RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Néhány hete hunyt el 87 éves korában egy sokak által szeretett idős ferences Esztergomban, aki a szó szoros értelmében élt-halt a rend szentjeiért.
.

Kovács Kalliszt betegágyhoz kötve is dolgozott, levelezett, intézkedett, hogy élete főműve, a Ferences szentek és boldogok című egykötetes lexikon elkészüljön. El is készült, ha a nyomdából a példányok már azt követően is érkeztek meg az esztergomi rendházba, hogy ő már lehunyta szemét. Temetésekor azonban pestlőrinci, sümegi és esztergomi hívei örömmel vehették kézbe a kötetet, ami a ferences rendházakban potom 700 forintos áron beszerezhető.
.
Kalliszt atyának 2002-ben jelent meg a Ferences szentek és boldogok az év minden napjára című könyve. A mostani kiadvány ennek továbbfejlesztett, az elmúlt évtized újdonságaival bővített és feldolgozási módszerében módosult változata. Most nem a liturgikus naptár szerint halad, hanem korszakonként, és izgalmas statisztikákat is közöl, felhasználva a Szenttéavatási Kongregáció és a ferences rend római központja által 2008-ban megjelentetett ferences szentek katalógusát. A 2002-es könyvhöz képest a mostaniban hetven újabb szent és boldog tűnik fel, akik legtöbbjét, de nem mindenkit, az Egyház 2002 után avatta szentté, boldoggá.

Szent Ferenc családja igen népes és szerteágazó. A hagyományos osztályozás szerinti három rend valójában számos szerzetesi közösséget jelöl. Csak az első renden belül három férfi közösséget találunk, a kisebb testvérekét, vagyis akiket a köznyelv leginkább szokott ferenceseknek nevezni, a kapucinusokét és a minoritákét. A második rend a klarisszáké, és a harmadik rendnek csak hazánkban tíznél több szerzetesi közösség a tagja, valamint a ferences világi rend. Kalliszt atya valamennyi ferences ág szentjét gyűjtötte terebélyes csokorba, és nem kis büszkeséggel mutatott rá, hogy Szent Ferenc követői közül nyerték el a legtöbben, 587-en a világon a szenteknek (189-en) és boldogoknak (398-an) járó tiszteletet. Az I. rendből 87-en lettek szentek, a II. rendből 11-en, a III. rend szentjeinek száma pedig 91. Boldogok az I. rendben 220-an, a II. rendben 27-en, a III. rendben 151-en vannak.
.
„Meg is versenyezteti” Kalliszt atya a ferenceseket a többi renddel. E szerint a bencés közösség ugyan a szentek tekintetében vezet 200 szentjével, de az összesítettben második helyre „szorul”, mert „csak” 50 a boldogjuk. Harmadikak a jezsuiták 41 szenttel és 111 boldoggal, negyedikek a domonkosok 40 szenttel és 92 boldoggal, ötödikek pedig a karmeliták 13 szenttel és 34 boldoggal.
.
Vagyis, mint a halálos ágyán is alkotó kedves Kalliszt atya könyve előszavában büszkén nyugtázza: „Egyértelmű Szent Ferenc rendjének első helye”.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.