Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

MÁSODIK HÉT – Ismerjük meg Máriát

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)


ÖTÖDIK NAP – Mária, apostolok királynője

Szentírás
(ApCsel 1,12-14)
Ekkor visszatértek Jeruzsálembe a hegyről, amelyet Olajfák hegyének hívnak, és amely Jeruzsálem mellett egy szombatnapi járásra van. Amikor beértek, felmentek a felső terembe, ahol időzni szoktak: Péter és János, Jakab és András, Fülöp és Tamás, Bertalan és Máté, Jakab, Alfeus fia, és Simon, a buzgó, végül Júdás, Jakab testvére. Ezek mindnyájan állhatatosan, egy szívvel lélekkel kitartottak az imádkozásban az asszonyokkal, valamint Máriával, Jézus anyjával és rokonaival együtt.

Üzenetek
(San Martino 2003.6.8)
Áldjuk az Atyát, a Fiút és a Szentlelket!
Érezzétek át ezen a napon, hogy Jézussal vagytok,
élő cselekvésben és boldogságban,
Jézussal, aki ma is szétküld benneteket a világba:
cselekvéseteket az Ő cselekvésével óhajtja egyesíteni,
és ugyanígy életeteket az Ő életével óhajtja egyesíteni.
Az az új hatóerő, melyet Jézus ma rátok kiáraszt,
eltávolít tőletek minden félelmet,
hogy az Anyával együtt
összegyűjthessétek az Ő Egyházát,
és kölcsönösen így köszönthessétek egymást:
«Béke veletek!» «Béke mindnyájatokkal!»
És ez az Ő békéje lesz bocsánatával együtt!
Drága gyermekeim, köszönetet mondok nektek, hogy
Szeplőtelen Szívemnek szenteltétek magatokat,
amit áhítattal a szívembe fogadok.
Megáldalak és magamhoz szorítalak benneteket!

(San Martino 2004.5.30)
Nagyon drága gyermekeim,
a Szentlélek áldása legyen rajtatok!
Jézus meghívott benneteket
és a Szentlélek áradjon ki rátok!
Jézus azt akarja, hogy az evangéliummal hithirdetők
legyetek a világ számára, és én segítek nektek,
hogy azzá legyetek.

Ma az Egek is tele vannak örömmel,
és az én Szívem túlárad irántatok a szeretettől.
Köszönöm, hogy annyi örömet szereztek nekem!
Ti tudjátok, hogy meg kell változtatnunk a világot,
megújítva azt,
hogy minden ember szentté legyen.
Megáldalak benneteket és megígérem nektek,
hogy mellettetek leszek;
megáldom szeretteiteket
és az összes jelenlevő gyermeket!
Maradjon veletek a Lélek egész életetek folyamán!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Az utolsó idők apostolai

(55. cikkely)
Végül, Isten akarja, hogy szentséges Anyját most jobban ismerjék, szeressék és tiszteljék, mint máskor. És ez kétségtelenül meg is lesz, ha a választottak a Szentlélek kegyelmével és világosságával behatolnak annak az ájtatosságnak a rejtelmeibe és tökéletes gyakorlásába, amelyet később ismertetni fogok. Akkor azután homály nélkül nézhetik a tengernek ezt a Csillagát – már amennyire a hit ezt megengedi –, és vezetésével minden vihar és kalóz ellenére is biztosan köthetnek ki. Megismerik majd ennek az Uralkodónőnek nagyságát és fenségét, és mint alattvalók és szeretetből rabszolgák, szolgálatára adják magukat. Megtapasztalják majd édességét és anyai jóságát, és mint forrón szeretett gyermekek gyöngéden szeretik viszont Édesanyjukat. Megismerik majd azt az irgalmat, mely Szűz Máriát eltölti, és belátják, mennyire rászorulnak segítségére, éppen ezért úgy futnak majd hozzá mindenben, mint szószólójukhoz és közvetítőjükhöz Jézusnál. Megtudjuk, hogy Szűz Mária a legbiztosabb, legkönnyebb, legrövidebb és legtökéletesebb út, melyen Jézushoz juthatunk, és ezért testestül-lelkestül, minden fenntartás nélkül átadják magukat neki, hogy általa éppoly föltétlenül Jézuséi legyenek.

