Register
A password will be e-mailed to you.

<< 33 NAPOS LELKIGYAKORLAT: NEKED SZENTELJÜK MAGUNKAT, SZERETET KIRÁLYNŐJE!

HARMADIK HÉT – Jézust megismerni

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és az elmélkedés után:
Litánia Jézus Szent Szívéről


NEGYEDIK NAP: A mi válaszunk Krisztus szeretetére Krisztus ismerete

Szentírás
(Ef 3,14-19)
Ezért hajtom meg térdemet az Atya előtt, akitől minden nemzetség nevét nyerte a mennyben és a földön. Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy megerősödjetek benső emberré az ő Lelke által, hogy Krisztus a hit által a szívetekben lakjék, és a szeretetben meggyökerezve és megalapozva fel tudjátok fogni az összes szenttel együtt, hogy mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, és megismerhessétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét is, és beteljetek Isten egész teljességével.

(Kol 2,1-3)
Azt akarom, hogy tudjátok meg, hogyan küzdök értetek, a laodíceaiakért, és mindazokért, akik nem látták szemtől-szembe személyemet, hogy a szívük megvigasztalódjék, és szeretetben összeforrva eljussanak a megértés teljességének minden gazdagságára, Isten titkának, Krisztusnak ismeretére, akiben a bölcsesség és a tudomány minden kincse rejlik.

Üzenet
(San Martino 2002.12.25)
Örökké áldjuk az Atyát!
Gyermekeim,
évszázadok óta köztetek van valaki a világban,
Valaki, akit még nem mindenki ismer,
és ez a Valaki, Jézus, akit én hoztam el nektek.
Jézus az a gazdagság,
aki minden jóakaratú embert megközelített,
hogy a föld ne legyen többé olyan sivár,
hanem a Kegyelem teljessége lakjon rajta.
Én továbbra is eljövök közétek,
hogy segítsek nektek felismerni Őt,
hogy felnyissam szemeteket,
hogy megláthassátok Őt,
és így teljes legyen tanúságtételetek.

Gyermekeim, a világnak meg kell tudnia,
hogy ez a Gyermek Jézus az egyedül igaz Isten,
Ő az élet Istene,
aki békét és igazságosságot kínál fel nektek.
Egyesüljetek ma az Ég összes Szentjeivel,
és énekeljetek Istennek dicsőséget szünet nélkül!
Legyen szent ez a Karácsony!
Jézussal együtt megáldalak benneteket,
megáldom ezt a betlehemet,
és mindazokat, akik létrehozták,
és így áldom meg
az összes kis betlehemet szerte a világban.

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
A Mária-tiszteletnek Jézus Krisztus a végső célja

(61. cikkely)
Kell, hogy Jézus Krisztus a mi Megváltónk, valóságos Isten és valóságos Ember, minden áhítatgyakorlatunknak végső célja és befejezése legyen, különben hamisak és csalódások lennének azok. Jézus Krisztus az Alfa és az Omega, minden dolog kezdete és vége (Jel 1,8). Csak azért dolgozunk, mondja az apostol, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Jézus Krisztusban (Ef 4,13), mert egyedül benne lakozik az Istenség egész teljessége és minden teljessége a kegyelemnek, erénynek, tökéletességnek (Kol 2,3.9), mert egyedül benne áldattunk meg minden áldással (Ef 1,3). Ő a mi egyetlen Tanítónk (Mt 23,10), aki bennünket tanít, egyetlen Urunk (1 Kor 8,6), akitől függenünk kell, egyetlen eszményképünk (Fil 2,5), akihez hasonlóvá kell válnunk. Egyetlen orvosunk, aki meggyógyít, egyetlen pásztorunk (Jn 10,11), aki táplál minket, egyetlen utunk, amely vezet, egyetlen igazságunk, melyet hinnünk kell, egyetlen életünk, amely éltet (Jn 14,6), egyetlenünk és mindenünk, akinek minden dologban ki kell bennünket elégítenie.

Nem adatott az ég alatt Jézus nevén kívül más név, amely által üdvözülnünk kell (ApCsel 4,12). Üdvösségünknek, tökéletességünknek és dicsőségünknek Isten nem vetett más alapot, mint Jézus Krisztust (1 Kor 3,11). Minden épület, amely nem ezen a Sziklán nyugszik, homokra van építve, és előbb-utóbb csalhatatlanul öszszeomlik. Minden hívő, aki nincs vele egybeforrva, mint a szőlővessző a tőkével, leesik, elszárad, és csak arra való, hogy tűzre dobják (Jn 15,6). Rajta kívül minden csak tévedés, hazugság, igazságtalanság, haszontalanság, halál és kárhozat. Ha ellenben mi Jézus Krisztusban leszünk, és Jézus Krisztus bennünk, akkor nem kell félnünk a kárhozattól. Sem az ég angyalai, sem az emberek a földön, sem a pokol ördögei, sem bármi más teremtmény nem árthat nekünk, mert nem választhat el Isten szeretetétől, amely Jézus Krisztusban van (Róm 8,1.38-39). Jézus Krisztus által, Jézus Krisztussal, Jézus Krisztusban mindent megtehetünk, az Atyának a Szentlélekkel egyesülve, minden tiszteletet és dicsőséget megadhatunk; mi magunk tökéletesek lehetünk, és felebarátunk számára az örök élet illata. (2 Kor 2,15-16).

