Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

ELSŐ HÉT – Ismerjük meg önmagunkat!

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Lorettói litánia
Magnificat


HATODIK NAP
A lustaság veszélyességét gyakran alulértékelik

Az Ég viszont hő buzgalmat igényel részünkről, mert: az erőszakosak ragadják el azt. (Mt 11,12)

«A lustaság számára nincs ott hely, ahol a szeretet lendülete egyre nagyobb vállalkozásokra serkent» (Szent Bonaventura)

Szentírás
(Mt 25, 24-30)
…Végül odajött az is, aki egy talentumot kapott, és azt mondta: ’Uram, tudom rólad, hogy kemény ember vagy, aratsz, ahol nem vetettél, és begyűjtesz onnan is, ahová nem ültettél. Mivel féltem tőled, elmentem és elrejtettem a talentumodat a földbe. Íme, itt van, ami a tied!’ Az ura azt válaszolta neki: ’Te gonosz és lusta szolga! Tudtad, hogy aratok, ahol nem vetettem és gyűjtök onnan, ahová nem ültettem. Éppen ezért el kellett
volna helyezned a pénzemet a pénzváltóknál, hogy amikor megjövök, kamatostul kapjam vissza a magamét. Vegyétek hát el tőle a talentumot és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindannak, akinek van, még adnak és bővelkedni fog. Attól pedig, akinek nincs, még azt is elveszik, amije van. A haszontalan szolgát pedig dobjátok ki a külső sötétségre! Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!’

Üzenet
(San Martino 87.12.16)
Áldott az Atya, a Fiú és a Szentlélek!
Gyermekeim, engedjétek, hogy belépjek a szívetekbe,
hogy anyaian vezesselek titeket és segítsek nektek
az üdvösség embereivé válni mindenki számára!
Mozgalmatok legyen az üdvösség kovásza,
életetek tükrözze az evangéliumi boldogságot;
olyan keresztények legyetek, akik Isten országát építik
ebben az emberiség számára veszélyes időszakban,
amely emberiség a gonoszság uralmát építette fel.
Azt óhajtom, hogy rám hagyatkozó emberek legyetek,
drága gyermekeim;
odaadottságotokkal részét képezhetitek Isten népének,
amely az üdvösségen munkálkodik.
Ha valóban befogadtátok a hívásomat, akkor többé
ne legyetek langyosak, hanem erősek és igazak!
Megáldalak benneteket!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: Levél a kereszt barátaihoz
„A kereszt barátainak” bátorítása

(2. cikkely)
…Azért gyűltetek a Megfeszített köré, hogy mint bátor katonái legyőzzétek a világot. Nem azáltal, hogy kimenekültök belőle, mint azok a szerzetesek, akik ezt teszik attól félve, hogy különben legyőzi őket a világ, hanem úgy, mint erős és bátor harcosok a csatamezőn, anélkül, hogy egyetlen lépést is hátrálnátok vagy hátat fordítanátok. Bátorság! Harcoljatok bátran! Egyesüljetek a lelkek és szívek erős szövetségévé, és ez a szövetség végtelenül erősebb és gyümölcsözőbb lesz a világgal és a pokollal szemben, mint egy egységes birodalom belső hadereje az állam külső ellenségeivel szemben. Az ördögök egyesülnek, hogy tönkretegyenek benneteket, egyesüljetek hát ti is, hogy lesújtsatok rájuk. A fösvények csoportosulnak, hogy aranyat és ezüstöt szerezzenek, sokszorozzátok meg ti is munkátokat, hogy örök kincseket gyűjtsetek, melyek a keresztben vannak elzárva. A világ féktelen fiai összegyűlnek, hogy mulassanak, ti pedig egyesüljetek a szenvedésre.

