Register
A password will be e-mailed to you.

A család értékeinek felmutatása, intézményének erősítése érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tematikus évet hirdet, amely a    szent család ez évi ünnepétől, azaz december 26-tól 2011. december 30-ig tart.
.
Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a testület őszi ülése utáni szerdai, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az egyház családokért végzett munkája egyúttal szolgálat a tágabb közösségért, a társadalomért.
.
A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arról is szólt, hogy a család, a nevelés és az oktatás a társadalmi problémák megoldása miatt is fontos. Az egyház egyebek mellett a romafelzárkóztatás kapcsán arra is koncentrál, hogy napközi otthonos vagy más, az oktatási órákon kívüli foglalkozást biztosítson, segítve az integrációt. Megemlítette, hogy "helyenként, a leszakadt régiókban a leszakadt népcsoportoknak, így a roma lakosságnak is" megpróbálnak munkahelyeket teremteni, s ennek egy-két helyen már biztató eredménye van.
 
Erdő Péter beszámolt arról: az utóbbi tíz évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mostani, őszi ülése volt az első alkalom arra, hogy egy kinevezett szentszéki magyar nagykövet – Győriványi Gábor – bemutatkozó látogatást tett a püspöki konferenciánál. Mint mondta, az elmúlt húsz évben jó együttműködés alakult ki a szentszéki magyar külképviselet és az egyház között, például kiállítások, utazások, rendezvények szervezése kapcsán.
.
>> Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
.
Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök alig több mint egy hónappal a hivatalba lépése után "megtalálta az utat a Szentatyához", és rövidesen meglátogatja XVI. Benedek pápát.
.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kifejtette: a jövőre esedékes magyar EU-elnökség kapcsán tervbe vették, hogy koncertet ad a magyar állam XVI. Benedek tiszteletére, s a szervezésből az egyház is kiveszi részét. Ez is egy olyan téma, amelyben a nagykövetséggel szívesen működnek együtt – fogalmazott.
 
A határon túli magyarok lelkipásztori ellátásáról Erdő Péter azt mondta: a környező országok püspöki konferenciáival való kapcsolatépítés útján igyekeznek elérni, hogy mindenütt, ahol magyar nyelvű kulturális közösség van, az emberek a nyelvüknek, kultúrájuknak, kívánságuknak megfelelő lelkipásztori ellátásban részesülhessenek.
 
Mint hozzátette, több olyan határon túli egyházmegye van, ahol ezen a téren kifejezett javulás figyelhető meg.
 
Példaként hozta fel, hogy magyarországi szemináriumba küldtek Szlovákiából papnövendékeket, hogy az ottani magyar közösség szolgálatára készüljenek.


 
A képen: A Magyar Katolikus Püspöki Kar

Kitért arra, hogy a vatikáni-magyar vegyes bizottságnak egyházi részről lesz két új tagja: a cigánypasztorációért felelős püspök (Székely János) és a Katolikus Karitász országos igazgatója (Écsy Gábor).
 
Erdő Péter az MTI kérdésére elmondta: "a katolikus-ortodox viszony hitelvek tekintetében nagyon jó irányba fejlődik (…), a társadalmi élet, az erkölcs területét érintő meggyőződésünk nagyon hasonló".
 
Közlése szerint a legutóbb az olaszországi Trentóban adtak ki kötetet közös zárónyilatkozattal a család értékeiről, az emberi élet méltóságáról. Októberben pedig Rodosz szigetén rendezik az európai katolikus-ortodox fórumot, ezen az állam és az egyház viszonyának teológiai alapjairól tárgyalnak majd. A tervek szerint szóba kerül a vallási szimbólumok nyilvános helyeken való használatának kérdése is – fűzte hozzá.
 
A bíboros ugyancsak az MTI érdeklődésére közölte: az  önkormányzati választások alkalmából nem ad ki körlevelet a Magyar Katolikus Püspöki Kar, mert "a helyi élet konkrét tapasztalatai (…) megmutatják a hívő embernek, hogy kik azok, akik az általunk fontosnak tartott emberi és vallási értékeket képviselik". Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy bármilyen szervezet indít jelölteket, azok hitelesek legyenek.
 
Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára elmondta: az ülésen – amelynek elején a testület vendége volt Juliusz Janusz apostoli nuncius – szó esett az utóbbi időkben elszaporodott új közösségekről, amelyek "imitálják a katolikus liturgiát, felvéve katolikus szentek vagy Szűz Mária nevét". A püspöki konferencia felhívja a lelkipásztorok, a hívek és minden jó szándékú ember figyelmét arra, hogy ezek a közösségek semmilyen módon nem állnak kapcsolatban a katolikus egyházzal, tanításuk nem egyeztethető össze a katolikus hittel – fogalmazott.
.
Kitért arra, hogy jövőre Madridban rendezik meg a katolikus ifjúsági világtalálkozót. A Magyar Katolikus Püspöki Kar anyagilag is támogatja magyar fiatalok részvételét, amelyhez az egyházmegyék is hozzájárulnak a résztvevők arányában.
.
A püspöki konferencia október 4. és 9. között rendezi meg a katolikus kultúra napjait, a központi rendezvények 8-án lesznek Budapesten. A Belvárosi Színházban Teremtés a tudományban és a művészetben címmel előadásokat tartanak, este pedig Joseph Haydn Teremtés című oratóriuma hallható majd a Szent István-bazilikában.
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. cuth zsolt

    ezzel egyet értek vele mert ma a ördög a családokat támadja nagyon megmutatkozik a mai világban szerintem fantasztikus jó ötlet a és ez szuper jó akció ezt támogatni kellene minden kereszténynek mert nagyon sok-sok család került veszélyben a jövője amióta válság van úgy mind mi az mennyei atyánk áldása száljon a magyarországi biborosra de ő is a kedvenceim közé tartozik én szlovákiából vagyok mégis a biborosom

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.