(56. cikkely)
De kik lesznek Szűz Máriának e szolgái, gyermekei és rabszolgái? Az Úr szolgálattevői lesznek, akik mint valami láng, mindenütt felgyújtják az isteni szeretet tüzét. Olyanok lesznek a hatalmas Szent Szűz kezében, mint éles nyíl, hogy ellenségeit átszegezzék. Lévi gyermekei lesznek, akiket nagy szenvedések tüze tisztított meg, és Istennel bensőségesen egyesített (Mal 3,3), amiért szívükben hordják a szeretet aranyát, lelkükben az imádság tömjénét, testükön az önmegtagadás mirháját. A szegények és kicsinyek számára mindenütt Jézus Krisztus jó illata lesznek, a nagyoknak, gazdagoknak és büszkéknek ellenben a halál lehelete.

(57. cikkely)
Zivataros felhők lesznek (Iz 60,8), kik a Szentlélek legcsekélyebb fuvallatára leereszkednek a levegőégből, és ontják Isten igéjének és az örök életnek esőjét anélkül, hogy maguk valamihez is hozzátapadnának, a nélkül, hogy valamin elcsodálkoznának vagy elszomorodnának. Mennydörögnek a bűn és a világ ellen, leverik a sátánt és követőit, mindazokat pedig, akikhez a Magasságbeli küldte őket, átszegezik Isten igéjének kétélű fegyverével (Zsid 4,12) életre vagy halálra.

(58. cikkely)
Az utolsó időknek igazi apostolai lesznek, és a Seregek Ura megadja nekik a szót és az erőt, hogy csodákat művelhessenek, és dicsőséges győzelmeket arassanak ellenségein. Arany és ezüst nélkül, és ami ennél is sokkal több, gond nélkül fognak élni a többi pap és egyházi személy között (Zsol 67,14), és mégis megadatik nekik a galamb ezüstszárnya, hogy az Isten dicsősége és a lelkek üdve tiszta szándékával mindenhová eljuthassanak, ahová a Szentlélek szólítja őket. És ahol prédikálnak, ott nem hagynak majd vissza mást, mint a szeretet aranyát, mely a törvény teljesítése.

(59. cikkely)
Végül tudjuk, hogy Jézus Krisztusnak igazi tanítványai lesznek, mert a szegénység, alázatosság, világmegvetés, és szeretet nyomdokain haladnak majd. Az Istenhez vezető keskeny utat, a tiszta igazság útját fogják tanítani (Mt 7,14), de az Evangélium és nem a világ elvei szerint, mégpedig kímélet nélkül, az emberekre való tekintet nélkül, anélkül, hogy valaki halandóra is hallgatnának (Mt 22,16; Jak 2,1), vagy valakitől is félnének,
bármily hatalmas legyen is különben. Szájukban lesz az Isten igéjének kétélű fegyvere, vállukon a kereszt véres zászlaja, jobbjukban a feszület, balkezükben a rózsafüzér, szívükön Jézus és Mária neve, és egész valójukon Jézus Krisztus szerénységét és önmegtagadó lelkületét viselik. (2 Kor 4,10) Ezek azok a nagy férfiak, akik eljövendők, de akiket Szűz Máriának a Magasságbelinek parancsára ki kell képeznie és felfegyvereznie, hogy Isten országát a bálványimádók, mohamedánok és az istentelenek között terjeszthessék. Mikor és hogyan történik ez?… Egyedül Isten tudja. Mi csak imádkozzunk, hallgassunk, sóhajtozzunk és várjunk. (Zsol 40,2)

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka
(50. cikkely)

Őrizkedjél, választott lélek, a gondolattól, hogy tökéletesebb volna egyenesen Jézushoz, közvetlenül Istenhez járulni cselekedeteiddel és szándékaiddal. Ha ezt Mária nélkül teszed, tetteidnek és szándékaidnak kevés értéke lesz, ha azonban Mária által járulsz az Úrhoz, akkor ő működik majd benned, és így cselekedeted igen hasznos és Istenhez méltó lesz.

(51. cikkely)
Ne fáradozzál azon, hogy vigaszt vagy megelégedést keress abban, amit teszel vagy mondasz. Egyedül csak a hit legyen forrása cselekedeteidnek, szavaidnak, egész életednek: légy bizalommal Isten iránt, miként azt Mária tette itt a földön. Ő a te számodra is megnyeri majd a
kegyelmet. Szegény, kicsiny rabszolgaként engedd át Úrnődnek Isten világos látását, az elragadtatásokat, az örömöket, a gyönyörűségeket és a lelki kincseket. Téged csak a tiszta, alázatos hit vezéreljen minden szórakozottságod, unalmad és lelki szárazságod ellenére is. Mindig ezt mondd: Ámen, igen, úgy legyen minden, amit Mária, mennyei Úrnőm tesz: most ez a legjobb, amit tehetek…

(52. cikkely)
Mindenekelőtt óvakodj az aggodalmaskodástól, és gyötrődéstől, ha nem éreznéd azonnal a Szent Szűz édes jelenlétét bensődben. Ezt a kegyelmet nem mindenki nyeri el; és ha Isten nagy irgalmasságában meg is örvendezteti vele a lelket, a lélek azt ismét elveszítheti, ha nem törekszik megújulni a belső összeszedettségben. Ha ez a szerencsétlenség érne, térj ismét vissza Úrnődhöz, és kérj bocsánatot.

