Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

MÁSODIK HÉT – Ismerjük meg Máriát

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
(229. cikkely) A második hét folyamán azok, akik el akarják végezni a felajánlást, azon lesznek, hogy a nap minden imájában és cselekedetében egyre jobban megismerjék a Szentséges Szüzet. A Szentlélektől fogják kérni ezt az ismeretet.

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Szűz Mária Királynő litánia
Magnificat
Ave Maris Stella (Tengernek Csillaga)


ELSŐ NAP – Mária és a Szentháromság

Szentírás
(Péld. 8,22-35)
Alkotó munkájának kezdetén teremtett az Úr, ősidőktől fogva, mint legelső művét. Az idők előtt alkotott, a föld születése előtt. Amikor létrehozott, még ősvizek sem voltak, és a forrásokból még nem tört elő a víz. Korábban hívott létre, mielőtt az óriástömegű hegyek keletkeztek volna, előbb, mint a halmokat, amikor a földet és a mezőket még nem alkotta meg, és a föld első rögét sem. Isten még nem alkotta meg a földet, a folyókat és a világ négy sarkát, és én már léteztem. Ott voltam, amikor az eget teremtette, és megváltoztathatatlan törvénnyel az ősvíz színére a kört megvonta, amikor szilárddá tette a magasban az égboltot, és amikor a felhőket fölerősítette, amikor kijelölte a tenger határait és az ősforrások erejét megszabta, amikor a vizeknek törvényt szabott, hogy ne csapjanak ki, amikor megrajzolta a föld szilárd részét, ott voltam mellette minden dolgok
elrendezésénél. Mindig örömmel játszadoztam előtte, játszadoztam az egész földkerekségen…

Üzenet
(San Martino 1987.8.5)
Áldjuk az Urat!
Mielőtt én (a világba) jöttem volna,
már beszéltek rólam, mert hatalmas az Isten!
Ő határozott el mindent: lám Jézus Anyja
az Ő hatalma és akarata által van köztetek.
Mielőtt még eljöttem volna, már sokan szerettek engem,
ahogyan most ti szerettek.
Az Atya kitüntető szeretete töltött el,
Fiában növelte lelkem gazdagságát,
és még most is vele vagyok itt köztetek,
hogy ezt mondjam nektek: – Hallgassátok Őt! -.
Ma is, mint akkor, minden embernek szüksége van rá.
Jézus kegyelmével jön közétek,
hogy az Atyához vigyen titeket, aki vár rátok.
Növekedjék szeretetetek veletek együtt!
Mindnyájatokat megáldalak!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet
Isten Máriát választotta a Megtestesülés és a Megváltás megvalósulásához

(16. cikkely)
Az Atyaisten egyszülött Fiát Szűz Mária által adta a világnak. Bármennyire vágyakoztak is utána a pátriárkák, bármennyire imádkoztak is az ószövetség prófétái és szentjei négyezer éven át, hogy ennek a kincsnek a birtokába jussanak, egyedül Szűz Mária érdemelte ki Őt imádságának erejével és erényeinek nagyságával, ő egyedül talált kegyelmet Istennél. Mivel a világ méltatlan volt rá, mondja Szent Ágoston, hogy az Isten Fiát
közvetlenül az Atya kezéből fogadja, azért az Atya Szűz Máriának adta Őt, hogy Szűz Mária által fogadja Őt a Világ. A Fiúisten a mi üdvösségünkért emberré lett, de csak Szűz Máriában és Szűz Mária által. A Szentlélekisten Jézus Krisztust Szűz Máriában képezte, de csak miután udvarának egyik főtisztje által beleegyezését kérte és megnyerte.

