Register
A password will be e-mailed to you.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést nyújtották át Arthur Schneier rabbinak, a Lelkiismeret Felhívása Alapítvány elnökének 80. születésnapja alkalmából helyi idő szerint csütörtökön a New York-i főkonzulátuson.
.
A Sólyom László köztársasági elnök által adományozott elismerést a rabbi annak a tevékenységnek az elismeréseként kapta, amelyet a vallásszabadság, az emberi jogok és a vallásközi türelem terjesztéséért és támogatásáért fejtett ki az általa alapított szervezet vezetőjeként. Az elismerést Polgár Viktor főkonzul és Horváthné Fekszi Márta ENSZ-nagykövet adta át a New York-i Park East zsinagóga főrabbijának.
.
A rendezvényen mondott beszédében Polgár Viktor felidézte, hogy a bécsi születésű Schneier Budapesten vészelte át a náci üldöztetést. Választott hazájában, az Egyesült Államokban a világ vallásai közti testvériséget hirdető, az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdő tanító, rabbi lett. Az egyebek között az Egyesült Államokban, Kelet-Európában, Közel-Keleten, Oroszországban és Kínában tevékenykedő alapítványa 1965 óta működik – mondta.
 
A főkonzul arra is emlékeztetett, hogy Schneier rabbi tagja volt annak az amerikai küldöttségnek, amely visszajuttatta a Szent Koronát 1978-ban Magyarországra. "Schneier rabbi évtizedek óta Magyarország igaz barátja" – mondta Polgár Viktor.
 
A rabbi köszönőbeszédében egyebek között arról beszélt, hogy az emberiség problémáit illetően a vallásnak nem az oknak, hanem a megoldás részének kell lennie.
 
Azt mondta, a magyaroknak hinniük kell Kossuth és Petőfi szellemében a szabadság megőrzésében, és támogatniuk az emberi jogok tiszteletben tartását, a toleranciát és a demokratikus intézmények építésének folytatását. "A patriotizmus álcáját öltő előítélet, türelmetlenség, antiszemitizmus és idegengyűlölet sajnos még mindig a demagógok portékája" – fogalmazott.
 
Kifejtette, reméli, hogy a magyarok elfordulnak azoktól, akik az embereket szomszédaik ellen uszítják, és a magyar nemzet egyesítése helyett annak megosztása a céljuk. "A soron következő választások erősítsék a demokráciát, a kölcsönös tiszteletet és a békés együttélést" – mondta a rabbi.

A fogadáson jelent volt a New York-i diplomáciai élet számos vezető tisztségviselője, az ENSZ-főtitkár egyik helyettese és a helyi magyarság több vezetője – tájékoztatta az MTI-t a főkonzul.
 

 
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.