Register
A password will be e-mailed to you.

< 33 NAPOS LELKIGYAKORLAT

12 NAP A VILÁG SZELLEMÉTŐL VALÓ MEGSZABADULÁSRA
10. nap

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Litánia a Szentlélekhez


Tízedik nap
ISTEN AKARATÁNAK ENGEDELMESKEDVE

Lemondás saját akaratunkról és saját véleményünkről
Az engedelmesség «az ész és az értelem vezeklése», és mivel ez minden testi vezeklésnél magasabb rendű, «ez az Úrnak legkedvesebb és legkitűnőbb áldozat» (Keresztes Szent János)

Szentírás
(Róm 6,17-23)
Hála legyen azonban Istennek, hogy bár szolgái voltatok a bűnnek, szívből engedelmesek lettetek annak a tanításnak, amelynek Isten átadott titeket, s így megszabadultatok a bűntől, és az igazság szolgái lettetek. Emberi módon fejezem ki magam testetek gyarlósága miatt. Ahogyan ugyanis egykor átadtátok tagjaitokat a tisztátalanság és a gonoszság szolgálatában a gonoszságra, úgy adjátok most az igazság szolgálatára a megszentelődés végett! Mert amíg a bűn szolgái voltatok, szabadok voltatok ugyan az igazsággal szemben, de milyen gyümölcsét kaptátok akkor ennek? Most szégyenkeztek miattuk, mert halál a végük. Most azonban, miután felszabadultatok a bűn alól, és Isten szolgái lettetek, megvan a gyümölcsötök a megszentelődésre, aminek a vége az örök élet. Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelme azonban az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.

Üzenet
(San Martino 92.3.4)

Imádkozzunk együtt!
Gyermekeim, ma mindnyájatokhoz intézem
megújított kérésemet:
növeljétek imádságotokat,
bűnbánó tetteiteket, az önmegtagadást,
üdvösségetekre és sok testvéretek üdvösségére!
Növekedjetek az engedelmes szeretetben
az Atya akarata iránt!
Arra hívlak benneteket,
hogy tisztítsátok meg a Szentlélek templomát,
ami a ti testetek.
Cselekedjetek, hogy újra
helyreálljon bennetek az ártatlanság szépsége,
hogy Jézus szépsége megmutatkozzon bennetek!
Gyermekeim, ne vesztegessétek el ezt a kedvező időt!
Szólítsatok fel mindenkit a bűnbánatra!
Én nem hagylak el benneteket!
Megáldalak mindnyájatokat!

Elmélkedés
(Montforti Grignon Szent Lajos Mária)
Az örök Bölcsesség szeretete


(201. cikkely)

Hogy a bölcsességre jussunk, a testi vezeklést is gyakorolnunk kell. Nemcsak a betegségeket, az időjárás viszontagságait és más kellemetlenséget kell türelmesen elviselnünk, ami a testet érheti ebben a világban a teremtmények részéről, hanem fáradoznunk kell és igyekeznünk kell, és vezeklést is magunkra kell vállalnunk, mint a böjt, a virrasztás és más gyakorlatok. Ehhez bátorság kell, mert a test természetétől fogva isteníti magát, a világ pedig minden testi vezeklést feleslegesnek tart. Mit nem mond és mit meg nem tesz, hogy eltérítsen a szentek szigorú cselekedeteitől! Pedig rájuk vonatkozóan írták e sorokat: «Folytonos virrasztással rabszolgaságba kényszerítette testét, hideget, ruhátlanságot elszenvedve nagy szigorral, mert szövetséget kötött testével, hogy nem hagy neki békét ezen a világon.»

(202. cikkely)
Végül pedig, hogy ez a külső vezeklés eredményes legyen, szükségképpen össze kell azt kötni a saját megítélés és akarat megtagadásával a szent engedelmesség által. Mert engedelmesség nélkül a vezeklést a saját akarat szennyezi be, és jobban örül neki az ördög, mint Isten. Ezért nem szabad nagyobb vezeklést vállalni bölcs tanács nélkül: «Én, a Bölcsesség birtokolom az okosságot. » (Péld 8,12) «Aki magára hagyatkozik, balgának hisz» (Péld 28,26). «Aki nem akarja tettét megbánni, az ne kezdjen semmit bölcs tanács nélkül» (Péld 13,16). Az engedelmesség által kizárjuk az önszeretetet, ami mindent tönkretesz. Az engedelmesség által a legkisebb cselekedetünk is érdemszerző lesz, védve leszünk az ördög
megtévesztéseivel szemben, győzni fogunk minden ellenségünk fölött, és biztosan elérjük az üdvösséget. Ahogy a Krisztus követése tanácsolja: «Hagyj el mindent, és a megtestesült Bölcsességben, Jézus Krisztusban, mindent megtalálsz.»

Krisztus követése 3/32
Önmagunk megtagadása és minden rossz kívánság megfékezése Fiam, nem lehetsz tökéletesen szabad, ha teljesen meg nem tagadod önmagad. Kezük-lábuk megkötözve azoknak, akiknek vagyonuk van, akik önmagukat szeretik, hol ezt, hol azt kívánják meg, mindenbe beleártják magukat, sehol sem nyughatnak, és mindig a kényelmükön jár az eszük, nem Jézus Krisztus ügyén. Hisz elvész minden, ami nem Istentől ered. Jegyezd meg jól ezt a rövid és sokatmondó szót: Hagyj el mindent, és mindent megtalálsz. Mondj le a kívánságról, és nyugalmat találsz. Ezt forgasd elmédben, és ha teljesíted, mindent megértesz. Uram, ez nem egynapi munka, és nem gyerekjáték! Sőt ez a rövid mondat magába foglalja az egész szerzetesi tökéletességet!

