RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A család értékeinek felmutatása, intézményének erősítése érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tematikus évet hirdet, amely a    szent család ez évi ünnepétől, azaz december 26-tól 2011. december 30-ig tart.
.
Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a testület őszi ülése utáni szerdai, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az egyház családokért végzett munkája egyúttal szolgálat a tágabb közösségért, a társadalomért.
.
A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arról is szólt, hogy a család, a nevelés és az oktatás a társadalmi problémák megoldása miatt is fontos. Az egyház egyebek mellett a romafelzárkóztatás kapcsán arra is koncentrál, hogy napközi otthonos vagy más, az oktatási órákon kívüli foglalkozást biztosítson, segítve az integrációt. Megemlítette, hogy "helyenként, a leszakadt régiókban a leszakadt népcsoportoknak, így a roma lakosságnak is" megpróbálnak munkahelyeket teremteni, s ennek egy-két helyen már biztató eredménye van.
 
Erdő Péter beszámolt arról: az utóbbi tíz évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mostani, őszi ülése volt az első alkalom arra, hogy egy kinevezett szentszéki magyar nagykövet – Győriványi Gábor – bemutatkozó látogatást tett a püspöki konferenciánál. Mint mondta, az elmúlt húsz évben jó együttműködés alakult ki a szentszéki magyar külképviselet és az egyház között, például kiállítások, utazások, rendezvények szervezése kapcsán.
.
>> Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
.
Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök alig több mint egy hónappal a hivatalba lépése után "megtalálta az utat a Szentatyához", és rövidesen meglátogatja XVI. Benedek pápát.
.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kifejtette: a jövőre esedékes magyar EU-elnökség kapcsán tervbe vették, hogy koncertet ad a magyar állam XVI. Benedek tiszteletére, s a szervezésből az egyház is kiveszi részét. Ez is egy olyan téma, amelyben a nagykövetséggel szívesen működnek együtt – fogalmazott.
 
A határon túli magyarok lelkipásztori ellátásáról Erdő Péter azt mondta: a környező országok püspöki konferenciáival való kapcsolatépítés útján igyekeznek elérni, hogy mindenütt, ahol magyar nyelvű kulturális közösség van, az emberek a nyelvüknek, kultúrájuknak, kívánságuknak megfelelő lelkipásztori ellátásban részesülhessenek.
 
Mint hozzátette, több olyan határon túli egyházmegye van, ahol ezen a téren kifejezett javulás figyelhető meg.
 
Példaként hozta fel, hogy magyarországi szemináriumba küldtek Szlovákiából papnövendékeket, hogy az ottani magyar közösség szolgálatára készüljenek.


 
A képen: A Magyar Katolikus Püspöki Kar

Kitért arra, hogy a vatikáni-magyar vegyes bizottságnak egyházi részről lesz két új tagja: a cigánypasztorációért felelős püspök (Székely János) és a Katolikus Karitász országos igazgatója (Écsy Gábor).
 
Erdő Péter az MTI kérdésére elmondta: "a katolikus-ortodox viszony hitelvek tekintetében nagyon jó irányba fejlődik (…), a társadalmi élet, az erkölcs területét érintő meggyőződésünk nagyon hasonló".
 
Közlése szerint a legutóbb az olaszországi Trentóban adtak ki kötetet közös zárónyilatkozattal a család értékeiről, az emberi élet méltóságáról. Októberben pedig Rodosz szigetén rendezik az európai katolikus-ortodox fórumot, ezen az állam és az egyház viszonyának teológiai alapjairól tárgyalnak majd. A tervek szerint szóba kerül a vallási szimbólumok nyilvános helyeken való használatának kérdése is – fűzte hozzá.
 
A bíboros ugyancsak az MTI érdeklődésére közölte: az  önkormányzati választások alkalmából nem ad ki körlevelet a Magyar Katolikus Püspöki Kar, mert "a helyi élet konkrét tapasztalatai (…) megmutatják a hívő embernek, hogy kik azok, akik az általunk fontosnak tartott emberi és vallási értékeket képviselik". Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy bármilyen szervezet indít jelölteket, azok hitelesek legyenek.
 
Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára elmondta: az ülésen – amelynek elején a testület vendége volt Juliusz Janusz apostoli nuncius – szó esett az utóbbi időkben elszaporodott új közösségekről, amelyek "imitálják a katolikus liturgiát, felvéve katolikus szentek vagy Szűz Mária nevét". A püspöki konferencia felhívja a lelkipásztorok, a hívek és minden jó szándékú ember figyelmét arra, hogy ezek a közösségek semmilyen módon nem állnak kapcsolatban a katolikus egyházzal, tanításuk nem egyeztethető össze a katolikus hittel – fogalmazott.
.
Kitért arra, hogy jövőre Madridban rendezik meg a katolikus ifjúsági világtalálkozót. A Magyar Katolikus Püspöki Kar anyagilag is támogatja magyar fiatalok részvételét, amelyhez az egyházmegyék is hozzájárulnak a résztvevők arányában.
.
A püspöki konferencia október 4. és 9. között rendezi meg a katolikus kultúra napjait, a központi rendezvények 8-án lesznek Budapesten. A Belvárosi Színházban Teremtés a tudományban és a művészetben címmel előadásokat tartanak, este pedig Joseph Haydn Teremtés című oratóriuma hallható majd a Szent István-bazilikában.
 
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Egy válasz

  1. cuth zsolt adatlap-képe
    cuth zsolt

    ezzel egyet értek vele mert ma a ördög a családokat támadja nagyon megmutatkozik a mai világban szerintem fantasztikus jó ötlet a és ez szuper jó akció ezt támogatni kellene minden kereszténynek mert nagyon sok-sok család került veszélyben a jövője amióta válság van úgy mind mi az mennyei atyánk áldása száljon a magyarországi biborosra de ő is a kedvenceim közé tartozik én szlovákiából vagyok mégis a biborosom

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.