Register
A password will be e-mailed to you.

Néhány hete hunyt el 87 éves korában egy sokak által szeretett idős ferences Esztergomban, aki a szó szoros értelmében élt-halt a rend szentjeiért.
.

Kovács Kalliszt betegágyhoz kötve is dolgozott, levelezett, intézkedett, hogy élete főműve, a Ferences szentek és boldogok című egykötetes lexikon elkészüljön. El is készült, ha a nyomdából a példányok már azt követően is érkeztek meg az esztergomi rendházba, hogy ő már lehunyta szemét. Temetésekor azonban pestlőrinci, sümegi és esztergomi hívei örömmel vehették kézbe a kötetet, ami a ferences rendházakban potom 700 forintos áron beszerezhető.
.
Kalliszt atyának 2002-ben jelent meg a Ferences szentek és boldogok az év minden napjára című könyve. A mostani kiadvány ennek továbbfejlesztett, az elmúlt évtized újdonságaival bővített és feldolgozási módszerében módosult változata. Most nem a liturgikus naptár szerint halad, hanem korszakonként, és izgalmas statisztikákat is közöl, felhasználva a Szenttéavatási Kongregáció és a ferences rend római központja által 2008-ban megjelentetett ferences szentek katalógusát. A 2002-es könyvhöz képest a mostaniban hetven újabb szent és boldog tűnik fel, akik legtöbbjét, de nem mindenkit, az Egyház 2002 után avatta szentté, boldoggá.

Szent Ferenc családja igen népes és szerteágazó. A hagyományos osztályozás szerinti három rend valójában számos szerzetesi közösséget jelöl. Csak az első renden belül három férfi közösséget találunk, a kisebb testvérekét, vagyis akiket a köznyelv leginkább szokott ferenceseknek nevezni, a kapucinusokét és a minoritákét. A második rend a klarisszáké, és a harmadik rendnek csak hazánkban tíznél több szerzetesi közösség a tagja, valamint a ferences világi rend. Kalliszt atya valamennyi ferences ág szentjét gyűjtötte terebélyes csokorba, és nem kis büszkeséggel mutatott rá, hogy Szent Ferenc követői közül nyerték el a legtöbben, 587-en a világon a szenteknek (189-en) és boldogoknak (398-an) járó tiszteletet. Az I. rendből 87-en lettek szentek, a II. rendből 11-en, a III. rend szentjeinek száma pedig 91. Boldogok az I. rendben 220-an, a II. rendben 27-en, a III. rendben 151-en vannak.
.
„Meg is versenyezteti” Kalliszt atya a ferenceseket a többi renddel. E szerint a bencés közösség ugyan a szentek tekintetében vezet 200 szentjével, de az összesítettben második helyre „szorul”, mert „csak” 50 a boldogjuk. Harmadikak a jezsuiták 41 szenttel és 111 boldoggal, negyedikek a domonkosok 40 szenttel és 92 boldoggal, ötödikek pedig a karmeliták 13 szenttel és 34 boldoggal.
.
Vagyis, mint a halálos ágyán is alkotó kedves Kalliszt atya könyve előszavában büszkén nyugtázza: „Egyértelmű Szent Ferenc rendjének első helye”.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.