Register
A password will be e-mailed to you.

Harrach Péter, a keresztény civil szervezetek III. országos fórumán szerdán a Parlamentben kiemelte: a politika világában is meg kell valósulnia a dialógusnak, erre kötelezi a megválasztott centrális politikai erőt az emberek akarata. Arra, hogy ne pártsoviniszta szemléletet érvényesítsenek, hanem nemzeti érdekeket képviseljenek – fűzte hozzá.
 
Utalt arra, hogy a centrális politikai erőre olyan emberek százezrei szavaztak, akik polgári-keresztény-nemzeti erőre még sosem. Az emberek döntésével jelent meg számunkra a nemzeti egység megteremtésének a gondolata – mondta a KDNP frakcióvezetője.
 
Hangsúlyozta: nem paktálnak le senkivel azok közül, akik részesei voltak az ország tönkretételének, ugyanakkor azokat, akik baloldali értékeket vallottak, szívesen látják a nemzeti együttműködés rendszerében.
 
"Ők az elmúlt nyolc év megtévesztettjei voltak és nem előidézői" – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Nem mindegy, hogy a politikai csatározásban ki milyen értékeket képvisel, semmilyen tiszteletet nem érdemel az, aki a magánérdek mellett áll ki – tette hozzá.
 
Harrach Péter beszélt arról, hogy ma Magyarországon nincs meg a munkának az a becsülete, aminek egy egészséges társadalomban meg kell lennie. A munka becsületét vissza kell állítani – szögezte le. Fontosnak tartotta a házasság, a család megerősítését, az otthonteremtés és gyermekvállalás segítését.
 
Szerinte Magyarországon a normák és a közösségek megerősítése az, ami a társadalmat egészségessé teheti. A társadalmat nem csak elfogadni kell, hanem alakítani is – fogalmazott a kormánypárti politikus.
 
Székely János, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke arról beszélt, hogy a katolikus egyház meggyőződése, a hit és a tudomány között soha nem lehet ellentét. Az emberi méltóság fontosságát kiemelve azt mondta, az ember nem csak biológiai érték, amit esetleg a fejlődés oltárán fel lehet áldozni.
 
A segédpüspök a cigányság problémáira térve rámutatott: óriási szükség lenne e téren a "keresztény fantáziára". Szerinte rengeteg állami program bukik meg azért, mert nincs ember, akire azt hitelesen rá lehetne építeni és sok olyan pontja van a magyar-cigány konfliktusoknak, amiket nem lehet rendeletekkel megoldani.
 
Fontosnak tartja, hogy a katolikus egyház "megerősítse,(…) felemelje, beemelje a cigány kultúrát". Jó lenne, ha lennének olyan országos ünnepeink, ahol ünnepelhetnénk a cigányság történetének egy-egy szép pillanatát  – mondta.
 
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ortodox rabbija azt mondta: szükség van párbeszédre, különösen keresztény-zsidó párbeszédre. E téren az elmúlt évek nagyon sok eredményt hoztak – tette hozzá, egyik példaként említve a második vatikáni zsinatot. Nagyon sok kérdésben egy oldalon vagyunk, ezért fontos lenne az együttgondolkodás – hangsúlyozta.
 
Kitért arra is, hogy a Biblia tanításai, parancsolatai soha nem évülnek el, és szerinte szükség lenne olyan fórumokra, ahol konkrétan a Bibliáról beszélnek. Jöjjenek létre olyan intézmények, ahová az utca emberei bemehetnek, s megismerkedhetnek a Bibliával, hogy az ne maradjon kizárólag a templomokban, zsinagógákban – mondta, hozzátéve: létrehozhatnák a Biblia Disneyland-jét.
 
Szebik Imre, nyugalmazott püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke arról beszélt, hogy morál nélkül nem lehet a politikát gyakorolni és erkölcs nélkül elvész a nemzet.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.