(18. cikkely)
A Fiúisten mint új Ádám, leszállott az ő szűzi méhébe, földi paradicsomába, és gyönyörűségét lelte, és a kegyelem csodáit művelte benne. Az emberré lett Isten abban gyakorolta szabadságát, hogy az ő méhébe zárkózott. Hatalmát azzal ragyogtatta, hogy e gyenge Szűztől hordoztatta magát. Azzal magasztalta föl önmagát és mennyei Atyját, hogy dicsőségét e földön minden teremtmény előtt elrejtette, és csak Szűz Máriának nyilatkoztatta ki. Azzal dicsőítette meg függetlenségét és Fölségét, hogy ettől a szeretetre méltó Szűztől függni akart fogantatásában, születésében, bemutatásában a templomban, rejtett életében harminc éven keresztül, sőt haláláig, amelynél Szűz Máriának is jelen kellett lennie, hogy Krisztus vele együtt bemutassa az egy és ugyanazon áldozatot, és az ő beleegyezésével áldoztassék föl az örök Atyának, amint egykor Izsák is Ábrahám beleegyezésével áldoztatott volna föl.

(20. cikkely)
A Szentlélekisten, aki terméketlen az Istenségben, vagyis nem hoz létre más isteni Személyt, termékeny lett Szűz Mária által, akivel egybekelt. Ővele, Őbenne és Őáltala hozta létre remekművét, az emberré lett Istent, és hozza létre mindennap a világ végéig a kiválasztottakat és ennek az imádandó Főnek tagjait. Azért minél inkább megtalálja szeretett, elválaszthatatlan menyasszonyát, Szűz Máriát a lélekben, annál serényebben és
nagyobb erővel működik, hogy benne Jézus Krisztust és Jézus Krisztusban a lelket létrehozza és kialakítsa.

(21. cikkely)
Ezzel nem mondjuk, hogy Szűz Mária közli a Szentlélekkel a termékenységet, mintha az előbb nem lett volna meg benne, mert mint Istenben, megvan benne a termékenység, vagyis a létrehozó képesség, úgy mint az Atyában és a Fiúban, habár ezt a képességet nem válthatja tettre, mert nem hoz létre más Isteni személyt. Csak azt akarjuk mondani, hogy a Szentlélek, aki semmiképp sem szorul feltétlenül a Szent Szűzre, termékenységének tettre váltásában mégis Szűz Máriát választotta eszközül, amikor Őbenne és Őáltala Jézus Krisztust és az Ő tagjait létrehozta. Ez a kegyelemnek olyan titka, mely még a legnagyobb tudósok és lelki emberek előtt is ismeretlen.

Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Mária titka
(1. cikkely)
Választott lélek! Íme titkot közlök veled, melyet a Magasságbeli ismertetett meg velem, s melyet sem régi, sem új könyvekben nem találtam. A Szentlélek segítségével feltárom neked a következő feltételek mellett: – csak olyan személyekkel tudasd ezt a titkot, akik arra méltók imádságaik, jócselekedeteik és önmegtagadásuk által, a földi dolgoktól való elszakadásuk és a lelkek üdvéért kifejtett buzgalmuk által; – használd fel ezt a titkot arra, hogy magadat megszenteld és tökéletesítsd, mert e titok csak annyiban lesz értékes számodra, amennyiben azt hasznodra fordítod. Óvakodj ezért, nehogy összefont karokkal tétlen maradj, mert titkom könnyen méreggé válhat számodra, és elvettetésed ítéletét jelentheti; – életed minden napján adj hálát Istennek a kegyelemért, hogy oly titokba avat be, melynek ismeretét meg nem érdemelted. Csak annyiban fogod tapasztalni ennek a titoknak értékét és kiválóságát, amennyiben azt mindennapjaidban alkalmazod; előnyét azonban bűneid sokasága és súlyossága, valamint az önmagadhoz való rejtett ragaszkodás miatt, kezdetben csak tökéletlenül ismerheted meg.

