Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

MÁSODIK HÉT – Ismerjük meg Máriát

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Szűz Mária Királynő litánia
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)


NEGYEDIK NAP – Mária minden kegyelem közvetítője

Szentírás
(Jn 2,1-9)
Harmadnapon menyegző volt a galileai Kánában. Ott volt Jézus anyja, és Jézus is hivatalos volt a menyegzőre tanítványaival együtt. Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: «Nincs boruk!» Jézus azt felelte neki: «Mi közünk ehhez, asszony? Még nem jött el az én órám!» Anyja ekkor ezt mondta a szolgáknak: «Tegyetek meg mindent, amit mond!» A zsidók tisztulására volt ott hat kőedény, egyenként két vagy három mérős. Jézus azt mondta nekik: «Töltsétek meg az edényeket vízzel!» Színig töltötték őket. Ekkor így szólt hozzájuk: «Most merítsetek, és vigyetek belőle a násznagynak!» Azok vittek neki. …a násznagy megízlelte a borrá vált vizet…

Üzenet
(San Martino 2000.12.8)
Énekeljétek velem az öröm énekét!
Gyermekeim, az Atya végtelen szeretete folytán
én folytatom az Egyházban és az Egyház javára
azt az anyai munkakört, amelyet Jézussal,
a megtestesült Igével gyakoroltam.
Én foganlak meg benneteket, a Kegyelem
Isteni életet adva mindnyájatoknak, akik hozzám
tartoztok, közbenjáró működésemmel
táplállak benneteket, elnyerve számotokra
mindazokat a kegyelmeket, amelyekre
lelki haladástokhoz szükségetek van.
Életetekben váljék valóra tanításom,
és akkor Isten dicsérőéneke lesztek.
Életetek fényként világítson az emberek előtt,
hogy lássanak! A világ térdre fog hullani, ha ti,
cselekedeteitekkel bizonyságot tesztek róla,
hogy Istenhez tartoztok.
Gyermekeim, ti az üdvösségben reménykedtek,
és én mondom nektek: az örökkévalóság vár rátok!
Ma vigaszt és örömet nyújtotok nekem;
ismét sokan kaptak helyet anya szívemben.
Fogadjátok köszönetemet áldásommal együtt,
ami nektek és szeretteiteknek szól.

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária:  A tökéletes Mária-tisztelet
– Szükségünk van egy szószólóra közbenjárónknál, Jézus Krisztusnál

(83. cikkely)
Tökéletesebb, mert alázatosabb, Istenhez nem közvetlenül, hanem közbenjáró által közelednünk. Minthogy természetünk olyannyira romlott, amint éppen megmutattam, hogy Istenhez eljussunk, nem támaszkodhatunk saját munkánkra, igyekezetünkre, előkészületünkre; mert minden jócselekedetünk szennyes és oly csekély értékű Isten előtt, hogy ezek nehezen bírhatják arra, hogy meghallgasson bennünket, és velünk egyesüljön. Mert nem ok nélkül adott nekünk Isten közvetítőket Fölségénél. Látta ugyanis méltatlanságunkat és képtelenségünket, és megkönyörült rajtunk, és hogy irgalmasságához eljuthassunk, hatalmas közbenjárókat adott nekünk nagy Fölségéhez. Ezeket a közbenjárókat mellőzni és minden ajánlás nélkül, közvetlenül közeledni Fölségéhez, azt jelenti, hogy nincs bennünk alázat; azt jelenti, hogy nincs tiszteletünk ilyen fölséges és szent Istennel szemben; azt jelenti, hogy a királyok Királyát kevesebbre becsüljük, mint egy földi királyt vagy fejedelmet, akihez közbenjáró barát nélkül nem közelednénk.

(84. cikkely)
Urunk és Üdvözítőnk a megváltás által szószólónk és közvetítőnk az Atyaistennél. Általa kell az egész győzedelmes és küzdő Egyházzal imádkoznunk. Általa léphetünk az Isteni Felség elé, és sohasem jelenhetünk meg előtte a nélkül, hogy érdemeire ne támaszkodnánk, és azokat magunkra ne öltenénk, mint Jákob, aki a gödölye bőrét magára öltve jelent meg atyja előtt, hogy áldását fogadja. (Ef 2,18; Óm 5,2)

(85. cikkely)
Nincs azonban szükségünk közbenjáróra magánál a Közbenjárónál is? Elég nagy-e tisztaságunk ahhoz, hogy önállóan és közvetlenül egyesüljünk vele? Nem Isten-e Ő, aki Atyjához mindenben hasonló, következőleg a legszentebb és a tiszteletre éppoly méltó, mint Atyja? Ha Ő végtelen szeretetében kezesünk és közbenjárónk lett Istennél, Atyjánál, hogy Őt megengesztelje, és neki tartozásunkat kifizesse, kevesebb tiszteletet és félelmet kell-e ezért Fölsége és szentsége iránt tanúsítanunk? Mondjuk azért Szent Bernáttal, hogy magánál a Közbenjárónál is közbenjáróra van szükségünk, és hogy Szűz Mária a legalkalmasabb a szeretet ezen tisztségének betöltésére. Általa jött Jézus Krisztus hozzánk, és általa kell nekünk is hozzá mennünk. Ha félünk közvetlenül járulni Jézus Krisztushoz, aki Isten, akár végtelen nagyságától való félelemből, akár alacsonyságunk vagy bűneink miatt, kérjük bátran Anyánknak, Szűz Máriának segítségét és közbenjárását: ő jó és gyöngéd; nincs rajta semmi szigorú, semmi félelmetes, semmi, ami túlságosan fenséges és vakító. Ha őt látjuk, nem látunk mást, csupán (emberi) természetünket. Nem nap ő, aki világosságának és sugarainak teljességével bennünket, gyengéket, megvakítana, inkább szép és szelíd, mint a hold, aki fényét a naptól nyeri, és azt enyhíti, hogy gyengeségünkhöz alkalmazza. Oly szeretetteljes, hogy senkit sem utasít el azok közül, akik közbenjárását kérik, ha mégoly nagy bűnösök is. Mert – úgy mondják a szentek – soha, mióta a világ fennáll, nem lehetett hallani, hogy valaki bizalommal és kitartással menekült Szűz Máriához, és elutasította volna. Oly hatalmas ő, hogy kérése soha visszautasításra nem talált. Elég, ha könyörögve megjelenik fia előtt, és a Fiú rögtön teljesíti kérését. Szűz Mária azonnal kegyes fogadtatásra talál. Jézus fölött mindig győz a szeretet, melyet drága Édesanyja
látása és kérése kelt föl szívében.

