RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Ceija Stojka osztrák írónő szerint az európai kormányoknak át kell gondolniuk cigányságpolitikájukat, mert a neonácik megerősödtek, s ez a holokauszt túlélőiben félelmet kelt.
.
Az alkotó a roma holokauszt egyik túlélőjeként vett részt pénteken a Rejtőzködve élni című, a Sant’Egidio Közösség által szervezett nyilvánosbeszélgetésen Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületében.
.
Az írónő kiemelte: ezt a kisebbséget a kormányoknak fel kellene karolniuk intézkedéseikkel, s az egyházaknak meg kell szólítaniuk az emberek lelkiismeretét, hogy soha ne fordulhasson elő többet népirtás.
.
Ceija Stojka közölte, hogy Magyarországon cigánygyűlöletből kilenc gyilkosságot követtek el egy éven belül, Csehországban és Olaszországban romákat visznek börtönbe, Szlovéniában pedig nem temethették el oda szeretteiket a romák, ahová szerették volna. "Szégyen, hogy ma, 2010-ben cigányokat egyesek így kezelnek, szidalmaznak kényük-kedvük szerint" – tette hozzá.
.
Az írónő az MTI-nek azt mondta: a szélsőjobboldalnak ma Magyarországon újra kell gondolnia politikai programját, más üzenetet kell megfogalmaznia. A pártoknak tenniük kell a dolgukat, de egy politikai erő sem lehet cigányellenes – hangsúlyozta.
 
Ceija Stojka az egyetemi hallgatók előtt beszélt arról, hogy a holokauszt idején családjának több tagját meggyilkolták. Édesapját Dachauban ölték meg, miközben családja ismerősöknél bujkált. Édesanyja a haláltáborból meg tudta szerezni férje halotti csontjait, azok egy részét ruhaanyaggal bevonva és összekötve a nyakában hordta egészen addig, amíg Auschwitzban az SS-katonák le nem tépték róla.
 
Mint felidézte, a lágerben a nők a kenyérmaradékot többrétegű szoknyájuk redőibe rejtették. Többen a megpróbáltatások miatt halott gyermekeket hoztak világra, sok csecsemő pedig az alultápláltság miatt halt meg.
 
Ceija Stojka kitért arra, hogy 1944. augusztus 2-án a németek Auschwitzban tömegesen gyilkoltak meg romákat, köztük mintegy 3 ezer magyarországi üldözöttet öltek meg. Az életben maradt nőket Ravensbrückbe szállították, ő a nővérével és az édesanyjával együtt került oda. Az életben maradás egyik záloga az volt, hogy ne keltsen feltűnést, és azt hazudja, hogy 16 éves, holott csak 10 éves volt.
.
A képen: Ceija Stojka édesanyjával
.
Az író közölte: 240 rokona halt meg ezután a lágerben. Elmondása szerint Ravensbrückből több nőt két teherautóval Bergen-Belsenbe vittek. Itt gödröket kellett ásniuk, s tudták: azokat az ő sírjuknak szánták a nácik. 1945. április 15-én egy páncélos szakította át a haláltábor kerítését, ekkor szabadult fel a láger – emlékezett vissza.
.
Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a beszélgetésen azt mondta: sok mai fiatal alig-alig tudja elképzelni a holokauszt szörnyűségeit, miközben a vészkorszak szelleme ma is kísért a közéletben.
.
A római alapítású Sant’Egidio Közösség ökumenikus imát tart a megbékélés jegyében szerdán Budapesten, a Váci utcai Szent Mihály-templomban. Szeptemberben pedig elzarándokolnak Auschwitzba, ahol nemzetközi ifjúsági megemlékezésen vesznek részt.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

