RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Róma, 2010. augusztus 30., hétfő (MTI/AFP/Reuters/APA)Élénk vitát kavart hétfőn a líbiai államfő hivatalos olaszországi látogatásának első eseménye, amelyen Moammer el-Kadhafi a hétfői médiabeszámolók szerint kijelentette, hogy az iszlámnak "egész Európa vallásává" kell válnia.
 

Kadhafi vasárnap este a líbiai nagyköveti luxusrezidencia kertjében felvert beduin sátránál, egy hostess-ügynökség által fejenként 80 euróért toborzott közönsége – több száz fiatal olasz nő – előtt tartott előadást az iszlámról. "Az iszlámnak egész Európa vallásává kell válnia. Ez időbe fog telni, de Törökország EU-belépésével lehetségessé válik majd. Az iszlám az igazi vallás" – mondta, végezetül pedig a résztvevők mindegyikét megajándékozta a Korán egy-egy példányával.
 
Az olasz feministák szervezetének elnöke, Maria Pia Campanile nyomban elítélte ezt "az elfogadhatatlan színjátékot", "a líbiai diktátor-szultán Kadhafi találkozóját egy fiatal lányokból toborzott csoporttal, akikkel szemben az volt az ügynökség követelménye, hogy fiatalok legyenek, szépek és némák".


 
A líbiai forradalom vezetője már tavaly is ilyen közönségnek tartott előadást Rómában, de mostani kijelentéseit szalagcímekben tálalta az olasz sajtó. "Európának iszlám hitre kell konvertálnia" – állt a Repubblica című lap címlapján.
 
Carlo Giovanardi, a kormány közismerten gyakorló katolikus államtitkár-helyettese azzal próbálta oltani a fellángolt vitát, hogy "magán körben elhangzott megfogalmazásokról" beszélt. Mario Borghesio európai parlamenti képviselő, a Berlusconi-kormánnyal szövetséges Északi Szövetség tagja ugyanakkor aggodalmát fejezte ki "az Európa iszlamizációját előre vetítő veszélyes terv" miatt, és felszólította a kormányt, hogy határolódjon el Kadhafitól és "szőnyegárus filozófiájától", utalva ezzel azokra a nagyszabású szerződésekre, amelyek a líbiai vezető látogatása alkalmából írnak majd alá.
 
A sajtó egyebek közt arról cikkezett, hogy olasz hadifelszereléseket adnak el Líbiának, amely korábban már 6,7 százalékos részesedést szerzett Olaszország legnagyobb bankcsoportjában, az Unicreditben.
 
Kadhafi egy éven belül negyedszer jár Olaszországban, miközben lendületesen javulnak az afrikai ország és korábbi gyarmattartója közötti gazdasági kapcsolatok. A líbiai vezető ezúttal az olasz-líbiai barátsági szerződés aláírásának második évfordulója alkalmából érkezett Rómába, ahol hétfőn este Silvio Berlusconi olasz kormányfővel közösen vesznek részt egy 800-fős fényűző vacsorán. Az eseményen tartandó lovasbemutatóra 30 telivér berber lovat szállítottak légi úton Tripoliból Rómába.


 
A 2008-as szerződés értelmében Olaszország 25 év alatt, befektetések formájában ötmilliárd dollárt fizet Líbiának az 1911 és 1942 közötti gyarmattartás jóvátételeként. Olasz cégek ennek keretében 1700 kilométer hosszú autópályát építhetnek Líbiában, amely Egyiptommal és Tunéziával is összeköti majd az országot, s az Eni állami olajtársaság, valamint az Enel energetikai csoport is számos líbiai nagyberuházásban érdekelt.
 
Az iszlámról tett kijelentésével "Kadhafi azt a benyomást akarta kelteni, hogy a Nyugatnak nincs méltósága, hogy Európa csak a pénzben hisz" – jegyezte meg  Rocco Butiglione, az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt  elnöke, s válaszul "igazi vallásszabadság garantálását" követelte Líbiától.
 
A volt Európa-ügyi miniszter azt is felvetette: "Mi történne, ha én a tripoli látogatásomon felszólítanám a líbiaiakat, hogy vegyék fel a katolikus vallást?"
 
Az olasz püspöki konferencia jogi ügyekben illetékes tagja, Domenico Mogavero érsek a maga részéről azt követelte Kadhafitól,  hogy adjon számot azoknak az Olaszországból visszafordított  bevándorlóknak a sorsáról, akiket Líbia visszafogad a barátsági  szerződés egyik passzusa alapján.
 
A saját pártja soraiból is elhangzó tiltakozásokra Silvio Berlusconi kormányfő szenvtelenül reagált, Kadhafi kijelentéseit csupán "folklórnak", néprajzi érdekességnek minősítve.

Korábban, 2010 februárjában, Kadhafi dzsihádot hirdetett az általa "istentelennek" minősített Svájc ellen, amiért az alpesi országban népszavazással tiltották meg a minaretek építését. Szerinte Svájc lerombolja a mecseteket. A két ország ellentéte még 2008-ban kezdődött, amikor Svájcban letartóztatták Kadhafi egyik fiát.

Kijelentette, hogy azok a muzulmánok, akik üzletet kötnek Svájccal, hitehagyottak, szembeszállnak az iszlámmal, a Koránnal és Mohamed prófétával.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

6 hozzászólás

 1. Enikő

  Mit lehetne még mondani……talán ha jótékonykodott volna, ahogy elő van írva abban a Koránban amit osztogatott……akkor nem itt tartana.

  Válasz
 2. Boborján

  Kadhafi kinyilvánította mit kell csinálnia Európának, most “cserébe” elveszik 30 milliárdos “megtakarítását”, és valószínűleg rövid úton távozik Allahhoz.
  Isten legyen hozzá irgalmas!

  Válasz
 3. mariann

  Ismertem 1 indoneziai holgyet, Aki katolikus csaladban nevelkedett, mivel nem voltak gazdagok,
  ezert a holgy elhagyta a vallasat es muszlim lett, a testvere is. Telt az ido es minden maradt ugyanugy, mint elotte,
  ezert a testver felvette a Buddha vallast. Ekkor kerdezett meg Engem ez a holgy, hogy O nem erti, hogy hogy van ez, hogy O mindent megtett es felvette a muszlim vallast, es O kendobe jar, napjaban 5-or imadkozik s minden valtozatlan az anyagiakban nem valtozott semmi!

  Nagyon sok ember nem erti meg, hogy 1 teremto van, egy Isten van,
  eloszor jott Jezus Urunk, s ezt kovetoen Mohammed profeta, de minden tanitas a teremtotol van, es minden tanitas celja ugyanaz,
  tehat nem a penzrol szol, sem a gazdagsagrol,
  a szeretetrol es tiszta erkolcsi eletrol!

  Amikor valaki nem talalta meg a hitet Jezus Urunk tanitasaibol, az nem fogja megtalalni Mohamed profeta tanitasaibol sem!

  Válasz
 4. Enikő

  Nagyon szép gesztus, ajándékba adott Korán. Neki adtak ajándékot? Talán Bibliát?? Sajnos van olyan hely a világban ahol még erőszakkal terjesztik az iszlámot ( pl. Afrika ), remélem ez soha nem fog Európában bekövetkezni!!!!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.