Register
A password will be e-mailed to you.

A zsidó kultúrából ad ízelítőt péntektől három napon át Pécsett a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), az érdeklődők egyebek mellett     építészeti, helyismeretei, zenei és vallási programokon vehetnek részt.

A pénteki programok között lesz történelmi séta, amely Zsolnay  Vilmosnak, a ma is világhírű pécsi porcelángyár egykori vezetőjének állít emléket. Emellett világzenei koncertet is tartanak a Los Bilbilicos és a Cabaret Medrano részvételével a Művészetek és Irodalom Házában. A pécsi zsinagógában istentisztelettel és orgonabemutató koncerttel várják az érdeklődőket az Angster gyár különleges hangszerén, emellett rövid előadás hallható a gyár  történetéről Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató előadásában.
 
Szombaton délelőtt tíztől a pécsi zsinagóga történetével  ismerkedhetnek az érdeklődők vagy művészettörténeti sétát tehetnek a  pécsi bauhäuslerek és a modernista pécsi építészet remekművei nyomában. Este hattól élőzenés, borozgatós felolvasóestet tart Horváth Viktor és Szántó T. Gábor a Művészetek és Irodalom Házában, nyolckor pedig Gerendás Péter mutatja be új lemezét a Pécsi Est Caféban.
 
Vasárnap délelőtt tíztől Biblia, tudomány és művészet címmel  tartanak előadásokat, beszélgetéseket a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében mások mellett Fritz Zsuzsanna, Schweitzer Gábor, Nagy  András és Várkonyi György részvételével. Délután kettőtől Sólet, ékes égi szikra címmel a zsidó konyha remekei és pécsi kóser borok  mutatkoznak be a zsinagóga kertjében, négy órától pedig Stark András pszichiáter előadása hallható.
 
A Pécsi Zsidó Napokat a Mazsike mellett a Pécsi Zsidó Hitközség  és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében tartják.
 
A több mint húszéves múltra visszatekintő Mazsike vidéken is rendez tematikus programokat. "Olyan helyszíneket választunk, ahol mély gyökerei vannak a zsidó kultúrának vagy akár ma is virágzó  hitközségek működnek. Pécs ezért és az Európa Kulturális Fővárosa év miatt is adta magát, mint helyszín" – idézi a közlemény  Deák Andreát, a Mazsike ügyvezetőjét.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.