902 hozzászólás

 1. Mariann

  Ezt teszem folyamatosan, es nagyon sokan halasak is ezert, pedig nem anyagi, hanem lelki segitseget adtam.
  Volt egyszer, hogy az egyszeru cigany fiatalasszonybol, egyetemet vegzett Holgy lett, s kozben szuletett 6 gyermeke.
  S a gyermek neveles mellett kepezte Magat, holott a ferj nem orult Neki.
  Ez az asszony 1 volt a sok kozul, akiket a piacokon latunk. Segitseget kert Tolem, s a tanacsaimmal, a segitsegemmel sikerult, egy intelligens, Istent tisztelo emberre lennie.
  Nem anyagi segitseget adtam Neki, hanem lelkiekben kapott Tolem segitseget.
  Elpanaszolta, hogy O nem reszesult megfelelo nevelesben, ahol ezt megtanulhatta volna, de nyitott volt es szeretett volna ugy elni, mint
  Mi magyarok.
  Eljott hozzam es beszelgettunk, s itt folyamatosan elsajatitotta a tiszta otthon kialakitasat, s elkezdett 2 gyermek mellett tanulni, mig nem elvegezte az egyetemet.
  A ferje a mai napig nem dolgozik, iszik, 6 gyermekuk miatt nem valltak el, mivel a gyermekek ragaszkodnak az Apjukhoz!
  Normalis korulmenyek kozott elnek, a gyermekei tovabb tanulnak, es
  nem kovetik az elmaradott ciganysag eletmodjat, holott az Edesapjuktol mindennap hallgatjak a tragar szavakat, arra vonatkozolag, hogy kovetik a “parasztok” eletstilusat, elfelejtve az
  eredetuket.
  Ilyen is van pl.

  Válasz
 2. Mariann

  Igen Nektek is igazatok van, es valoban ahogyan Te mondod Eszter,
  hogy azt a sok segelyt kellene visszafogni, s felulbiralni, kivonulni a kornyezetet felmerni, s aztan lehetne segelyt osztogatni.
  Itt aztan mar mindegy, hogy cigany vagy magyarrol legyen szo, mert
  az orszagnak jelenleg ez a legnagyobb kiadasa az ingyenelok, akik
  nem szeretnek, de elotte sem szerettek pl. dolgozni.

  A kommunizmusban ugye ezt buntettek, s nem is volt ekkora problema, de a mai rendszer valoban, azt lehet mondani, hogy elszurta ezt a dolgot.
  Az indiaiakat ismerem, s tudom hogy onnan szarmaznak a ciganyok, s valoban a szokasok, a viselkedesuk az ugyanaz, lehet az illeto orvos,
  mernok, vagy sofor, vagy egyszeru takarito.

  Ha ez igy megy tovabb, akkor ugy fogunk elni, mint Izrael es Palesztinia, orokos haboruban es veszelyben, aminek nem lesz sosem
  vege.
  Szigoru ujtorvenyeket kell hozni, es felulbiralni a kifizetett segelyeket, ugyanugy magyar, mint cigany ember eseteben.
  Bevezetni uj torvenyeket az Oktatasi Intezmenyekben, s eloirni az
  egyenruhat, es a tisztasag legyen egy eloirt feltetel, amennyiben nem
  tiszta a gyermek, haza lehet kuldeni, mert torvenyt sertett!

  Tehat meglehet ezt oldani, de elkell kezdeni, mert igy nem fognak leallni, marmint a csocselek, aki sosem szeretett dolgozni, mert inkabb elment ejszaka lopni, a rendorseg fel kimenni ilyenkor, nos ezek
  a ciganyok voltak azok, akik lejarattak a normalisabbakat.

  Nagyon nehez helyzet Enis tudom, de nagyon sajnalom azt, amikor latok egy egyszeru cigany csaladot, es latom a gyermeknek azt az
  artatlan tekintetet, s h

  Válasz
 3. Ariel adatlap-képe
  Ariel

  Ez nagyon nehéz kérdés. Szívesen mondanám, hogy valakinek egyszer el kell kezdenie a jóhiszeműség gyakorlását, ahogy Jézus tette. De mi van akkor, ha csak kihasználják, visszaélnek vele? Nekünk is csak ez az egy életünk, egy hazánk van.

