Register
A password will be e-mailed to you.

Valtorta Mária látomása: Mária élete – Tartalomjegyzék

<< Előző rész: Jézus Máriáról

Amint Jézus Betánia közelébe érkezik apostolaival, többen is sietnek értesíteni erről Lázárt. Hamarosan elébe jön Lázár a házbeliekkel együtt, és szeretettel üdvözlik Jézust. Ő még mindig Jábé kezét fogva fogadja az üdvözléseket, de amikor meglátja Anyját is közeledni, elengedi Jábe kezét, kedvesen félretolja barátait, és Anyja elé siet.
– Fiam!
– Anyám! – üdvözlik, és megcsókolják egymást. Mária megkönnyebbül, mert aggódó félelemmel várakozott sokáig Fiára. Jézus megsimogatja, és
megértően mondja:
– Angyalomon kívül a te angyalod is vigyázott rám, Mamám. Semmi bajom nem történhetett.
– Dicsérjük érte az Urat! De annyit szenvedtem!
– Hamarabb szerettem volna idejönni, de neked engedelmeskedve más úton jöttem. És jó volt, mert a te parancsod, Anyám, mint mindig, jóra
fordult.
– A te engedelmességed, Fiam!
– A te bölcs parancsod, Anyám… – egymásra mosolyognak, mint két szerelmes.
 
De lehetséges, hogy ez az asszony ennek az embernek az Anyja? Hol van a tizenhat évnyi különbség? Szűzi testének frissessége és arcának
kedvessége Máriát fia nővérének tünteti fel. Jézus legszebb férfikorának teljességében van.
– Nem kérdezed meg, miért fordult jóra? – kérdi Jézus, még mindig mosolyogva.
– Tudom, hogy az én Jézusom semmit sem titkol el előttem.
– Kedves Mama! – Ismét megcsókolja.
 
Az emberek néhány méter távolságra állnak, s úgy tesznek, mintha nem figyelnék őket, pedig titokban mindenki feléjük néz. Mindenkinél jobban figyeli óket Jábé, aki egyedül maradt a tömegben. Nézi, nézi, és utána lehajtja fejét, sírással küzdve, de végül mégis elsírja magát, sóhajtozva: ,,Mama! Mama!”
 
Mindnyájan feléje fordulnak, de elsónek Jézus és Mária, és az emberek érdeklődnek, hogy ki ez a gyermek. Mária, Alfeus felesége és Péter, akik együtt beszélgettek, odafutnak és megkérdezik tőle:
– Miért sírsz?
De mielőtt nagy sírása közben Jábé lélegzethez jutna, hogy válaszoljon, odasiet Mária, karjába veszi, és azt mondja:
– Igen, kicsim, a Mama! Ne sírj tovább… és bocsáss meg, hogy nem láttalak meg előbb. Íme, barátaim, az én kics fiam… – Jézus ugyanis megmondta neki, mielőtt Jábéhez ért: ,,Ez egy árva, akit magamhoz vettem.” A többit Mária már értette szó nélkül is.


 
A gyermek még sír, de már nem oly csüggedten, és Mária ölelésére és csókjaira mosoly jelenik meg még könnyektől ázott arcán.
– Gyere, hagy szárítsam fel a könnyeidet. Nem hagylak soha többé sírni! Csókold meg kis mamádat…
Jábé örömmel csókolja meg Mária sima arcát, miután a szakállas férfiak kedveskedésében már elég része volt előzőleg. Jézus pedig eközben félrevonja endori Jánost egy sarokba, és mikor már az összes apostolok üdvözölték Máriát, hozzá vezeti őt, és azt mondja:
– Íme, Anyám, a másik tanítvány. A te parancsod következtében erre a két fiamra tettem szert.
– A te engedelmességed következtében, Fiam – ismétli Mária, és utána üdvözli őt:
– Béke veled!
Endori János meghajol Mária előtt, és igazi, nyugodt béke tölti el az arcát, amikor kiegyenesedik. Befejeződött a rajta végbement nagy változás, ami Endorban kezdődött meg, ahová kerióti Júdás szeszélye vezette el Jézust. Júdás látni akarta az ószövetségi Szentírásban említett endori halottidéző nő barlangját. (1Sám 28,7-19)
 
Így mennek mindnyájan Simon háza felé (amely Lázár birtokán volt, ahol Mária szállást kapott): Mária Jábéval a karjában, Jézus endori János kezét fogva, utánuk s körülöttük Lázár és Márta, az apostolok Maximinus-szal (Lázár intézőjével), Izsákkal, Józseffel és Timóteussal. Belépnek a házba, amelynek küszöbén Simon öreg szolgája üdvözli Jézust és gazdáját.
– Béke veled, József, és ezzel a házzal! – mondja Jézus, áldásra emelve kezét, miután rátette azt a szolga ősz fejére.
 
