RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A zsidó és keresztény emberek közötti megbékélés jegyében emlékeztek meg szerdán Szombathelyen Kovács Sándor egykori szombathelyi római katolikus megyés püspök vészkorszakban végzett embermentő tevékenységéről.

Az emlékkonferenciát a szombathelyi zsidó hitközség vezetői kezdeményezték a holokauszt 66. évfordulója alkalmából, hogy emlékeztessenek azokra, akik minden lehető eszközzel megkísérelték menteni a méltóságuktól megfosztott, megbélyegzett, üldözött, vallásuk vagy származásuk miatt halálra szánt embereket.
 
Veres András szombathelyi megyés püspök megnyitójában úgy fogalmazott: 1944-ben, a megszállás után az egyházak és a nyilas rezsim között nagyon feszült, időnként ellenséges volt a viszony, a katolikus papok többsége ugyanis szembeszállt a nyilas eszmékkel, prédikációikban elítélően nyilatkoztak a nyilasok tetteiről, de számos olyan pap is volt aki nyíltan kiállt a meghurcolt zsidóság mellett.
 
A püspök Kovács Sándorra emlékezve elmondta, azért nem engedte a kispapokat Szombathely utcáin sétálni, mert akkoriban kötelező volt a nyilas köszöntés, Szálasi éltetése. Veres András szólt Tóth György kőszegi káplánról is, aki bátran kiállt a gettóba zárt emberek mellett.
 
A konferencián Katona Attila történész és Dobos Mariann író, irodalomtörténész idézte fel a vészkorszak napjait, Magyarország 1944. március 19-én bekövetkezett német megszállását és az azt követő nyilas uralom napjait.
 
Sil Aba Ferenc ferences szerzetes, aki Kovács Sándor közvetlen munkatársa volt, visszaemlékezésében arról beszélt, hogy a püspök igyekezett menteni a zsidó származású embereket, támogatta, hogy a szerzetes rendházak menedéket nyújtsanak az üldözötteknek, felemelte szavát a szombathelyi gettó létrehozása, az emberek faji, vallási alapú megkülönböztetése, a személyi szabadság megsértése ellen is.
 
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi az emlékkonferencián mondott zárszavában arról szólt, a közös szombathelyi megemlékezés az isteni tanítás megvalósulását és az emberi szolidaritás erősítését szolgálta, és hozzájárul a zsidók és keresztények közötti megbékéléshez.
 
A főrabbi hangsúlyozta: fontos, hogy napjainkban minden tisztességes keresztény és zsidó ember határozottan felemelje a szavát a gyűlölet megnyilvánulásai ellen. Ezt teszi a metropolita.hu is.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

4 hozzászólás

 1. Ariel adatlap-képe
  Ariel

  Akkor itt lehet az erdélyi-szombathelyi keveredés kulcsa is. Köszönet a megjegyzésért, Kovács Sándor püspökről viszont nem találtunk képanyagot – így marad a szöveges hír. Remélhetőleg már hibátlanul :-) Elnézést az olvasóktól.

  Szerkesztőség

  Válasz
 2. Sándor

  Valami tévedés lehet, a fenti képen nem Kovács Sándor püspök van. Kovács Sándor atya, Erdélyi pap, Kolozsvár főesperese.
  Remélem, hogy ezt a tévedést, javitani fogják. Baráti szeretettel: Köllő SÁndor

  Válasz
 3. Szerdahelyi Csongor

  Miért erdélyi, ha szombathelyi? Rossznak tűnik a cikk címe

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.