RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A szlovák-magyar megbékélésért imádkoznak a Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen szombaton, a térség egyházmegyéinek katolikus püspökei  mindkét nemzetet Mária oltalmába ajánlják.

Az imanapon tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére,  miszerint pontosabb-e úgy fogalmazni, hogy a felső szintű megbékélésért imádkoznak, hiszen a hétköznapi emberek között nincsenek konfliktusok, Frantisek Tondra szepesi püspök azt válaszolta: a Jóisten oda irányítja az imádságot, ahova szükséges.
 
< Frantisek Tondra szepesi püspök atya
.
Mint a szlovákiai püspök kifejtette: a két ország katolikus egyházi vezetői 2006 nyarán írták alá a megbékélési nyilatkozatot azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a politikusoknak kellett volna megtenniük.
.
A sajtóban nem volt nagy visszhangja, de a szlovák és magyar katolikusok nagy megnyugvással fogadták a levélváltást – tette hozzá. Elmondta, azt tapasztalja, hogy a katolikus hívőknek nincsenek egymással problémáik, és hozzáfűzte: a legjobb nem emlegetni a múltat. Ellentétek nem államok, hanem politikai pártok között vannak, pártokat pedig nem lehet az állammal azonosítani – fogalmazott  Frantisek Tondra, aki reményének adott hangot, hogy a mindkét országban történt kormányváltás után "valami jobb következik most".
 
Rudolf Balaz besztercebányai püspök is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint mondta: amikor politikusok ilyen-olyan konfliktusról beszélnek, úgy érzi, mintha nem is ugyanabban az országban élnének. Amikor szlovák és magyar püspökök együtt vesznek részt búcsúkon több ezer ember előtt, az jó példája az együttműködésnek, és annak, hogy a problémákat meg lehet oldani – mondta. A püspök példaként említette, hogy miután megváltoztatták az egyházmegyei határokat, és ezzel olyan plébániák kerültek az egyházmegyébe, ahol magyar hívők is voltak, három napra rá egy helynököt nevezett ki, akit azzal bízott meg, hogy a magyar ajkú hívek problémáit külön képviselje a püspökségen belül, de ha igény van rá, papot is küldenek Magyarországra.

Beer Miklós váci püspök ismertette: az egyházmegyében összeírták, hol vannak szlovák hívek, és ősszel közös találkozót tartanak, amelyen Rudolf Balaz is részt vesz.
.
> Beer Miklós váci püspök atyánk
.

A Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen a szombati, harmadik  szlovák-magyar imanapon minden szertartás két nyelven hangzik el.
 
 
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.