Miközben az asszonyok a vacsorára készülődnek, Jézus elmondja Jábé történetét a jelenlevőknek. Előzőleg azonban Jábét felküldte Jánossal a
tetőre, hogy szabadon beszélhessen róla. Péter emlékezteti Jézust arra, hogy megígérte, Anyjával együtt mennek majd ruhát vásárolni Jábénak a nagykorúsági szertartáshoz. Jézus elmosolyodik, és azt mondja:
– Igen, Anyám. Kérlek, menj holnap Simonnal! Különben ez az ember meghal nekem a szomorúságtól. Adj tanácsot neki a kiválasztásban!
– Én azt mondtam: vörös ruha, zöld övvel nagyon jól fog állni. – veti közbe Péter – Jobb, mint az a szín, amiben jelenleg van.
– A vörös nagyon jó lesz. Jézus is vörösbe volt öltözve. De én azt mondanám, a vöröshöz jobban állna egy rózsaszínű öv, vagy legalábbis vörössel hímzett – mondja kedvesen Mária.
– Én azért mondtam, mert látom, hogy Júdás, aki barna hajú, nagyon jól néz ki ezekkel a zöld csíkokkal a vörös ruháján.
– De ezek nem zöldek, barátom! – nevet Júdás.
– Nem? Hát akkor milyen színűek?
– Ezt a színt ,,agáta erezet”-nek hívják.
– És azt akarod, hogy én ezt tudjam?! Nekem zöldnek látszik. Láttam ezt a faleveleken is…
Mária kedvesen közbeszól:
– Simonnak igaza van. Ez pontosan az a szín, amelyet a levelek vesznek fel az első októberi esőzéskor…
– Íme, és amint a levelek zöldek, én is azt mondtam, hogy zöld – fejezi be megelégedetten Péter.
– Hívjátok ide a kicsit! – kéri Mária. És a gyermek azonnal odafut Jánossal együtt.
– Hogy hívnak? – kérdi Mária kedvesen simogatva a kisfiút.
– Jábé vagyok… voltam. Most várom a nevet…
– Várod?
– Igen, Jábé egy nevet szeretne, amely kifejezi, hogy én megmentettem őt. Keress neki nevet te, Anyám. Egy nevet, ami kifejezi a szeretetet és az üdvösséget.
Mária gondolkodik… és utána azt mondja:
– Marjiam. (Kiejtése: Marciam) Te leszel a kis vízcsepp a Jézus által megváltottak tengerében. Tetszik neked? Ez rám is emlékeztet azon kívül, hogy az üdvösséget jelenti.
– Nagyon szép – mondja megelégedetten a gyermek.
– Nem női név ez? – kérdi Bertalan.
– Egy ,,l” betűvel a végén az ,,m” helyett, amikor ez a csepp felnő, férfi névvé változtathatjátok. Most azt a nevet hordozza, amit Mamája adott neki. Jól van?
A gyermek helyesli, és Mária megsimogatja. Mária rokona közbeszól:
– Szép ez a gyapjú – és megérinti Jábé köntösét. – De ez a szín! Mit szólsz hozzá? Én megfesteném sötétvörösre. Jó lenne.
– Holnap este megtesszük. Mert holnap új ruhát kap. Most nem vehetjük le róla.
Márta megkérdezi:
– Kicsi, eljössz velem? Itt a közeledben sok dolgot megmutatnék neked, utána visszajövünk…
Jábé nem utasítja vissza. Semmit sem utasít vissza… de egy kicsit fél egy szinte ismeretlen nővel elmenni. Félénken és szelíden mondja:
– Eljöhetne velem János is?
– Természetesen.
Elmennek. Amíg távol vannak, a többiek Keresztelő János elfogatásáról beszélnek, és megtárgyalják a közeli húsvét tennivalóit. Nemsokára visszatér Márta Jánossal és a gyermekkel, aki fehér ruhában van, piros felsőruhával, karján szintén piros köpennyel.
– Felismered, Lázár? Látod, hogy minden hasznos?
A két testvér összemosolyog. Jézus azt mondja:
– Köszönöm neked, Márta.
– Ó, Uram! Gyenge oldalam, hogy mindent megőrzök. Ezt anyámtól örököltem. Sok ruhám van a testvéremtől is, ezek nagyon drágák nekem, mert
anyám érintette őket. Időnként odaajándékozok belőlük egyet-egyet a szegény gyerekeknek. Most Marjiamnak adom. Egy kicsit hosszúak, de fel lehet varrni a szegélyüket. Amikor Lázár nagykorú lett, már nem akarta viselni ezeket… Szép szeszélyesség egy gyermektől… és győzött, mert anyám imádta Lázárját.
 
