Register
A password will be e-mailed to you.

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház és érseki palota történetével, helyreállításával és régészeti kutatásának eredményeivel ismerkedhet meg a főváros közönsége az Erdély ezeréves püspöksége című kiállításon, amely kedden nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeumban.

Képen fent: A gyulafehérvári katolikus érsekség

A gyulafehérvári püspökség – később érsekség – ezer éves  fennállásának alkalmából rendezett tárlat megnyitóján Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta: rajtunk múlik, hogyan sáfárkodunk a kapott örökséggel, gyarapítjuk vagy elfecséreljük azt.
 
A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke felidézve a püspökség alapítását kiemelte: a kiállítás jó alkalom arra, hogy számot vessünk, mit tettünk hozzá az elődök áldozatához.
 
"A határok átléptek ugyan rajtunk, éppen kilencven esztendeje, de ma mégis úgy köszönthetjük a millenniumi kiállítást, hogy nagy adósságot törlesztve, a nemzeti összetartozás ünnepélyes kimondásával és törvénybe iktatásával – december 5-e szégyenét  letörölve – a határok felett ismét egységes lehet nemzetünk" – fogalmazott a kormányfő helyettese.
 
Hozzátette: abban a városban köszöntjük az ezer esztendős gyulafehérvári egyházat, ahol alapítójának, Szent István királyunknak intő jelként közöttünk maradt jobbját őrizzük és tiszteljük.
 
Semjén Zsolt hangsúlyozta: ennek az évezrednek az igazi kincsei valójában azok a püspökök, papok, tudós emberek és hívek, akik őrizték a hitet, védelmezték a magyarságot, szolgálták az erdélyi kultúrát, alakították a politikát, azok az emberek, akik szabadságukat vagy életüket adták Gyulafehérvár egyházáért, hitükért, magyarságuk megvallásáért.
 
Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek azt mondta: a kiállítás bemutatja a fájdalommal, szenvedéssel, de ugyanakkor dicsőséggel teli történelmet. A gyulafehérvári székesegyház és palota ezeréves egyházmegyei történelmük kőbe faragott tanúja, a székesegyház a három Hunyadi és a két Szapolyai kőkoporsójával, valamint az ismeretlen fejedelmi és püspöki sírokkal Erdélyország történelmének a pantheonja is – mutatott rá.
 
Diószegi László, a Teleki László Alapítvány vezetője, a tárlat  egyik szervezőjeként arról beszélt, hogy régi adósságot törlesztenek, hiszen az ezeréves püspökség és székesegyház  méltatlanul háttérbe szorult Magyarországon.
 
A Daniela Marcu Istrate régész vezetésével 2000-2008 között  lezajlott ásatások eredményeit és leleteit bemutató tárlat a római kortól a kora újkorig ívelő korszakot tárja az érdeklődők elé Gyulafehérvár történetéből. A római erőd falai között kialakuló középkori város legfontosabb, ma is álló emléke a Szent István alapította püspökség központja: a Szent Mihály székesegyház, a történeti Magyarország egyik legkorábbi, ma is álló épülete. Itt helyezték el Izabella királyné, János Zsigmond, Hunyadi János kormányzó és Martinuzzi Fráter György püspök és régens hamvait.
 
A mellette felépült püspöki palotát a 16-17. század folyamán az  erdélyi fejedelmek állandó rezidenciájukká építették át. A székesegyház és a palota környezetében felszínre került régészeti leletek, falmaradványok, sírok az épületegyüttes múltját és az itt élő emberek mindennapi életét idézik meg.
 
A bemutatott tárgyak közül kiemelkedik Szent Katalin aranyozott  ezüstszobrocskája, amely a középkori erdélyi ötvösség magas  színvonaláról tanúskodik. A kiállításon láthatók a fejedelmi palota  mára elpusztult fogadószobáját díszítő, a 17. században  Konstantinápolyból hozatott izniki fajansz csempék most feltárt  töredékei is.
 
Ezt az anyagot egészíti ki egy párhuzamos kiállítás, amely a  székesegyháznak és a palotának az erdélyi történelemben játszott  szerepét, építéstörténetét és műemléki helyreállításait mutatja be  régi és új felmérési rajzok, archív fotók, s a legjelentősebb  erdélyi fejedelmek portréinak segítségével.
 
Több műtárgy igazi újdonságot jelent itt: a székesegyház barokk  főszentélyének tervrajzát például a bécsi állami levéltár  kölcsönözte a tárlatra. A legértékesebb kiállítási tárgy azonban az  a római és bizánci pénzekkel díszített késő gótikus kehely, amelyet  a 16. század elején Budai Udalrik gyulafehérvári kanonok  készíttetett. Ezt a protestánsok által elűzött Bornemissza Pál  püspök vitte magával Nyitrára, ahol ma az Egyházmegyei Múzeumban  őrzik. A kehely 1884 óta nem volt látható Budapesten.
 
Az Erdély ezeréves püspöksége című kiállítás január 2-ig látható  a Budapesti Történeti Múzeumban.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.