Krisztus követése 3/49
Mit jelent az örök élet vágya, s mekkora ígéretek bátorítják a küszködőt Fiam, ha érzed, hogy onnan fölülről lelkedbe árad az örökélet vágya, s azt kívánod, hogy kiléphess a test sátorából, és így arcomnak fényét a változandóság árnyéka nélkül szemlélhesd, akkor nyisd tágra szívedet, és egész vágyakozással fogadd magadba ezt a szent sugallatot. Adj sokszorosan hálát a Magasságbeli jóságnak, hogy kegyelmében így bánik veled, nagylelkűen meglátogat, serényen fölserkent, hatalmasan fölragad, hogy saját súlyod a földhöz ne tapasszon. Hiszen mindez nem a te gondolatodból vagy igyekezetedből adódott, hanem csakis a mennyei kegyelem és az isteni irgalom jóvoltából, hogy az erényekben alázatosságod növekedése által is gyarapodjál, fölkészülj a rád váró küzdelmekre, és szíved egész vonzalmával hozzám kapcsolódj, buzgó jóakarattal nekem igyekezz szolgálni. Fiam, sokszor ég a tűz, de füst nélkül nem lobban föl a láng. Éppígy vannak, akikben lobog az odaföntvalók utáni vágy, mégsem szabadok a testi kívánságok kísértésétől. Ezért aztán nem is szánják egészen tisztán Isten dicsőségére azt, amit tőle oly nagy vágyakozással kérnek. Sokszor ilyen a te vágyakozásod is, amelyet olyan hevesnek, sürgetőnek találsz. Bizony nem tiszta és tökéletes az, amire foltot vet az önérdek.

Ne azt kérd, ami neked kedves és kellemes, hanem ami nekem örömet és dicsőséget szerez; hiszen ha helyesen rangsorolsz, minden kívánságodnál és mindennél, amit megkívántál, többre kell tartanod az én rendelésemet, és azt kell követned. Tudom kívánságodat, fülembe jutott sűrű fohászkodásod. Már Isten fiainak dicsőséges szabadságában szeretnél lenni, már örömest laknál az örök hajlékban, a boldog mennyei hazában; de nem érkezett még el az az óra, másnak van még itt az ideje, a küzdelem ideje ez; a fáradozásé, a megpróbáltatásé. Kívánod, hogy betöltsön a legnagyobb jó, de most még képtelen vagy elérni. Számíthatsz rám: várakozzál, mondja az Úr, míg el nem jön Isten országa. Még próbatételeket kell kiállnod a földön, sokat kell tanulnod. Időnként részed lesz vigasztalásban, de teljes megelégedésre ne számíts. Szedd hát össze magad, légy erős, hogy szembe tudj fordulni a természettel tettben, tűrésben egyaránt. Kell, hogy felöltsd magadra az új embert, és más emberré változzál. Gyakran meg kell tenned, ami kedved ellen van, és le kell mondanod arról, ami kedvedre volna. A mások tetszése fontos lesz, hogy neked mi tetszik, nem számít. Mások szavát meghallgatják, a tiédet semmibe veszik. Mások kérnek majd, és kapnak is, te kérsz, de hiába.
Másokat nagynak emlegetnek, rólad azonban senki sem beszél. Másokra hol ezt bíznak, hol azt, rólad azt tartják, hogy semmire sem vagy használható. Mindezért természetesen újra meg újra elszomorodsz, és nagy dolog lesz, ha némán tűröd az egészet. Ilyesmiben és ehhez hasonlókban vettetik próbára Isten szolgájának hűsége. Így mutatkozik meg, mire vitte az önmegtagadásban és önmaga megtörésében. Alig van más valami, amiben úgy és annyira el kellene jutnod a halálig, mint abban, hogy lásd és eltűrd, ami akaratoddal ellenkezik, főképpen akkor, ha olyasmit parancsolnak, amit helytelennek és kevésbé hasznosnak ítélsz. Mivel pedig hatalom alatt állsz, és nem mersz parancsolóddal szembeszegülni, azért nehéznek gondolod, hogy más rendelése szerint járj, és önakaratodról teljesen lemondj.

De fontold meg, fiam, milyen nagy a haszna ennek az erőfeszítésnek, milyen rövid ideig tart, és milyen nagy jutalom koronázza; akkor majd nem fogsz zúgolódni miatta, hanem a türelemben nagy vigasztalást találsz. Mert ha most önként lemondasz sok apró akarásról, akaratodnak örök beteljesülését nyered meg a mennyben. Hiszen ott mindent megtalálsz, amit csak akartál, mindent, amire vágyad irányulhatott, ott a tiéd lesz minden jónak teljessége, és nem kell félned, hogy elveszítheted. Ott a te akaratod mindig egy lesz velem, semmit sem kíván külön, magának. Ott majd senki sem szegül ellened, senki sem panaszkodik rád, senki sem vet gáncsot neked, semmi sem áll utadba, hanem minden egyszerre jelen lesz, amit csak kívánsz, minden éhséged megújul, hogy egészen beteljen. Ott koronával fizetek a gyalázat elviseléséért, a dicséret köntösét adom rád a szomorúságért, és az utolsó hely elfogadásáért örök trónusra ültetlek. Ott majd megmutatkozik az engedelmesség gyümölcse, örömre fordul a vezeklés fáradságos gyakorlata, és az alattvalói alázat fejére tündöklő korona kerül.

