünk. Tehát oda kell ajándékoznunk, és át kell adnunk:
a) testünket minden érzékével és tagjával;
b) lelkünket minden képességével;
c) külső javainkat, melyeket a szerencse javainak nevezünk, éspedig jelen és jövendőbeli javainkat;
d) belső és szellemi javainkat, nevezetesen érdemeinket, erényeinket és jócselekedeteinket, mégpedig mint jelen és jövendőbeli szellemi javainkat; egyszóval mindent, amink csak van a természet és kegyelem rendjében, és mindent, amit még a jövőben bírhatunk, a természet, a kegyelem és a megdicsőülés rendjében; és mindezt minden fenntartás nélkül, még egy fillérnek, egy hajszálnak vagy a legcsekélyebb jócselekedetnek kikötésével sem, éspedig az egész örökkévalóságra, és anélkül hogy ezért az áldozatunkért és szolgálatunkért más jutalmat igényelnénk vagy remélnénk, mint a dicsőséget, hogy Szűz Mária által és Szűz Máriában a mi Urunkéi, Jézus Krisztuséi lehetünk, még akkor is, ha ez a szeretetreméltó Úrnő nem lenne – amilyen mindenkor – a legbőkezűbb és leghálásabb minden teremtmény között.

(123. cikkely)
Ebből az következik, hogy ezáltal az áhítat által a legtökéletesebb módon – vagyis Szűz Mária kezei által – Jézus Krisztusnak adunk mindent, amit egyáltalán csak neki adhatunk, éspedig sokkal inkább, mint a többi ájtatosságok által, melyekkel csak időnknek vagy jócselekedeteinknek, vagy engesztelésünknek és önmegtagadásunknak egy részét ajándékozzuk oda. Itt mindent odaajándékozunk és felajánlunk, még a rendelkezési jogot is saját benső javaink és napi jócselekedeteink engesztelő értéke fölött, amit még a szerzetesrendekben sem tesznek meg. A szerzetben Istennek ajándékozzuk földi javainkat a szegénység fogadalma által, testi javainkat a tisztaság fogadalma által, egyéni akaratunkat az engedelmesség fogadalma által; és néha testi szabadságunkat a klauzúra fogadalma által. De nem ajándékozzuk oda a szabadságot és jogot, amellyel bírunk, hogy jócselekedeteink értéke fölött rendelkezhessünk, és nem mondunk le annyira, amennyire csak lehet, a legértékesebbről, a legdrágábbról, amivel a keresztény csak rendelkezhet, nevezetesen érdemeinkről és cselekedeteink engesztelő értékéről.

(124. cikkely)
Ebből következik továbbá, hogy aki magát ily módon Szűz Mária által Jézus Krisztusnak szentelte és felajánlotta, nem rendelkezik többé semminemű jócselekedetének értékéről. Minden, amit csak szenved, ami jót csak gondol, szól vagy tesz, Szűz Máriáé, hogy Fiának akarata szerint és az Ő nagyobb dicsőségére rendelkezzék azokkal. Ez a függés azonban semmiképpen sem befolyásolja azzal az állással járó kötelességeinket, melyben éppen vagyunk, vagy a jövőben lehetünk, pl. a pap kötelességeit, akire hivatalból vagy más oknál fogva a szentmise engesztelő és esdő értékét meghatározott személy javára kell fordítania; mert felajánlásunkat csakis az isteni rendnek és állapotbeli kötelességinknek megfelelően tesszük.

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka

(66. cikkely)
Szeretett Jézusom, engedd meg, hogy hozzád forduljak, és kifejezzem hálám azért, hogy kegyelmedből Szent Édesanyádnak adtál engem a rabszolgaságnak e kiváló formája által, hogy szószólóm legyen tenálad, ó Hatalmas, és hogy minden nyomorúságomban segítségemre legyen. Ó Uram, én annyira nyomorult vagyok, hogy e jó Édesanya nélkül minden bizonnyal elvesznék. Igen, szükségem van arra, hogy Mária mindenkor mellettem álljon. Kell, hogy lecsillapítson téged igaz haragvásodban, hiszen nap mint nap annyiszor megbántottalak. Kell, hogy igazságos, örök büntetésednek, melyet megérdemlek, határt szabjon. Kell, hogy rád tekintsen, hogy beszéljen veled, imádkozzon hozzád, közeledjen feléd, hogy tetszésedre legyen. Kell, hogy megmentse lelkemet és mások lelkét. Kell, hogy mindig a te szent akaratodat cselekedhesse, és megszerezhesse mindenben a te nagyobb dicsőségedet.

