RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést nyújtották át Arthur Schneier rabbinak, a Lelkiismeret Felhívása Alapítvány elnökének 80. születésnapja alkalmából helyi idő szerint csütörtökön a New York-i főkonzulátuson.
.
A Sólyom László köztársasági elnök által adományozott elismerést a rabbi annak a tevékenységnek az elismeréseként kapta, amelyet a vallásszabadság, az emberi jogok és a vallásközi türelem terjesztéséért és támogatásáért fejtett ki az általa alapított szervezet vezetőjeként. Az elismerést Polgár Viktor főkonzul és Horváthné Fekszi Márta ENSZ-nagykövet adta át a New York-i Park East zsinagóga főrabbijának.
.
A rendezvényen mondott beszédében Polgár Viktor felidézte, hogy a bécsi születésű Schneier Budapesten vészelte át a náci üldöztetést. Választott hazájában, az Egyesült Államokban a világ vallásai közti testvériséget hirdető, az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdő tanító, rabbi lett. Az egyebek között az Egyesült Államokban, Kelet-Európában, Közel-Keleten, Oroszországban és Kínában tevékenykedő alapítványa 1965 óta működik – mondta.
 
A főkonzul arra is emlékeztetett, hogy Schneier rabbi tagja volt annak az amerikai küldöttségnek, amely visszajuttatta a Szent Koronát 1978-ban Magyarországra. "Schneier rabbi évtizedek óta Magyarország igaz barátja" – mondta Polgár Viktor.
 
A rabbi köszönőbeszédében egyebek között arról beszélt, hogy az emberiség problémáit illetően a vallásnak nem az oknak, hanem a megoldás részének kell lennie.
 
Azt mondta, a magyaroknak hinniük kell Kossuth és Petőfi szellemében a szabadság megőrzésében, és támogatniuk az emberi jogok tiszteletben tartását, a toleranciát és a demokratikus intézmények építésének folytatását. "A patriotizmus álcáját öltő előítélet, türelmetlenség, antiszemitizmus és idegengyűlölet sajnos még mindig a demagógok portékája" – fogalmazott.
 
Kifejtette, reméli, hogy a magyarok elfordulnak azoktól, akik az embereket szomszédaik ellen uszítják, és a magyar nemzet egyesítése helyett annak megosztása a céljuk. "A soron következő választások erősítsék a demokráciát, a kölcsönös tiszteletet és a békés együttélést" – mondta a rabbi.

A fogadáson jelent volt a New York-i diplomáciai élet számos vezető tisztségviselője, az ENSZ-főtitkár egyik helyettese és a helyi magyarság több vezetője – tájékoztatta az MTI-t a főkonzul.
 

 
 
 

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.