Register
A password will be e-mailed to you.

Országos Középiskolai Katolikus Hittanverseny Szabályzata
a 2010/2011. évi versenyhez

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola (továbbiakban Szervező) meghirdeti a IV Országos Középiskolai Katolikus Hittanverseny (továbbiakban Verseny) részvételi feltételeit, követelményeit, a lebonyolítás rendjét és időpontjait.

1.§.  A Versenyben való részvétel feltételei és a jelentkezés módja
(1) A Versenyen azok a tanulók, illetve négy fős csapataik indulhatnak, akik:
a)    valamely magyarországi középiskolában tanulói vagy vendégtanulói jogviszonnyal rendelkeznek,
b)    nappali rendszerű képzésben vesznek részt a középiskola 9., 10, illetve 11.,12. évfolyamán (csapatversenyben kizárólag a 11. és 12. évfolyamosok indulhatnak),
c)    hittant középiskolájukban vagy plébániai hitoktatás keretében jelenleg is tanulnak.
(2) A tanulóknak a Versenyre középiskolájukban vagy plébánosuknál (katekétájuknál) kell jelentkezniük. A jelentkezést az iskola igazgatójához, ill. a plébánoshoz kell benyújtani, akik felelősek azért, hogy a jelentkezők által közölt adatok valósak, pontosak legyenek, és a jelentkezett tanulók megfeleljenek a versenykiírásban meghatározott feltételeknek.
(3) Nevezni az internetről letölthető nevezési lapnak a megadott e-mail címre küldésével és egyidejű postára adásával lehet, legkésőbb a nevezési határidő napján történő feladással.
e-mail cím: hittanverseny@gfhf.hu
postacím:     Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, 6720 Szeged, Dóm tér 6.
A borítékra kérjük ráírni: „Országos Középiskolai Katolikus Hittanverseny”
(4) Egy intézményből több diák, illetve csapat is nevezhet.

2.§. A verseny szervezésének általános elvei
(1)    A verseny lebonyolításának szakmai feladataiért a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola által felállított versenybizottság a felelős.
(2)    Az egyéni verseny három fordulóból áll: egy teszt írásából, egy pályamunka készítéséből, valamint a szóbeli döntőből. Az első fordulót az arra vállalkozó iskolában vagy plébánián lehet teljesíteni, a második forduló pályamunka írását, a harmadik forduló a szegedi döntőt jelenti.
(3)    Az egyéni verseny ütemezése
Nevezési határidő:                2010. november 26.
Az első forduló időpontja:             2010. december 7. 15.00-16.30. óra
A pályamunkák beküldési határideje:     2011. március 4.
A döntő időpontja:                 2011. április 8-9.
(4)    A csapatverseny két fordulóból áll: egy teszt írásából és egy hangjáték készítéséből, valamint a szóbeli döntőből. Az első forduló írásbeli részét az arra vállalkozó iskolában vagy plébánián lehet teljesíteni, a második forduló a szegedi döntőt jelenti.
(5)    A csapatverseny ütemezése
Az első forduló időpontja:             2010. december 7. 15.00-16.30. óra
A második forduló (döntő időpontja):    2010. április 8-9.
(6)    Az írásbeli feladatlapokat és a szóbeli feladatokat, valamint ezek javítási-értékelési útmutatóit minden fordulóban a Szervező készíti el. A verseny magyar nyelven zajlik. A versenyzés kizárólag a kijelölt helyszíneken és időpontokban bonyolítható le. Ha a jelentkező bármely okból nem vesz részt a sorra kerülő fordulón, akkor a versenyt nem folytathatja, a távolmaradásból adódó hiányát nem pótolhatja.
(7)    A verseny döntőseit (15-20 fő) a versenybizottság választja ki.
(8)    A verseny írásbeli része nem nyilvános, a szóbeli döntőn előre regisztrált szakmai közönség vehet részt.
(9)    A Szervező elektronikus formában tájékoztatja az iskolákat, illetve plébániákat tanulóik eredményeiről, az elért pontszámokról és a továbbjutásról, valamint honlapján közzéteszi a fordulók általános információit.