(86. cikkely)
Mindez Szent Bernát és Szent Bonaventura irataiból van véve. Szerintük tehát három Lépcsőre kell felhágnunk: az első, aki hozzánk legközelebb áll és képességünknek leginkább megfelel, Szűz Mária; a második Jézus Krisztus, és a harmadik az Atyaisten. Hogy Jézushoz jussunk, Szűz Máriához kell mennünk, ő a mi szószóló közbenjárónk; hogy az örök Atyához eljussunk, Jézushoz kell mennünk, Ő a mi megváltó közbenjárónk…

Himnusz
(Teodekno di Livia, † 650)

Örvendezzünk együtt Isten Anyjával,
énekeljünk együtt az angyalok kórusával,
és ünnepeljük az Ünnepek Ünnepét:
a mindenkor Szeplőtlen Szűz Mária mennybe felvételét!
A földön ő volt a szüzek kincse és példaképe;
a mennyben mindannyiunk szószólója.
Isten Választottja eszközli ki számunkra
a Lélek adományait,
és szavaival minket bölcsességre tanít.
Világunk, a mindenkor szeplőtlen Istenanya,
virágba borult.
A földön őrködött mindannyiunk felett:
minden hívő egyetemes gondviselőjeként.
Mennybe felvétele után,
értünk való közbenjárásával,
ő lett az emberi nem számára biztos menedék
Fiánál és Istennél.

Magnificat (Lk 1,46-55)
Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong üdvözítő Istenemben!
Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát:
Íme, ezentúl boldognak hirdetnek az összes nemzedékek,
mert nagyot művelt velem ő, aki Hatalmas:
ő, akit Szentnek hívunk.
Nemzedékről nemzedékre megmarad irgalma azokon,
akik istenfélők.
Csodát művelt erős karjával:
a kevélykedőket széjjelszórta,
hatalmasokat elűzött trónjukról,
kicsinyeket pedig felmagasztalt;
az éhezőket minden jóval betölti,
a gazdagokat elbocsátja üres kézzel.
Gondjába vette gyermekét, Izraelt:
megemlékezett irgalmáról,
melyet atyáinknak hajdan megígért,
Ábrahámnak és utódainak mindörökké.

Katekizmus
„Szerepe az Egyházzal és az egész emberiséggel kapcsolatban még ennél is több. «Engedelmességével, hitével, reményével és lángoló szeretetével – egyedülálló módon együttműködött az Üdvözítő művével a lelkek természetfölötti életének helyreállítására. Éppen ezért a kegyelem rendjében anyánk.» (Lumen Gentium 61)”

«Máriának ez az anyasága a kegyelem rendjében szüntelenül megmarad az angyali üdvözletkor hittel adott beleegyezésétől kezdve – melyben a kereszt alatt is vonakodás nélkül kitartott – egészen az összes választott örök beteljesedéséig. Mert ezt az üdvösséges feladatot a mennybevételekor sem tette le, hanem szüntelen közbenjárásával kieszközli nekünk az örök üdvösség ajándékait. (…) Ezért nevezik a Boldogságos Szüzet az Egyházban Szószólónak, Segítőnek, Oltalmazónak, Közvetítőnek.» (LG 62)

Imádság
(XXIII. János pápa)
Ó Mária! A te neved ott van ajkamon és szívemben életem első mozdulásától fogva. Gyermekkoromtól fogva megtanultam, hogy téged édesanyaként hívjalak a veszélyekben, és hogy bízzam a te közbenjárásodban. Te kiolvasod a lelkemből az égő vágyat, hogy kutassam az
igazságot, gyakoroljam az erényt, hogy bölcs legyek és igazságos, erős és türelmes, hogy testvér legyek mindenki számára.

Ó Mária, támogasd jó szándékomat, hogy Jézus hűséges tanítványa legyek, és így építsem a keresztény társadalmat, és derűt vigyek a Katolikus Anyaszentegyházba. Téged hívlak, Anyám, reggel és este, Téged szólítgatlak életem útja során; Tőled várok sugallatot és megerősítést, hogy életem földi hivatásának szent feladatait szentül teljesítsem, Istent megdicsőítsem, és elnyerjem az örök üdvösséget.

Ó Mária! Miképpen te tetted Betlehemben és a Golgotán, én is mindig Jézus mellett akarok megmaradni. Ő a századok és a népek halhatatlan Királya! Ámen.

Szűz Mária Királynő litánia
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.