(3. cikkely)
Ó lélek, Isten élő képmása, akit Jézus Krisztus drága vére megváltott, Isten azt akarja, hogy hozzá hasonlóan szentté válj itt a földön, és dicsőségessé, mint amilyen Ő a másik életben. Az életszentségre való törekvés alapvető kötelezettséged: erre kell irányítanod minden gondolatodat, szavadat és cselekedetedet, minden szenvedésedet és életed valamennyi törekvését. Ellenkező esetben ellenállsz a kegyelemnek, és nem éred el a célt melyre Isten teremtett, és a jelen pillanatban is megtart! Mily magasztos feladat ez! A sárnak fénnyé kell válnia, a tisztátalanságnak tisztasággá, a bűnnek szentséggé, vagyis a teremtménynek a Teremtőjéhez hasonlatossá, az embernek Istenhez hasonlatossá kell alakulnia! Mily csodálatos a feladat, ismétlem, mely önmagában nehéz és saját erőnkre támaszkodva elérhetetlen. Egyedül Isten képes bennünket kegyelmével, mégpedig túláradó és különleges kegyelmével e nagy cél eléréséig eljuttatni. Az egész világ alkotása mesteri mű, de nem oly nagyszerű, mint a kegyelemnek ez a remekműve.

(4. cikkely)
Ó lélek, mit fogsz tenni, mily eszközt fogsz választani, hogy feljuss arra a magaslatra, melyre Isten meghívott? Az üdvösség és a megszentelődés eszközei mindenki előtt ismeretesek, miként a szent Evangélium ezt hirdeti, a lelki élet mesterei tanítják, és ahogyan a szentek gyakorolták. Mindez szükséges azoknak, akik meg akarják menteni lelküket, és el akarják érni a tökéletességet. Ezek az eszközök: a szívbéli alázatosság, az állhatatos
imádság, a tökéletes önmegtagadás, a teljes ráhagyatkozás az isteni Gondviselésre, és az Isten akaratával való azonosulás.

(11. cikkely)
Amint a természet rendjében a gyermeknek apja és anyja van, úgy a kegyelem rendjében is az Egyház igaz gyermekeinek Isten az Atyjuk, Mária pedig az édesanyjuk. Aki pedig azzal dicsekszik, hogy Isten az atyja, de Máriával szemben nem tanúsít gyermeki gyengédséget, az csaló, és annak csak az ördög lehet az atyja…

Katekizmus

(813) …«Ó titokzatos csoda! Bizony egy mindenek Atyja, egy mindenek Igéje is, és egy a Szentlélek, és Ő mindenütt jelen van. Egyetlen Szűz Anya van; és én szeretem őt Egyháznak nevezni.» (Alexandriai Szent Kelemen)

(485) A Szentlélek küldése mindig kapcsolatban áll a Fiú küldésével, és hozzá van rendelve. A Szentlélek, aki «Úr és elevenítő», azért küldetik, hogy Szűz Mária méhét megszentelje, és isteni módon megtermékenyítse, hogy Mária az Atya örök Fiát foganja, az ő emberségéből fölvett emberségben.

(492) «Az egészen egyedülálló szentség» teljes ragyogása, mellyel «fogantatásának első pillanatától kezdve tündökölt», Krisztustól származik. Mária «Fiának érdemeire való tekintettel fenségesebb módon lett megváltva». Az Atya őt minden teremtett személynél jobban «megáldotta (…) minden áldással a mennyekben, Krisztusban» (Ef 1,3). Ő «választotta ki» őt «Őbenne a világ teremtése előtt», hogy szent és szeplőtelen legyen
«az Ő színe előtt a szeretetben» (Ef 1,4).

Imádság
Magnificat (Lk 1,46-55)
Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong üdvözítő Istenemben!
Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát:
Íme, ezentúl boldognak hirdetnek az összes nemzedékek,
mert nagyot művelt velem ő, aki Hatalmas:
ő, akit Szentnek hívunk.
Nemzedékről nemzedékre megmarad irgalma azokon,
akik istenfélők.
Csodát művelt erős karjával:
a kevélykedőket széjjelszórta,
hatalmasokat elűzött trónjukról,
kicsinyeket pedig felmagasztalt;
az éhezőket minden jóval betölti,
a gazdagokat elbocsátja üres kézzel.
Gondjába vette gyermekét, Izraelt:
megemlékezett irgalmáról,
melyet atyáinknak hajdan megígért,
Ábrahámnak és utódainak mindörökké.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.