Register
A password will be e-mailed to you.

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

11 hozzászólás

  1. Máté

    Kedves Eleven!

    Nem lenne vele semmi baj, ha nem a halált követő ítéletet akarná bemutatni. Itt már ugyanis bejön az üdvösség és a kegyelem kérdése is. A videónak pedig van egy ilyen üzenete: az Isten azt üdvözít, akit akar, én hiába teszek bármit is. Ebből pedig az következik, hogy nem kell jót tennem, bármennyit vétkezhetek, ez az üdvösségemtől független. Tehát az ember szabad döntése, és az ezzel járó felelősség hiányzik belőle, és egy passzív, nem éppen keresztény életre tanít.

    A Katekizmus szerint ezzel ellentétben Isten kegyelme igazságos, és együttműködik a hívő emberrel, aki így már képes érdemszerző jócselekedetekre:

    ,,Isten előtt csak azért lehet érdemünk, mert Ő szabadon úgy határozott, hogy az embert társul fogadja kegyelmének művében. Az érdem elsősorban Isten kegyelméhez, másodsorban az ember közreműködéséhez tartozik. Az ember érdeme száll vissza. A Szentlélek kegyelme fogadott fiúságunk miatt igazi érdemet ajándékozhat nekünk, Isten ingyenes igazságossága alapján. Isten előtti érdemünk fő forrása a bennünk lévő szeretet.” (KEK 2025-2026.)

    Az üdvösség és kegyelem kérdése egyébként sok teológiai vitának volt középpontja, és igazából sokkal bonyolultabb, minthogy egy végletekig leegyszerűsített videóval szemléletesen, jelentős torzítások nélkül be lehetne mutatni.

    Máté

    Válasz
  2. Máté

    A videó tévtanításokat tartalmaz, pl. hogy a keresztségben nem válunk Isten gyermekévé ill. hogy semmiképp sem vagyunk képesek érdemszerző jócselekedetekre. Katolikus hitünk szerint Krisztus Lelkével együttműködve képesek vagyunk valóban jót tenni, és ezért folyamatosan törekednünk kell az Atya akaratának keresésére és teljesítésére. Isten nem a jóságunkat értékeli ugyanis, hanem a hűségünket és állhatatosságunkat.

    Máté

    Válasz
  3. Nádudvari Krisztián

    Fantasztikus, hogy mennyire eltalálták a lényeget. Nagyon elgondolkodtató és tanulságos…

    Köszönjük.

    Tisztelettel: Nádudvari Krisztián

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.