A nôvér szeretettel megsimogatja Lázárt, amaz pedig megfogja a szép kezet, megcsókolja, és azt mondja:
– És te nem? – és mosolyognak.
– Gondviselésszerű volt ez – jegyzik meg többen.
– Igen, szeszélyességemből jó származott. Talán ezért megbocsátanak nekem.
A vacsora készen van, és mindenki helyet foglal…

Már éjjel van, amikor Jézus nyugodtan tud beszélni Anyjával. Felmennek a teraszra, és leülnek egymás mellé kéz a kézben, beszélgetésüket néhol csend váltja fel. Először Jézus mondja el a történteket. Majd Mária is mesélni kezd:
– Fiam, rögtön távozásod után, egy nő jött hozzám. Téged keresett. Nagy szomorúságában, de nagyszerűen megváltva. Viszont  szüksége van a te bocsánatodra, hogy képes legyen kitartani elhatározásában. Zsuzsannára bíztam, azt mondva neki, hogy egyike azoknak, akiket te meggyógyítottál. Ez igaz. Magamnál tarthattam volna a házunkban, ha az nem egy tenger lenne, amelyen mindenki vitorlázik… és sokan rossz szándékkal. És a nő már megundorodott a világtól. Akarod tudni, ki ő?
– Egy lélek. De mondd meg a nevét, hogy biztosan felismerhessem.
– Aglae. A római némajátékos a bűnös nő, akivel beszéltél Hebronban, hogy megmentsd, aki keresett és megtalált téged, amikor Lázár birtokán  a tízparancsolatot magyaráztad, s aki már szenvedett azért, mert becsületesen újjászületett. De mennyit! Nekem elmondott mindent… Rettenetes!
– Az.
– De még inkább rettenetes a világ. Ó, Fiam! Ne bízzál a kafarnaumi farizeusokban! Ezt a szerencsétlent fel akarták használni arra, hogy neked ártsanak. Még ezzel is…
– Tudom, Anyám… Hol van Aglae?
– Húsvét előtt megérkezik Zsuzsannával.
– Rendben van. Beszélek majd vele. Itt leszek minden este, kivéve a húsvétot, amit a családnak szentelek. Várok rá. Ha megérkezik, tartsd magadnál. Nagyszerű gyümölcse a megváltásnak, amint mondottad. És önként tette! Igazán mondom neked, hogy kevés szívben eresztett ily erős gyökeret az én tanításom által elvetett mag, mint ebben a boldogtalanban. András is segítette abban, hogy tovább növekedjen, amíg teljesen ki nem fejlődik.
– Elmondta nekem.
– Anyám, mit tapasztaltál, amikor megközelített ez a romlottság?
– Undort és örömöt. Úgy tűnt, mintha a pokol mélységének szélén állnék, de ugyanakkor éreztem, hogy a kék égig emelkedem. Mennyire Isten vagy, Jézusom, amikor véghezviszed ezeket a csodákat!
Hallgatagon ülnek egymás mellett a csillagos ég alatt, amelyet a holdfény világított meg csak. Csendesen, szeretettel megnyugodva egymás szeretetében.

> Egy gyermektelen apa boldogsága

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.