Register
A password will be e-mailed to you.

Egyik olasz vatikáni szakértő szerint Luigi Padovese püspök Anatólia apostoli kormányzója és a Török Püspöki Konferencia elnöke lemondta ciprusi utazását, mert attól tartott, hogy sofőrje támadást kísérelne meg a Pápa ellen.

Filippo di Giacomo atya, aki rendszeresen közöl cikket a  L’Unitá és a La Stampa újságokba, elmondta: „Padovese pár órával meggyilkolása előtt a török kormánytól figyelmeztetést kapott. Jelezték neki, hogy a sofőr, akit a kormány állított a püspök szolgálatába négy évvel korábban, kikerült a kormány ellenőrzése alól, és a fundamentalista ügy szolgálatába állt.”

Az El Pais spanyol napilapban közölt cikkben di Giacomo atya hozzátette: „amint Padovese ezt megtudta, azonnal visszamondta a Ciprusra szóló jegyfoglalást saját maga és Altun, a sofőrje számára. Inkább otthon maradt, nehogy a sofőrje közel kerüljön a Pápához, és kihasználva az alkalmat, rátámadjon.”

Az El Pais szerint „a kapucinus püspök atya közismerten nyitott volt intellektuálisan az iszlámra, és nagyon szerette Törökországot. Halála a Közel Kelet drámai időszakában következett be, azután, hogy az izraeli kommandó a nemzetközi vizeken megtámadott egy segélyszállító hajót, amikor az megpróbált átmenni a Gaza körüli blokádon, és megölt kilenc (nyolc török és egy amerikai) férfit.”

Arról is kevés szó esett, bár a Vatikán számára fájdalmas hír volt – írta az El Pais -, hogy Marokkóból 28 keresztényt űztek el. A spanyol napilap szerint a marokkói kormány kihasználta a nemzetközi bonyodalmat, és deportálta a szegényeket segítő misszionáriusokat, mert „megzavarták a jó muszlimokat”. 

A spanyol napilapnak adott interjúban di Giacomo atya hangsúlyozta, hogy a misszionáriusok elűzése a 7300 marokkói muszlim tudós által kihirdetett fatwa: vallási tétel következménye volt. A tudósok nemrég kinyilvánították, hogy a keresztény karitatív gyakorlatokat vallási terrorizmusnak kell tekinteni.  

A Padovese püspök lelki üdvéért bemutatott gyászmise idején a török nemzeti TV bejelentette, hogy Murat Altun, a 26 éves sofőr beismerte a gyilkosságot. 25 tőrszúrást mért a püspökre, ezek közül kilenc a szívét érte, és szinte teljesen lefejezte. Altun azt állította, hogy isteni felszólítás hatására ölte meg a püspököt. Azt is elmondták, hogy Altun az „Allahu Akbar” szavakat kiáltotta több ízben a gyilkosság után, pedig korábban katolikusnak vallotta magát.

Róma, NA/EWTN hírügynökség

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.