3.§. A verseny szabályai
(1)    Az első forduló feladatait a Szervező a magántitok kezelésének szabályai szerint juttatja el a fordulók helyszínére. A versenyfeladatok a verseny megkezdéséig magántitkot képeznek. A feladatokat a helyi középiskola vezetője, illetve a plébániai katekéta az első forduló kezdetéig köteles a magántitok kezelésének szabályai szerint elzárni oly módon, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá.
(2)    A versenyt olyan épületrészben kell megszervezni, amelynek felügyelete megfelelő módon biztosítható. Az írásbeli munka időtartama alatt az elkülönített épületrészbe a versenyzőkön és a felügyelő tanárokon kívül csak az intézményvezető engedélyével lehet belépni. A termekben és a folyosón gondoskodni kell a folyamatos felügyeletről. Felügyelő nem lehet katekéta/hittantanár.
(3)    Az egyéni versenyzők esetében az érettségi vizsgaszabályzat által előírt ültetési rendet kell biztosítani. A termekben az ülésrendet a verseny kezdetekor a felügyelő tanár úgy köteles megállapítani, hogy a versenyzők egymást ne zavarhassák és ne segíthessék. Az ülésrendet írásban is rögzíteni kell a munka kezdetének és végének időpontjával együtt, amit a felügyelő tanár aláírásával és az iskola/plébánia bélyegzőjével hitelesít. Az első forduló ülésrendjét a felterjesztett dolgozatokhoz kell csatolni. A versenyhez később csatlakozni nem lehet. A teremből feladatsort kivinni csak a teljes versenyidő lejártával szabad.
(4)    A munka kezdetén a felügyelő tanár megállapítja a versenyzők személyazonosságát, majd kiosztja a feladatlapokat. A munka során csak a központilag kiadott feladatlapokon, valamint a helyi iskola/plébánia által biztosított munkalapokon lehet dolgozni.
(5)    A feladatok kidolgozásához a versenyzők rendelkezésére álló időtartam 90 perc.
(6)    Ha a munkát bármilyen esemény megzavarja, de a verseny szabályos lebonyolítása folytatható, akkor a kiesett idővel – de legfeljebb 1 órával – meg kell növelni a rendelkezésre álló időtartamot. Mobiltelefon a verseny helyszínére nem vihető be.
(7)    A feladatlapok megíratásáért és kezeléséért a felügyeletet ellátó tanár, valamint az iskola igazgatója, illetve a plébános a felelős. A versenyzőknek a feladatok megoldásakor önálló munkát kell végezniük, a munkájukhoz útbaigazítás, segítség nem adható. A felügyelő tanár feladata annak megakadályozása, hogy a versenyzők meg nem engedett segédeszközöket használjanak, társaiktól vagy más személytől segítséget vegyenek igénybe.
(8)    Az írásbeli munka alatt a verseny helyiségét csak indokolt esetben lehet elhagyni, és lehetőleg egyidejűleg csak egy versenyzőnek. A folyosón felügyelő tanár gondoskodik arról, hogy a versenyzők ne kerülhessenek kapcsolatba senkivel.
(9)    A helyiséget elhagyó egyéni versenyző a feladatlapját átadja a felügyelő tanárnak, aki a távozás és a visszaérkezés pontos idejét a feladatlapra és az ülésrendre is rávezeti.
(10)    Az írásbeli munka befejezése után az egyéni versenyző, illetve a négyfős csapat a feladatlapját átadja a felügyelő tanárnak. A felügyelő tanár – a versenyző/k jelenlétében – rávezeti a feladatlapra és az ülésrendre is a befejezés időpontját, majd aláírja, szükség esetén hozzátűzi a munkalapokat a feladatlaphoz. A versenyző/k ezután távozik/nak az elkülönített épületrészből.
(11)    A helyi iskolának, illetve a plébániának az összegyűjtött és kitöltött feladatlapokat az ültetési renddel együtt egy közös lezárt borítékban kell felterjesztenie postai úton a Szervező címére legkésőbb a megírást követő 2. munkanapon. A csapatversenyben résztvevők által elkészített hangjáték CD-jét a feladatlappal együtt kell postára adni. A borítékon az iskola/plébánia hosszú bélyegzőjén és a címzésen kívül csak a következőket kell feltüntetni: „Országos Középiskolai Katolikus Hittanverseny, 1. forduló”. A dolgozatoknak a fenti formában történő felterjesztéséről az iskola igazgatója vagy az általa megbízott személy, ill. a plébános gondoskodik. A határidő betartását a postabélyegző igazolja. A határidő után továbbított dolgozatokat a Szervező elbírálás nélkül visszajuttatja az iskolának/plébániának.
(12)    Az egyéni versenyben a második forduló valamely választott témában pályamunka elkészítéséből áll. A választható témákat a Szervező határozza meg. A második fordulóba jutott versenyzőket a Szervező hívja be az iskolába/plébániára küldött elektronikus levél útján.
(13)    A csapatverseny első fordulójának részét képező hangjáték témáját a Szervező határozza meg.
(14)    A csapatverseny első fordulójának legeredményesebbjeit a Szervező hívja be az iskolába/plébániára küldött elektronikus levél útján a második, szegedi fordulóba.

