RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Sárdi Mária: Kislány a pokolban című, egy 15 éves kislány koncentrációs táborban átélt visszaemlékezés-kötetéből készült monodrámát mutatják be hétfőn a magyarországi Holokauszt Emléknap (április 16.) alkalmából a fővárosi Dohány utcai zsinagógában.
.
Magyarországon most először ad helyet színházi előadásnak zsinagóga – mondta szerdán Rádi Angéla, az est szervezője az MTI-nek. Az est első részében Harsányi Gábor szavalja el Rónay György Planctus (siratóének) című versét, ezután Bárdos Barbara énekel, majd Gerendás Péter játszik részleteket 2007-ben megjelent Mementó című lemezéről, ezt követően kerül színre a monodráma.
 
Sárdi Mária Kislány a pokolban című monodrámáját Budai Tünde adja elő, a rendező-dramaturg Kriszt László; mindketten a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói. Rádi Angéla elmondta, Kriszt januárban kereste meg azzal az ötlettel, hogy a darabot a Holokauszt Emléknap alkalmából a zsinagógában mutassák be.
 
A monodráma alapjául szolgáló kötet 14 évvel ezelőtt jelent meg először, második kiadása 2006-ban. Kriszt László korábban elmondta, hogy miután megvette, a metrón utazva azonnal elolvasta a könyvet és elhatározta, színpadra állítja az elhurcolt 15 éves budapesti kislány történetét. A monodrámát 2007-ben bemutatták a Fészek Művészklubban, ugyancsak Budai Tünde előadásában.
.
Sárdi Máriát édesanyjával és nagyanyjával 1944 decemberében, az utolsó transzporttal vitték el Budapestről, a Teleki téri nyilas gyűjtőházból Bergen-Belsenbe. A család férfitagjait korábban megölték, az anyát és a nagyanyát a kislány szeme láttára lőtték agyon a táborban. Sárdi Mária egyedül élte túl a borzalmakat, szabaduló levelének dátuma: 1945. június 27. A jelenleg 80 éves szerzőt, aki korábban újságíróként tevékenykedett, meghívták az előadásra.
.
Hétfőn a zsinagógában Fröhlich Róbert, a templom főrabbija és Egresi László, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára köszönti majd a megjelenteket. Az est műsorvezetője Székhelyi József színművész lesz.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.