Register
A password will be e-mailed to you.

 

2010. május 22-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a hagyományos csíksomlyói búcsút, a magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben.

Az erdélyi búcsújáró helyen már a XV. században összegyűlt a környék népe Mária-ünnepeken. A mai kegytemplom helyén először a bencések építettek román stílusú templomot, majd helyüket a ferencesek foglalták el. 1444-ben IV. Jenő pápa körlevélben bíztatta a lakosságot, segítsenek a templomépítésben, viszonzásul búcsút engedélyezett az adakozóknak. A gótikus stílusban épült templom főoltárának dísze a hársfából faragott, gipsszel és festékkel bevont, székely leányarcú Mária szobor volt, Csíksomlyó legértékesebb műkincse: a közel 2,5 méteres alkotás Máriát "Napba öltözött asszonyként" ábrázolja, karjában Jézussal, lába alatt a Holddal

.
 
Az első búcsújárásra a legenda szerint 1567-ben került sor, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus Csík, Gyergyó és Kászon népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. A székelyek István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón, kérve Szűz Mária segítségét, majd a Tolvajos hágóban győzelmet arattak. A diadal után nyírfaágakkal ékesített lobogóikkal újfent Csíksomlyón adtak hálát a győzelemért, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben pünkösd szombatján elzarándokolnak ide.
 
A templom túlélte a tatár és török dúlást az 1600-as években, majd 1664-ben építették újjá. Csíksomlyó a székelyek egyik gazdasági és kulturális központjává fejlődött: a ferencesek posztógyárat, elemi iskolát, gimnáziumot, tanítóképzőt és papneveldét is működtettek. A mai nagy barokk templom az omladozó régi templom helyén épült 1838-ban, a szabadtéri oltár a közelmúltban Makovecz Imre és csíkszeredai tanítványa, Boros Ernő tervei alapján készült.


 
Évről évre több százezren gyűlnek össze a legnagyobb magyar katolikus búcsújáró helyen. A szombati nagymisét annak a széles  hágónak a gyepén tartják, amely a templom feletti, Jézus hegyének is  mondott Kissomlyó és az azon túl emelkedő 1035 méter magas  Nagysomlyó erdős hegye közé mélyed be. Máriát dicsőítő énekszóval,  körmenettel érkeznek a hívők, először mindig a gyergyóalfalusi  "keresztalja", azaz búcsúős közösség, majd csatlakoznak hozzájuk a  máshonnan érkezők, így lesz a menet fokozatosan több kilométer  hosszú.

A kegytemplom után a kettévált menet egyik ága Jézus hegyét északról megkerülve, a másik ág a Szent Anna-kápolna irányában megy  fel a hegyre. Amikor a menet középpontjában, a körmenetet vezető főpapság előtt hordozott labarum (a nép által labóriumnak nevezett  győzelmi jelkép) a Kissomlyó hegyen lévő Salvator kápolna elé ér,  eléneklik az "Egészen szép vagy Mária" éneket. A keresztalják fokozatosan betöltik a hágó széles terét és megkezdődik a mise. Az  idei, 443. búcsú miséjének szónoka Böjte Csaba dévai ferences szerzetes lesz, a program mottója "Most segíts meg, Mária". Első alkalommal zarándokol a csíksomlyói búcsúra ferences generális, azaz  a világ ferenceseinek legfőbb vezetője, José Rodriguez Carballo. Két különvonattal, az úgynevezett Székely gyorson és a Csíksomlyó expresszen mintegy 16 ezer látogató érkezik Csíksomlyóra.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.