Register
A password will be e-mailed to you.

Goebbels, a nemzetiszocialista propagandaminiszter 1937-ben kampányt szervezett a katolikus egyház lejáratására. Ez volt a nácik válasza XI. Piusz “Mit brennender Sorge” kezdetű enciklikájára, amint a német katonai kémelhárítás főnöke, Wilhelm Canaris által XII. Piushoz eljuttatott dokumentumokból kiderül.
.
”Nap mint nap újabb és újabb szexuális bűncselekmények kerülnek elő, amelyeket nagyszámú katolikus pap követett el. Sajnos nem csak egyedi esetekről van szó, hanem egy olyan ijesztő méretű kollektív morális krízisről, amilyet az emberiség a történelme során még nem tapasztalt. Sok pap és szerzetes már beismerte tetteit. Esetek ezrei kerültek a bíróságok elé, de ez bizonyára csak töredéke a teljes valóságnak, mivel sok elkövetőt elrejt és védelmez a hierarchia”.
.
A szöveg akár manapság is megjelenhetett volna, azonban a részlet Joseph Goebbels (1897-1945), a Harmadik Birodalom propagandaminisztere 1937 május 28-i beszédéből származik, amely a nemzetiszocialista rezsim a katolikus egyház lejáratására szervezett akciójának csúcspontját jelentette. 1937-ben 276 szerzetest és 49 egyházmegyés papot tartóztattak le. A letartóztatások valamennyi német egyházmegyeét érintették – írja Massimo Introvigne , a L’Avvenire, az Olasz Püspöki Konferencia lapja 2010. április 16-i számában.

XI. Pius (1857-1939) 1937 március 10-én Mit brennender Sorge kezdetű enciklikájával elítélte a náci ideológiát. Ugyanezen hónap végén indított a Goebbels vezette náci propagandaminisztérium egy kampányt a katolikus papoknak tulajdonított szexuális visszaélések témájában. Goebbels nagyon részletes utasításokat adott a Gestapo, Harmadik Birodalom politikai rendőrsége és főleg az újságírók számára. Ebben felszólította őket, hogy újra foglalkozzanak korábbi, megtörtént esetekkel és más még régebbi ügyekkel valamint, hogy folyamatosan tartsák a felszínen ezeket a közvélemény előtt. Goebbels a Gestaponak parancsba adta, hogy találjanak tanúkat, akik hajlandók papok ellen feljelentést tenni, továbbá, hogy ezeket azonnali letartóztatással kell fenyegetni, ha nem működnének együtt – még akkor is, ha csak gyerekek.

1937-ben Wilhelm Canaris tengernagy volt a német katonai kémelhárítás főnöke. Canaris helytelenítette Goebbels egyházellenes intrikáit, és egy Josef Müller (1878-1979) nevű katolikus ügyvéd révén egy sor, erről a témáról szóló szigorúan titkos iratot juttatott el Rómába XII. Piushoz, aki ezeket néhány jezsuitára bízta, hogy tanulmányozzák át azokat. Müllert végül letartóztatták, és a dachaui koncentrációs táborba került. Ezt túlélve a háború után bajor igazságügyi miniszter lett.

A vatikáni államtitkár Walter Mariaux (1894-1963) német jezsuitát bízta meg a dokumentumok vizsgálatával. Mariaux a ”Pauluskreis” azaz Pál kereszt nevű német náciellenes szervezet alapítója volt, akit később biztonsági okból Brazíliába és Argentínába küldtek misszionáriusnak. Mariaux 1940-ben két kötetben publikálta a katolikusok nácik általi üldözésének dokumentumait .

A ”morális pánik” kifejezést a szociológusok az 1970-es évek óta használják. Azt a jelenséget írják le vele, amikor mesterséges úton hoznak létre társadalmi méretű felháborodást azáltal, hogy valós tényeket felnagyítanak, valós esetszámokat eltúloznak a ”statisztikai folklór” és olyan ”felfedezések” révén, ahol régi ismert eseteket újként mutatnak be. Valós esetek vannak, de szisztematikus ”felturbózás” zajlik, hogy úgy tűnjön, mintha sokkal több eset lenne, mint amennyi a valóságban előfordult.

Az enciklika után letartóztatott 325 pap és szerzetes közül csak 21-et ítéltek el. Csaknem bizonyos, hogy közöttük is volt néhány ártatlanul elítélt. Csaknem valamennyit koncentrációs táborba küldték, ahol sokuk meg is halt.

Forrás: www.zipp.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.