Register
A password will be e-mailed to you.

A hagyományos Szent Anna búcsút július 24–25-én tartják a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen, amelyhez kapcsolódik a Kristóf-napi járműmegáldás is.

Szent Anna Szűz Mária édesanyja, vagyis Jézus nagyanyja. Tisztelete ferences hatásra terjedt el a középkorban. A keresztes háborúk és a rend szentföldi missziója nyomán a nyugati kereszténység ugyanis felfigyelt Jézus szülőföldjére, emberi életének emlékeire. Szent Anna, a Mária életét segítő nagyszülő, emberi közelségbe hozza számunkra a gyermek Jézust. Alakja ma is a nagyszülők családban betöltött fontos szerepére utal, akik óvják-védik, tanítják unokáikat, segítik felnőtt gyermekeiket.

A palóc vidékek zárt társadalmi közegében különösen fontos szerep jutott a nagymamáknak, így nem véletlen, hogy nemzeti kegyhelyünk, Mátraverebély-Szentkút egyik legnépszerűbb, kifejezetten palóc búcsúja ez az ünnep.

A Szent Anna-búcsú főbb eseményei: 24-én, szombaton este hatkor az egri szeminárium idén szenteltjei mutatják be újmiséjüket, ezt követően áldják meg a járműveket. A július 25-én, vasárnap 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A szentmise után történik a nagyszülők személyes megáldása. A kétnapos búcsú részletes programja a kegyhely honlapján olvasható: szentkut.hu.

Minden búcsújárót szeretettel várnak a nemzeti kegyhelyet gondozó szentkúti ferencesek.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.