Register
A password will be e-mailed to you.

A pápa védelmébe vette a cölibátust a támogatására összegyűlt papok előtt
.

XVI.Benedek pápa védelmébe vette a cölibátust abban a beszédében, amelyet a papság évének vége alkalmából és ezzel együtt az ő támogatására összegyűlt mintegy 15 ezer pap előtt mondott csütörtök este a vatikáni Szent Péter téren.
.
A világ minden tájáról érkező papok esti virrasztást tartottak a téren. A pápa által meghirdetett és a papi hivatásnak szentelt év június 19-én zárul. Ebben az egy évben – amelyet sokan "annus horribilis"-nek neveznek – több száz új lelkipásztori visszaélésre és ezek takargatására derült fény szerte a világon. A Vatikán lapja, a L’Osservatore Romao csütörtöki első oldalas cikkében azt írta: "Valójában ez az év igenis a kegyelem éve volt, mert a papok elvetették belső megújulásuk magjait, és e magok gyümölcsöt fognak teremni".
.
Az egyházfő kijelentette a beszédben, hogy a papi nőtlenség a hit egyik jele az egyre inkább szekularizálódó világban. Beszélt a papok nemi visszaélései által okozott egyházi botrányokról, de csak úgy utalt rájuk, mint azok a "járulékos botrányok", amelyek  kidomborították "tökéletlenségünket, és bűneinket".
 
A virrasztásra tervezett egyházfői beszéd előtt sokan találgatták, hogy XVI. Benedek ejt-e szót ismét a botránysorozatról. Nemrég tett portugáliai lelkipásztori útján azt mondta: ezek a bűnök az egyházon belül fakadnak, és nem külső tényezők hatására. Vatikáni tisztségviselők és kiadványok ugyanis korábban azt állították, hogy ezek a vádak, a médiából, a szabadkőművesektől és a katolikusellenes lobbiktól származnak.
 
A pápa a beszédben válaszolt öt kiválasztott pap egy-egy kérdésére, de egyik kérdés sem vonatkozott a nemi visszaélésekre vagy az általuk keltett botrányokra. A papi nőtlenségről éppen az egyik kérdésre válaszul beszélt. Az egyházfő azt mondta: "a cölibátus maga egy nagy botrány" egy olyan világban, amelyben az embereknek nincs szükségük Istenre, de a nőtlenség a hit és Isten világbeli jelenlétének egyik fontos jele. A világ papjainak találkozója pénteken misével zárul majd.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.