Himnusz
(Damaszkuszi Szent János, † 749)

Benned, ó, kegyelemmel teljes,
benned örvendezik az egész teremtés,
benned ujjong az angyalok serege
és örül az egész emberi nem.
Ó, megszentelt templom, a lélek paradicsoma,
szüzek dicsősége,
Isten általad testesült meg,
Ő a te gyermeked lett,
Ő, aki már az idők kezdete előtt a mi Istenünk volt.
A te méhedet, valóban, az Ő trónusává tette,
nagyobbá mint az egész mennyország.
Benned, ó, kegyelemmel teljes,
benned örvendezik az egész teremtés.
Dicsőség néked!

Katekizmus
„Mária Fia mennybemenetele után ,,imádságaival ott állt az Egyház kezdeteinél”. Az Apostolokkal és az asszonyokkal együtt ott látjuk ,,Máriát is, amint imádkozva esdekel a Szentlélek ajándékáért, aki az angyali üdvözletkor őt már beárnyékolta”.

„Az Egyházról, eredetéről, küldetéséről és rendeltetéséről mondottakat nem fejezhetnénk be jobban, mint hogy tekintetünket Szűz Máriára irányítjuk, hogy benne szemléljük, mi az Egyház a maga misztériumában a ,,hit zarándokútján”, és mi lesz az eljövendő hazában, útjának végén, ahol ,,a szent és oszthatatlan Szentháromság dicsőségében” és ,,minden szentek közösségé ben” várja az, akit az Egyház mint Urának Anyját és tulajdon Anyját tisztel.”

Imádság
(II. János Pál)

Ó Anyánk, Isten Anyja, az Egyház Anyja,
ezekben a számunkra oly jelentőségteljes órákban
egy szív és egy lélek vagyunk:
miként Péter, az apostolok és a testvérek imában egyesültek
Veled a cönákulumban.

Rád bízzuk életünket, Terád,
aki Isten Igéjét feltétlen hittel fogadtad magadba,
és az ő szeretet- és üdvösségtervének szentelted magad,
tökéletes engedelmességben
a Szentlélek munkálkodását követve;
Terád, aki Fiadtól kaptad a küldetést, hogy a tanítványt,
akit ő szeretett, oltalmadba vedd és őrizd meg;
Neked ismételjük, együtt mindannyian és külön-külön is
mindenki önmagáért, totus tuus ego sum,
hogy elfogadd önmagunk felajánlását,
és egyesítsd azt Jézus és a Te felajánlásoddal,
ajándékként az Atyának,
és a világ fennmaradásáért felkínált ajándékként.
Kérünk Téged, tekints gyermekeid nyomorúságára,
ahogy Kánában tetted,
amikor annak a családnak a helyzete megindította szívedet!
Családod legnagyobb nyomorúsága a mai időkben
a papi, diakónusi, szerzetesi és misszionáriusi elhivatottság
hiánya.
Érintsd meg ezért mindenható közbenjárásoddal
sok testvérünk szívét,
hogy meghallják az Úr hangját,
megértsék és válaszoljanak Neki!
Lelkük mélyén ismételd el újra és újra
a kánai szolgálatra szóló meghívásodat:
Tegyetek meg mindent, amit Jézus mond nektek.

Isten és az Egyház eszköze akarunk lenni,
meghívottak az evangelizációra,
a megszentelődésre és testvéreink boldogítására:
taníts minket és ajándékozd nekünk a jó pásztor adományait;
tápláld és növeld apostoli odaadásunkat;
erősítsd és mindig újítsd meg a szenvedők iránti szeretetünket;
világosítsd meg és éleszd újra a mennyországért fogadott
szüzesség iránti elkötelezettségünket;
mélyítsd el és őrizd meg bennünk
a testvériségi és közösségi érzést.

Életünkkel együtt Rád bízzuk, Ó Anyánk,
a szüleink és családunk életét;
és mindazon testvéreink életét,
akiket szolgálatunk révén elérünk,
hogy a te anyai gondoskodásod megelőzze minden egyes
haza felé vezető léptünket,
melyet Krisztus, a Te Fiad, a mi Urunk
megváltása által szerzett nekünk. Amen.

Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.