Ah! Miért nem tudom hirdetni a nagy mindenségnek azt a könyörületességet, amellyel velem szemben viseltetsz! Ó, miért nem tudja mindenki, hogy Mária nélkül már elvesztem volna?! Ó, hogy nem tudok méltóképp hálát adni egy ily nagy jótéteményért! Mária bennem van (Zsolt 119,56)! Ó micsoda kincs! Ó mily vigasztalás! És mindezek után hogy ne akarnék teljesen az övé lenni! Ó mily hálátlanság, édes Megváltóm! Inkább haljak meg, mintsem ez a baj érjen: Mert inkább kívánok meghalni, mint úgy élni, hogy ne tartozzam teljesen Máriához. Ezerszer és ezerszer fogadtam be Máriát magamhoz, mint minden javamat, hasonlóan a kereszt alatt álló Szent János evangélistával. Ezerszer és ezerszer adtam át magamat neki; de ha nem cselekedtem kívánságodnak megfelelően, ó édes Jézusom, akkor most úgy cselekszem, ahogyan azt te akarod. S ha látsz valamit lelkemben és testemben, amit nem adtam át egészen ennek a felséges Úrnőnek, kérlek, tépd ki belőlem, és vesd el messzire tőlem, hiszen ami nem Máriáé, az nem méltó hozzád sem.

Katekizmus
„Minden rendű és állapotú Krisztus-hívő meghívást kap a keresztény élet teljességére és a szeretet tökéletességére.” Mindannyian meghívást kapnak az életszentségre: ,,Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes” (Mt 5,48).”

„A lelki fejlődés a Krisztussal való egyre bensőségesebb egyesülésre irányul. Ezt az egyesülést ,,misztikusnak” nevezzük, mert a szentségek – ,,a szent misztériumok” – közvetítésével Krisztus misztériumában és Őbenne, a Szentháromság misztériumában részesít. Isten mindannyiunkat erre a bensőséges egyesülésre hív, jóllehet e misztikus élet különleges kegyelmeit vagy rendkívüli jeleit csak kevesen kapják meg, hogy kinyilvánítsák e mindenkinek szóló ingyenes ajándékot. „

„A tökéletesség útja a kereszten át vezet. Nincs életszentség lemondás és lelki harc nélkül. A lelki fejlődés magával hozza az aszkézist és az önmegtagadást, melyek fokozatosan elvezetnek oda, hogy a lélek a boldogságok békéjében és örömében él”

Imádság
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka

(67. cikkely)
Ó Szentlélek! Add meg nekem mind e kegyelmeket, és ültesd, öntözd, műveld lelkemben a szeretetreméltó Máriát, aki az igazi Élet fája, azért, hogy felnövekedvén virágba boruljon, és bőséges gyümölcsöt hozhasson. Ó Szentlélek, kelts szívemben mélységes hódolatot és vonzalmat szentséges Jegyesed felé, hogy anyai keble legyen támaszom, és az ő irgalmassága a mindenkori menedékem, ahol kialakítod bennem Jézus Krisztust, és eljuttatsz Krisztus korának teljességére. Úgy legyen!

Himnusz
(Montforti Grignon Szent Lajos Mária, Az örök Bölcsesség szeretete)

(223. cikkely)

Ó, emberré lett örök Bölcsesség! Ó, mérhetetlen szeretetre és imádásra méltó Jézus, valóságos Isten és valóságos Ember, az örök Atya és a mindenkor Szűz Mária egyszülött Fia! Mélységesen imádlak, aki az Atya ölén és dicsőségében vagy, az örökkévalóságtól fogva, és legméltóbb
Anyádnak, Máriának szűzi méhében, a megtestesülésedtől fogva.

Megköszönöm neked, hogy dicsőségedtől megfosztottad magad, és hogy a szolga alakját vetted magadra (Fil 2,7), hogy megszabadíts engem az ördög könyörtelen rabszolgaságából! Dicsérlek téged és dicsőítelek, mert mindenben engedelmeskedni akartál Máriának, Szent Édesanyádnak
azért, hogy őáltala engem hűséges szolgáddá avass.

Sajnos, én hálátlan és hűtlen teremtmény vagyok! Nem tartottam meg az ünnepélyes keresztségi fogadalmakat, nem teljesítettem kötelességeimet. Nem vagyok rá méltó, hogy fiadnak és szolgádnak nevezz! És mivel semmi sincs bennem, ami haragodat és visszautasításodat meg nem érdemelné, ezért többé nem merek egyedül közelíteni legszentebb és legmagasztosabb Fölségedhez. Ezért hát Szent Édesanyád irgalmas közbenjárásához folyamodok, akit közvetítőül adtál nekem köztem és közted, és általa van reményem, hogy elnyerem tőled bűneim megbánását és azok bocsánatát, és hogy elérhetem a Bölcsesség állhatatos birtoklását.

(224. cikkely)
Köszöntelek tehát, ó Szeplőtelen Szűz Mária, Isten élő temploma, amelyben az örök bölcsesség rejtőzködik, és azt akarja, hogy az angyalok és emberek imádják Őt. Köszöntelek téged, a világmindenség Királynője, aki mindazt kormányozod, ami Isten uralmának alá van vetve. Köszöntelek téged, bűnösök biztos menedéke, te az irgalom menedékhelye mindenki számára! Hallgasd meg az örök Bölcsességgel kapcsolatos vágyaimat, és e célból fogadd el fogadalmaimat és ajándékaimat, amelyet semmiségem neked felajánl.

Litánia Jézus Szent Szívéről

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.