  Szerintem a kormány nagyon sokat tehet, törvényekkel pl. A családi pótlékot nem gyerek után kéne adni, hanem annak, aki DOLGOZIK, kevesebbet kelljen adóznia. Így munka feltételéhez lenne kötve a segély, és a cigányság egyből nem tudna megélni a gyerekcsinálásból. Aztán kell erős rendőrség, és a jogrend, a közbiztonság kőkeményen legyen betartva! A börtönben pedig talán nem kellene annyira jól élniük a raboknak. Ha éheznének, fáznának, talán nem lenne mindegy nekik, hogy lesittelik-e őket, és nekünk, vagyis az államnak sem kerülne olyan sokba. Például azt lehetne, hogy a börtönben is a saját munkájukból befolyt jövedelemből tartsák el magukat, és ne az adófizetők pénzéből etessék a bűnözőket (amúgy ez romára, magyarra ugyanúgy legyen érvényes).
  És szigorú törvények kellenek a fajgyűlölet ellen, amiben a cigányokis élen járnak, amennyiben gyűlölik a magyart (lsd Olaszliszka).

  Válasz
 4. eszter

  tehat ezt ök okoztak sajat maguknak,azzal is hogy nem alkalmazkodnak. Ez nem börszin ,hanem viselkedes alapjani megkülönböztetes.Ha valamelyik diplomat szerez,es rendesen dolgozik, az termeszetesen becsülendö. De ez 1 %.

  Válasz
 5. eszter

  Mariann, ez szep es jo,de a gyakorlatban.
  Es te is tudod,hogy nem a börszinröl van szo,hanem hogy a közepkorban Europa összes varosabol ki lettek tiltva,mert loptak,
  együttdolgoztam egy indiaival
  ö is mondta a ciganyok INdiabol erednek,es hajdan egy uralkodo kiutasitotta öket ugyanezen mentalitasuk alapjan.Tehat pl ha az x nemzetiseg lopna, akkor ez a megkülönböztetes rajuk is vonatkozna,es hat nem dolgoznak. Ennyi.

  Válasz
 6. Mariann

  Nagyon sokan imadkozunk, templomba jarunk, s gyonunk es aldozunk, s azt mondjuk, erezzuk, hogy “tiszta szivvel” elunk, megtettuk, amit Jezus Urunk tanitott Nekunk.

  S aztan kimegyunk a templombol az utcara, mint tiszta lelek, de amikor meglatunk EGY CIGANY embert, akkor a szivunk elkezd hevesebben verni, s miert!

  Elgondolkoztunk mar azon, hogy az a cigany ember is ember, mint Mi, es Neki is ugyanugy mukodik a biologiai testi-lelki rendszere, mint Nekunk?
  Elgondolkozunk-e azon, hogy a cigany gyermek ugyanolyan gyermek, mint a sajat gyermekeink?
  Szeretetre, tiszteletre, dicseretre van kiehezve?

  Hol van a gyakorlatban a Jezus Urunk tanitasa?

  Probaljuk elkepzelni, hogy mi tortenne forditott esetben, amikor Mi szuletunk ciganynak, es Minket fognak uldozni, de miert?

  Isten megteremtette az embert, de nem tesz kulonbseget a nemzetisege, sem a borszine kozott, az Isten embert teremtett, s ezek a teremtmenyeknek csaladkent kell egyutt elniuk, es szeretni
  osszetartozni, es segiteni kell, s nem gyulolni es uldozni, gyilkolni.

  Amikor az igaztanitasok szerint fogunk elni, akkor fog az ember boldogan elni, de amig gyulol, irigykedik es elitel, addig nem lesz beke sem boldogsag!
  A cigany is a Mi lelkitestvereink, ha nem tudjuk Oket segiteni, hat ne
  akadalyozzuk meg Oket abban, hogy normalis es elfogadhato korulmenyek kozott elhessenek!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.