(62. cikkely)
Ha tehát a valódi és igazi Mária-tiszteletet tanítjuk, ez csak azért történik, hogy Jézus Krisztus tiszteletét, annál tökéletesebben megalapozzuk, hogy könnyű és biztos eszközt nyújtsunk Jézus Krisztus megtalálására. Ha a Szűz Mária-tisztelet Jézus Krisztustól elidegenítene, akkor azt, mint a gonoszlélek csalását, el kellene vetnünk. Ez az ájtatosság azonban, amint megmutattam, és a következőkben még meg fogom mutatni, épp ellenkezőleg csak azért szükséges nekünk, hogy Jézus Krisztust tökéletesen megtaláljuk, Őt gyengéden szeressük, és neki hűségesen szolgáljunk.

Krisztus követése 1/5
A szent könyvek olvasása

Igazságot kell a Szentírásban keresni, nem irodalmi érdekességet. Az egész Szentírást azzal a lélekkel kell olvasni, amellyel írták. Inkább hasznot kell keresnünk a könyvekben, mint tudományos pontossággal kimunkált beszédet. Éppolyan szívesen kell olvasnunk a jámbor és egyszerű könyveket, mint a magasztosakat és a mélyeket. Ne a szerző tekintélye számítson előtted, ne az, hogy művelt-e vagy műveletlen: hanem a tiszta igazság szeretete indítson olvasásra. Ne kutasd, ki mondta ezt vagy azt, inkább arra figyelj, mit mondott. Az emberek elmúlnak: de az Úr igazsága örökké megmarad. Személyválogatás nélkül sokféle módon szól hozzánk az Isten. Zabolátlan tudhatnékunk gyakran gáncsot vet elénk a szentírás olvasása közben: azt akarjuk érteni, vitatni, ami mellett egyszerűen el kellene mennünk. Ha olyasmit akarsz meríteni, ami előre segít, olvass alázatos, egyszerű és hívő lélekkel, és soha ne vágyakozzál tudós nevezetre. Faggasd örömest, és hallgasd elcsöndesedve a szentek szavát: a vének példabeszédeit félvállról ne vedd, mert nem üres beszéd az.

Himnusz
(Romanosz Melodosz, a vakon született himnuszából)
Miként a vakon született, ó Krisztus,
a lélek szemeit nélkülözve jövök hozzád,
és megtörten kiáltok:
«Te vagy a ragyogó fény mindazok számára,
akik sötétségben élnek!»

Te, Szabadítónk,
áraszd rám az elmondhatatlan bölcsesség
és a magasztos tudás áradatát!
Te, fénye mindazoknak, akiket az éj burkol magába,
vezesd azokat, akik szétszóródtak, hogy én nyomorult
erőt leljek csodás tetteid dicsőítéséhez,
ahogy az isteni írás,
a béke evangéliuma
a vak ember csodáján keresztül azt nekünk tanítja;
és hasonlóan ahhoz, aki születésétől fogva beteg volt,
és a testi szemekkel együtt egyúttal a lélek szemeit is
megkapta,
hittel telve én is felkiáltok:
«Te vagy a ragyogó fény mindazok számára,
akik sötétségben élnek!»

Katekizmus
Aki arra hivatott, hogy Krisztust hirdesse, annak elsősorban ,,Jézus Krisztusnak mindent felülmúló ismeretét” kell keresnie; ,,mindent hátránynak kell tartania”, hogy ,,Krisztust” megnyerje és ,,hozzá” tartozzon, hogy ,,megismerje Őt és az Ő föltámadásának erejét, és a szenvedésével való közösséget, hasonlóvá válva az Ő halálához, hogy eljusson a halálból a föltámadásra is” (Fil 3,8-11).

Krisztusnak e szeretetteljes ismerete ébreszti a vágyat, hogy hirdessük Őt, hogy ,,evangelizáljunk” és másokat is a Krisztusban való hit ,,igenjére” vezessünk. Ugyanakkor érezzük az igényt, hogy ezt a hitet egyre mélyebben meg kell ismernünk. Ennek érdekében a Hiszekegy sorrendjét követve először bemutatjuk Jézus fölséges neveit: Krisztus, Isten Fia, Úr. Ezután a Hiszekegy megvallja Krisztus életének főbb misztériumait: megtestesülését, húsvétját és megdicsőülését.

Himnusz
(Romanosz Melodosz)
A Kereszt tiszteletének ünnepére írt himnuszból
Tiszteljük értékes Kereszted
királyi fáját,
ó Krisztus, a mi Istenünk, és hozzád könyörgünk,
Urunk, akit arra felszegeztek:
Szabadítsd meg az emberi nemet a veszélyektől,
Isten Anyjának kedvéért,
akin keresztül Ádámot hazahívtad a Paradicsomba.
Mária fiává lettél,
Ó Isten Fia, Szabadítónk,
és hagytad magad a keresztre szegezni,
Te, a testté lett Isten,
hogy a szomorúakat megmentsd
és a bűnösöknek megmutasd irgalmadat,
Te Hatalmas és Jóságos!
Ajándékozz megbánást mindazoknak,
akik benned remélnek,
hogy nemes szívvel szolgáljanak neked
zsoltárokkal és imádságokkal!
A latorral együtt kiáltunk mi is hozzád:
«Gondolj ránk a te Országodban!»
Add meg nekünk, ó Krisztus,
hogy csatlakozhassunk a szentek karához,
mert megkaptuk a Kereszt pecsétjét,
hogy azzal egyek lehessünk a Paradicsomban.

Litánia Jézus Szent Szívéről

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.