Register
A password will be e-mailed to you.

Bizonyára sokan emlékeznek még a valóságshow-k szereplőinek viselkedésbeli változására, amelyet az összezártság okozott. Arról, hogy ez mit jelenthet egy börtön zárt rendszerén belül, még csak elképzelésünk sincs. A média pusztán a legbrutálisabb, sokszor halállal végződő esetekről számol be. Minden egyéb, úgymond kisebb súlyú cselekmény a külvilág számára örökre rejtve marad, pedig lehet, hogy a sértett egész további életében viseli a nyomokat.

Igyekeztünk a jelenségről és annak lehetséges okairól többet megtudni a Büntetés-végrehajtás Országos  Parancsnokságától, ahol Szalai Tímea, a sajtóiroda vezetője válaszolt a kérdésekre.
.
– Mik a főbb jellemzői a fogvatartottak közötti erőszaknak?
.
– A több ember együttes elhelyezését biztosító létesítményekhez  hasonlóan a büntetés-végrehajtási intézetekben is történnek  atrocitások. A különböző kulturális hagyományokkal,  társadalmi-szociográfiai jellemzőkkel rendelkező fogvatartottak  között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő konfliktusok. A  büntetésüket töltő elítéltek jelentős része az erőszakos megoldást  vagy az azzal való fenyegetést tekinti megfelelő eszköznek egy  esetleges konfliktus vagy érdekellentét rendezésére.
.
– Mit tudtak, illetve mit terveznek tenni az erőszakos  cselekmények megakadályozása érdekében?
.
– Alapvető szakmai feladataink ellátása mellett kiemelt  figyelmet fordítunk a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett  cselekményeivel összefüggő megelőző-feltáró jellegű tevékenységre. A  velük való foglalkozás során valamennyi személyi állományú tagnak  kötelessége mindent megtenni ennek érdekében. A fogvatartottakkal  rendszeresen foglalkozik nevelő, pszichológus és lelkész, valamint a  munkáltatás és a különféle közösségi programok is alkalmat nyújtanak  a feszültség oldására. A bűncselekmények megelőzésének további  eszköze, hogy olyan zárkaközösséget alakítsanak ki, amelyekben a  lehetséges elkövetőket és sértetteket előre felmérik, és ennek  megfelelő differenciált elhelyezést alkalmaznak.
 
– Mivel kell szembenézniük az elkövetőknek?
 
– A tudomásunkra jutott, feltárt eseteket fegyelmi, illetve – ha  a körülmények és a tények azt indokolják – büntetőeljárások követik.
 
– Jellemzően kik az erőszakos cselekmények elkövetői, illetve  alanyai?
 
– Elsősorban a fiatalkorú populációt kell kiemelni. Életkori  sajátosságaik miatt személyiségük és belátó képességük még nem  alakult ki teljesen, ezért az ő esetükben hamarabb előfordul, hogy a  vélt vagy valós ellentétet fizikai erővel "rendezik le". Ez nem csak  a börtönökben, nevelőintézetekben igaz, gondoljunk csak az  úgynevezett iskolai agresszió közelmúltban napvilágra került  eseteire. A felnőtt korú fogvatartottak körében inkább az anyagi  javak megszerzése a fő motiváció.
 
– Hogyan alakult az ismertté vált erőszakos cselekmények száma  az elmúlt időszakban?
.
– Adataink szerint 2009-ben országosan 334 esetben tettek  feljelentést erőszakos bűncselekmény gyanújával a  büntetés-végrehajtási intézetek, idén az első negyedévben 110  eljárás indult.
.
 – Milyen típusú cselekményekről beszélünk elsősorban?
.
 – Főként egymás javainak, személyes tárgyainak az  eltulajdonításáról van szó, ami jellemzően cigaretta, kávé vagy akár sportcipő megszerzését jelenti. Ezek a cselekmények párosulhatnak  erőszak alkalmazásával is.
.
 – Milyen a szexuális jellegű cselekmények aránya?
.
– Az ilyen jellegű, erőszakos cselekmények részaránya nem  számottevő az előzőekben leírtakéhoz képest.
.
– Vannak-e a börtönön belül különleges megfigyelő, a prevenciót  szolgáló eszközök?
 
– A zárkák kamerával való megfigyelése csak kivételesen, a  fokozott figyelmet érdemlő, például krízishelyzetben lévő elítéltek  esetében és csak átmenetileg történhet meg. Ennek során arra is  figyelemmel kell lenni, hogy a folyamatos megfigyelés tudata  hosszabb időn át a személyiség torzulását is eredményezheti. Ezért  ezt a szakmai előírások és a törvények – a jogvédő szervezetek  véleményével összhangban – nem teszik lehetővé, és az európai  börtönszabályok sem támogatják.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.