4.§. Az egyéni pályamunkák készítésének általános szabályai
(1)    A versenykiírás szerint az egyéni versenyzőknek pályamunkát kell készíteniük, és jeligével ellátva, nyomtatott formában – a felterjesztési határidő figyelembe vételével – át kell adniuk az iskola igazgatójának, ill. a plébánosnak.
(2)    A pályamunkák terjedelme 9. és 10. osztályosoknál 7-10 oldal, 11. és 12. osztályosok esetében 15-20 oldal, a mellékletek és az irodalomjegyzék nélkül. Betűtípus: Times New Roman, betűméret: 12 pont, lábjegyzetszöveg 10 pont; sortávolság 1,5; oldalszám a lap alján; margók 2,5 cm alul, felül, oldalt. A pályaművet nem szükséges beköttetni, kerülni kell a költséges, díszes megjelenítést. A megfelelő stílust és a helyesírást a versenybizottság figyelembe veszi. Az idézetek, ábrák, irodalmi hivatkozások stb. forrásait a tudományos munkák esetében megszokott módon kell megjelölni. A forrásjegyzék hiánya esetén a pályamunkát a versenybizottság nem értékeli. A pályamű kizárólag a versenyző önálló munkája lehet. Amennyiben a versenybizottság ennek ellenkezőjét állapítja meg, a versenyzőt kizárja a verseny résztvevői közül.
(3)    A pályamunka jeligés. A jeligét fel kell tüntetni a pályamunkán, de ezen kívül más jelölést (pl. iskolai/plébániai bélyegzőt, nevet) nem szabad alkalmazni. Minden pályamunkához egy külön lezárt borítékban kell mellékelni a versenyző adatait (a nevét, az osztályát/csoportját, az iskolája/plébániája nevét és városát, a felkészítő tanár nevét, és a jeligét) tartalmazó adatlapot. A borítékon csak a jelige szerepelhet.
(4)    A verseny résztvevői közül csak azoknak a pályamunkáját kell felterjeszteni, akiknek az első fordulóbeli dolgozata elérte a versenybizottság által meghatározott pontszámot, és behívták őket. A pályamunkákat a jeligés borítékkal együtt az iskola igazgatójának, illetve a plébánosnak kell továbbítania a Szervezőhöz, a megadott határidőig.
(5)    A beküldött pályaműveket a versenybizottság bírálja el.
5.§. A versenyzők teljesítményének értékelése
(1)    Az első forduló dolgozatainak értékelését a Szervező végzi. A javítási-értékelési útmutatók részletes pontozással készülnek, amelynek segítségével egyértelműen, egységesen elvégezhető a versenyzők teljesítményének értékelése.
(2)    A csapatverseny első fordulója hangjátékainak értékelése objektív szempontrendszer alapján történik, melyet a Szervező szakmai stábja állít össze.
(3)    A jeligés pályamunkákat az adatlapok és más személyes azonosító adatok leválasztása után központi javítási-értékelési útmutató, illetve szempontsor alapján a versenybizottság javítja és értékeli – szükség esetén a közreműködésre felkért szakemberek bevonásával. A pályamunkákról szöveges szakmai bírálatot is készítenek.
(4)    A döntő fordulóban részt vett versenyzők, illetve csapatok helyezéséről a Szervező oklevelet állít ki. Az 1-3. helyezést elért versenyzők és csapatok az oklevelet és jutalmaikat külön ünnepségen vehetik át.
(5)    A döntő helyezettjeinek a nevét, iskoláját/plébániáját és a felkészítő tanárok/katekéták nevét a döntő fordulók lebonyolítása és az eredmények közlése után a Szervező nyilvános fórumon is közzéteszi.

Szeged, 2010. október 4.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.