Register
A password will be e-mailed to you.

90 éve, 1920. május 18-án született a Krakkóhoz közeli Wadowicében Karol Józef Wojtyla, aki II. János Pál néven 1978 és 2005 között a 264.    római pápaként ült Szent Péter trónján.

A képen fent: A kis Karol Wojtyla szüleivel

Szüleit és testvérét korán elvesztette, egyetemi tanulmányait a  második világháború szakította félbe. Dolgozott gyárban, kőbányában,  majd 1942-ben jelentkezett az illegálisan működő papi szemináriumba.
 
1946-os pappá szentelése után Rómában, a pápai egyetemen szerzett  teológiai doktorátust. Rövid ideig falusi segédlelkész, majd a  krakkói Szent Flórián templom káplánja volt. Egyházi közösségét új módszerekkel szervezte, kirándulásokra, túrára vitte a fiatalokat. A  teológiai kar etika szakának elvégzése után a krakkói szemináriumban  és a lublini egyetemen tanított. 1958-ban címzetes püspök, 1964-ben Krakkó érseke és metropolitája lett, 1967-ben VI. Pál pápa bíborossá nevezte ki.
.
< Munkásként egy építkezésen
.

Aktívan vett részt az 1962 és 1965 között tartott II. vatikáni  zsinat munkájában, bebizonyítva: tisztában van az új egyházképpel,  amely szerint a tekintélyelv helyébe a szolgálat, a kioktatás  helyébe az igehirdetés lépett. 1978. október 16-án, a 33 napi uralkodás után elhunyt I. János Pál utódául – általános meglepetésre – a viszonylag ismeretlen Wojtylát választották meg. Ő volt 455 év  óta az első nem olasz, egyben az első kelet-európai, és 58 évével 132 év óta a legfiatalabb pápa.
 
> VI. Pál pápa bíborossá nevezte ki
.
II. János Pál arra törekedett, hogy helyreállítsa a tanbeli  egységet, megrendszabályozza a túlzókat, a tanítóhivataltól eltérőket, s a katolikus egyház kormányzásában is új rendszert  vezetett be. Sohasem tagadta meg gyökereit: lengyel hazája iránti szeretetét, a népi hagyományokban gyökerező Mária-tiszteletet, a  munkásként szerzett tapasztalatokat, a lengyel zsidók deportálásának elítélését és a kommunizmus elleni harcot. Befolyása messze  túlterjedt a Vatikánon, első, 1979-es lengyelországi látogatása nagyban hozzájárult a kommunista rendszer bukásához.
 
Több mint húsz merényletet kíséreltek meg ellene, 1981. május  13-án csodával határos módon élte túl, amikor a török Ali Agca közvetlen közelről rálőtt. Egészsége 1993-tól kezdett hanyatlani, Parkinson-kórban is szenvedett. 2005. április 2-án, 84 éves korában halt meg, temetésére április 8-án került sor.
.
< Szeretett kirándulni, sportolni
.

A 264 katolikus egyházfő közül csak Szent Péter és IX. Pius ült  nála hosszabb ideig a pápai trónon. Ő volt a legtöbbet utazó pápa: 104 külföldi látogatása során 129 országot keresett fel, eközben a Föld-Hold távolság háromszorosát tette meg. Magyarországon két alkalommal: 1991. augusztus 16-20. között, majd 1996. szeptember 6-7-én járt. Mindenkinél több szentet és boldogot avatott, bíborost kreált. Megreformálta a kánonjogot, a katolikus egyház törvénykönyvét, elkészíttette az új katolikus katekizmust.
 
II. János Pál bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért, törekedett az Észak-Dél ellentét feloldására, szót emelt az emberi jogokért. A lengyelen kívül kitűnően beszélt franciául,  angolul, spanyolul, németül, olaszul, a hívőket rendszerint  anyanyelvükön köszöntötte. Beszédeit maga írta, és a "pápai többes szám" helyett az egyes szám első személyt használta.
 
Pontosan két évvel halála után zárult le boldoggá avatásának  egyházmegyei szakasza, s tavaly decemberben XIV. Benedek pápa a tiszteletreméltó címmel ruházta fel – boldoggá avatásához már csak arra van szükség, hogy igazoljanak egy neki tulajdonítható csodát.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.