Most hát hajolj csak alázatosan mindenkinek keze alá, ne törődj azzal, ki mondta vagy parancsolta ezt vagy azt, hanem nagy igyekezettel azon légy, hogy akár elöljáró, akár nálad fiatalabb, akár veled egyenlő valamit kér vagy megkíván, mind vedd olyasminek, ami javadra van, és őszinte jószándékkal iparkodj meg is tenni. Törekedjék csak ez erre, az arra, keresse dicsőségét az egyik ebben, a másik abban, és magasztalják csak
ezren ezerféleképpen, te ne ebben és ne abban, hanem önmagad megvetésében leld örömed, és azontúl egyedül az én tetszésemben, az én becsületem gyarapodásában. Erre kell vágyódnod, ezt választanod, hogy akár élsz, akár halsz, mindig Isten dicsőüljön meg benned.

3. Zsoltár
Mennyire szorongatnak, Uram,
mennyien fordulnak ellenem!
Hányan mondják rólam:
«Nincs menedéke Istennél!»
De te, Uram azért védőpajzsom vagy,
Te vagy dicsőségem, csüggedt fejem fölemeled.
Hangos szóval kiáltottam az Úrhoz,
és ő meghallgatott szent hegyéről.
Nyugalomra tértem és elaludtam,
de fölkeltem ismét, mert az Úr a gyámolítóm.
Nem félek a nép ezreitől,
ha ellenségesen körülvesznek.
Kelj föl, Uram, adj szabadulást, Istenem!
Hiszen minden ellenségemet arcul verted,
és a leselkedők fogait kitörted.
Az Úrnál a segítség, legyen áldásod népeden!

Katekizmus

Isten szeretete ellen különböző módokon lehet vétkezni: A közömbösség megtagadja vagy elutasítja az isteni szeretettel való törődést; nem vesz tudomást megelőző természetéről és tagadja erejét. A hálátlanság elmulasztja vagy elutasítja az isteni szeretet elismerését és szeretettel való viszonzását. A langyosság habozva vagy hanyagsággal válaszol az isteni szeretetre, és magában foglalhatja a szeretet visszautasítását is. A lustaság vagy lelki restség eljut egészen az Istentől származó öröm elutasításáig, sőt az isteni jótól való borzadásig. Az Isten iránti gyűlölet a gőgből fakad. Ellenkezik Isten szeretetével, kinek jóságát tagadja, és átkozni akarja, mert tiltja a bűnöket és büntet.

Imádság
Aranyszájú Szent János: Kommentár Máté evangéliumához

Ó Jézus, Te lobbantottad lángra a fényt, hogy mindig világítson; azt akarod, hogy ne csak önmagunk miatt legyünk éberek és buzgók, hanem azok miatt is, akiket elvezettél az igazsághoz. Add, hogy életünk méltó legyen a kapott kegyelemhez és igazsághoz.

Azt mondod nekünk: «Világítson a ti fényetek!»; azt akarod tehát, hogy erényünk nagy legyen, lángunk lobogó, fényünk pedig földöntúli. Segíts nekünk, hogy életünket tökéletesen feddhetetlenné tehessük az emberek előtt.

Akkor életünk, mintha napsugár venné körül, még ragyogóbban fog tündökölni, és sugarait nem csak a föld felé fogja sugározni, hanem magába az égbe, és átjárja azt. Add, hogy sohase távolodjunk el az erény útjától, és akkor boldogabbak leszünk minden embernél, és minden üdvösségre törekvőt magunkhoz vonzzunk. Igaz, hogy a példaértékű tettek meggyőző és hatalmas hatásúak, és hogy egy tiszta élet sokkal szembeötlőbb és ragyogóbb, mint maga a fény. Példánk ereje világítsa meg az embereket, legyen képes eljuttatni őket az örök élethez.

Origenész

Mindenható Isten, kérjük, hogy könyörületességed által ne csak meghalljuk szavadat, hanem tettekre is váltsuk azt. Pusztítsd el bennünk, amit el kell pusztítani, és éleszd fel, amit életre kell kelteni. Add, ó Istenünk, hogy szívünkkel higgyünk, ajkunkkal megvalljunk, tetteinkkel velünk való szövetségedet igazoljuk, hogy az emberek jótetteinket látva Téged dicsérjenek, mi Atyánk a mennyben, Jézus Krisztus, a mi Urunk által, akit dicsőség illet mindörökkön örökké.

Lorettói litánia
Magnificat

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.