Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén – Tartalomjegyzék

<< Az érzelmek szerepe

Semmiféle közösségnek – legyen az akár házastársi, akár baráti közösség, vagy valamilyen csoport -, ha kizárólag természetes kapcsolaton alapul, nincs komoly esélye tartós fennmaradásra.
.
Valamikor, előbb vagy utóbb széthullik, vagy el kell jutnia létezésének egy magasabb szintjére. A hit szempontjából ezért állíthatjuk, hogy jó, ha életünkben ilyen jellegű krízisek jelentkeznek. Jó az, ha valaki hirtelen kevésbé kedves, kevésbé szeretetre méltó lesz számunkra, mert ez rendkívüli lehetőséget hordoz magában.
.
Krisztus felhívása, mely az Evangélium megvalósítására hív, ezekben a pillanatokban válhat igazán valóra. Így van ez az Istennel való kapcsolatban is, az olykor igen heves tisztulási időszakokban, amikor nem érzed a kapcsolatot Istennel, amikor az a benyomásod, hogy egyáltalán nem szereted Őt, amikor mintha egyszerűen valami eltaszítana Tôle, és te mindennek ellenére mégis igyekszel hűséges maradni Hozzá.
.
Milyen értékes is az a gyónás, amikor nincs kedved gyónni, s milyen értékes az az áldozás, amikor semmi sem vonz hozzá, de mégis elmész, mert tudod, hogy a téged szerető Krisztus ott van és vár terád. Mennyivel több erőt fejtesz ki ilyenkor, adományod a természetes kapcsolat hiányának mértékében növekszik. Milyen jó, hogy krízisek lépnek fel köztünk, hogy félreértések vannak a házasságban, hogy a gyerekek képesek néha egymást megverni, mert nem illenek össze!

Ez a rés az a vékony repedés, mely lehetővé teszi, hogy megszülessen, vagy elmélyüljön a természetfeletti kapcsolat és a természetfeletti szeretet. Az a szeretet, mely Krisztus műve, mely ha kifejlődik, kitart a végsőkig. Csak ez a szeretet erős, mert Krisztus erejű, Isten erejű. Isten erejű az a házasság, mely keresztülment ilyen dezintegráción és képes volt integrálódni egy magasabb szinten. Boldogok, akik átéltek efféle nehéz pillanatot Istennel, és nem árulták el Őt, hanem hűségesek maradtak Őhozzá, mert ekkor az ő szeretetük valóban gyökeret eresztett.
    
Mindebben van valami nagy reménység, fôleg azok számára, akik félnek, látva, hogy életük olykor igen nehéz. A másik ember gyakran nem könnyű számunkra. Olykor mindent megtesz, hogy eltaszítson magától, de épp ilyenkor válnak számunkra rendkívüli kegyelemmé, mert ez azt a felhívást hordozza, hogy emelkedjünk fel a természetes kapcsolat szintjéről a természetfeletti kapcsolat szintjéhez – az agape szintjére. A hit szemszögéből azok a személyek, akiket a legkevésbé kedvelünk, a legértékesebbek számunkra, mivel ők teremtik meg számunkra a legnagyobb esélyt arra, hogy magatartásunkat polarizáljuk, s meglássuk azt, hogy kedvelni nem ugyanaz, mint szeretni.

> Engedjük, hogy Krisztus szeressen mibennünk
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.