Fiam, el ne riadj, és mindjárt kedvedet ne veszítsd, hogy a tökéletesség útját megismerted, inkább érezd meg a nagyobbra serkentő kihívást, és legalább vágyaidban emelkedj. Bárcsak már eljutottál volna odáig, hogy ne élnél önmagad szeretetében, hanem szabadon az én rendelkezésemre állanál, és annak rendelkezésére, akit atyádként rendeltem föléd. Akkor nagyon kedvemre volnál, és egész életed örömben és békességben telnék. Még sok mindentől kell elszakadnod, és ha mindazt egészen az én akaratomtól függővé nem teszed, nem kaphatod meg, amit kívánsz. Azt ajánlom, végy tőlem tűzben izzított aranyat, hogy gazdag légy, vagyis mennyei bölcsességet, amely lábbal tapod minden földi dolgot. Vetkőzd le a világi bölcsességet, mások és önmagad tetszését ne keresd.

Azt mondom, azon, ami az emberek szemében értékesnek és nagyszerűnek látszik, végy olcsóságokat. Mert nagyon hitványnak és semmit érőnek tartják, majdhogynem számba sem veszik az igaz mennyei bölcsességet, amely magát nagynak nem hirdeti, nem törekszik arra, hogy lármát
üssenek körülötte, és amelyet sokan csak szájukkal emlegetnek, de életükkel messze járnak tőle, de mégis ez az a drágagyöngy, amely sokak előtt rejtve van.

(119. zsoltár 7-9-13-14-40-45)
Tiszta szívvel áldani foglak,
ha igazságos döntéseidet megismerem.
Megteszem, amit elrendeltél,
Te pedig ne hagyj el engem sohasem!
Hogyan tartja tisztán az ifjú útjait?
Ha követi tanításodat.
Ajkammal hirdetni fogom
szádnak minden szavát.
A tőled megszabott úton találom örömöm,
inkább, mintha bőségben volna részem.
Lám, törvényed után vágyakozom,
és mivel igaz vagy, adj nekem életet!
Irgalmad lebegjen fölöttem, Uram,
segítséged, melyet megígértél.
Akkor szembeszállok gúnyolóimmal,
mert bízom a szavadban.
Ne vond meg számtól az igazság szavát,
mert útmutatásodra hagyatkozom.
Törvényedet akarom mindig követni,
mindenkor és mindörökre.
Akkor széles úton járhatok,
hiszen parancsaid megtartásán fáradozom.

Katekizmus
„A bűn Isten megbántása: «Ellened, egyedül Teellened vétettem, és gonoszat színed előtt cselekedtem » (Zsolt 51,6). A bűn föllázad Isten irántunk való szeretete ellen és elfordítja tőle a szívünket. Minden bűn − mint az első − engedetlenség, lázadás Isten ellen azzal a szándékkal, hogy az ember olyan legyen «mint az Isten» (Ter 3,5), ismervén és meghatározván a jót és a rosszat. A bűn tehát «önszeretet egészen Isten megvetéséig». E gőgös önfölmagasztalás által a bűn homlokegyenest ellenkezik Jézus engedelmességével, aki megvalósítja az üdvösséget.”

„Erkölcsi életünk forrása az Istenbe vetett hitben van, aki kinyilatkoztatja nekünk szeretetét. Szent Pál «a hit engedelmességéről» (Róm 1,5) mint az első kötelezettségről beszél. Ennek következménye, hogy «Isten nem ismerése» minden erkölcsi eltévelyedés kiindulópontja és magyarázata. Kötelességünk tehát Isten iránt, hogy higgyünk benne, és tanúságot tegyünk róla.”

„Szűz Mária, mert az Atya akaratához, Fia megváltó művéhez és a Szentlélek minden indításához teljesen hozzásimult, az Egyház számára a hit és a szeretet példaképe. Ezért ő «az Egyház kiemelkedő és páratlan tagja», «példaszerű megvalósulása» és az Egyház «előképe » is.”

Imádság
(Kis Szent Teréz) − Alapok (5,3.12)

Ó, Jézusom, Te, aki engedelmes voltál mindhalálig, biztosan nem akarod, hogy egy téged szerető lélek a tiédtől különböző úton járjon.

Ó, Uram, tanítsd meg nekünk, hogy bizalommal hagyatkozzunk a te szavadra: «Aki titeket hallgat, engem hallgat.» Taníts meg elfelejteni minden akaratunkat! Ez olyan áldozat, melyet Te nagyon értékelsz, mert szabad kezet ad neked szabad akaratunk felett, melyet Te magad ajándékoztál nekünk. Segíts nekünk legyőzni a természet óckodását, hogy odáig jussunk, még ha ezer kín és küzdelem közepette is, hogy hasonuljunk ahhoz, amit nekünk parancsolnak. Hát végül is, hogy kínosan vagy kín nélkül, de megtanuljuk magunkat alávetni mások akaratának. Tudom, ebben mindig számíthatunk segítségedre. Sőt, erőt véve magunkon, irántad való szeretetből, akaratunk és értelmünk alávetésére, megadod majd nekünk, hogy úrrá legyünk fölötte.

S miután úrrá lettünk magunkon, akkor tökéletesen felajánlhatjuk magunkat neked, egy tiszta akaratot felajánlva, amelyet a tiéddel egyesíthetsz.
Akkor majd kérni fogunk, hogy küldd el az Égből szereteted tűzét, hogy az áldozatot elégesse… Kegyelmed segítsen minket, hogy részünkről semmit el ne hagyjunk ahhoz, hogy oltárodra helyezhessük áldozatunkat!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

14 hozzászólás

  1. Rutai István

    Nagyon jók ezek az elmélkedések és imádságok:
    valamint a Szentek életéből idézett leírások!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.