RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Alcím: 25 éves az orgona!
.
Ünnepi esztendővel emlékeznek meg a Pannonhalmi Főapátságban a templomi orgona felavatásának 25. évfordulójáról; az eseménysorozat első koncertjét hétfőn délután rendezik.
.
Ekkor Kiss Zsolt orgonaművész szólaltat meg Bach-, Liszt-, Pachelbell- és Tournemire-műveket – tájékoztatta a TriCollis  Apátsági Tárlatvezető Iroda az MTI-t.
.
Felidézik: 1980-ban Szennay András főapát döntött úgy, hogy a  bencés rend a bazilika számára új orgonát építtet az elhasználódott  belső szerkezetű régi hangszer helyett, amely sem a liturgia  szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésével Szigeti Kilián európai hírű bencés mester kapott megbízást, ám az ő – 1981 karácsonyán bekövetkezett – halála  kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát.
 
A három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkező hangszer végül 1985 őszén készült  el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az avatókoncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora, valamint Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.
 
 

 

 


Kérjük, küld támogatást Te is, mert
> a metropolita.hu önfenntartó
 > NEM engedélyez reklámokat


Ft
Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.