Register
A password will be e-mailed to you.

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet. Épp formája miatt adta neki a Hymelslossel (égi kulcs) nevet Hildegard von Bingen, a rupertsbergi zárda főnöknője a XII. században, mely név aztán számos nyelvben tovább élt. 

A Szigetközben például a kankalin ma is péterke, szentpéter kulcsa, illetve kulcsvirág, mennyország kulcsa, vagy aranykulcsocska néven ismeretes. Persze mivel György nap táján nyílik, nevezik a kankalint még szentgyörgyvirágnak is. Akárhogy is, akire két szent is vigyáz, arra érdemes odafigyelni.
 
Annál is inkább, mivel a túlszedés következtében ez az egyébként dísznövényként is tartott virágnemzetség (latin neve Primula) több faja immáron a kipusztulás szélére került. A védett és fokozottan védett növényekről és állatfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KÖM RENDELET szerint a védett növények gyűjtése, eltávolítása, életfeltételeik rontása vagy megszüntetése szabálysértés, amelynek szankciója a természetvédelmi bírság.
 
A kankalin bizonyos fajainak esetében ez súlyos összegeket jelent, hiszen míg a sugárkankalin (Primula elatior) egy-egy letépett példányáért 10 000, a szártalan kankalinért (Primula vulgaris) „csak” 2000 forint bírsággal illethetnek minket, addig a cifra kankalin (Primula auricula), vagy a lisztes kankalin (Primula farinosa) „rongálásáért” már kerek 100 000 forintot kell letennünk az asztalra.
 
Remélhetőleg azonban, senkinek sem célja egy növényfaj szándékos kipusztítása. Ha külleme nem is túl figyelemfelkeltő (bár egy csinos, de visszafogott tavaszi kisasszonyról van szó), csodálatos gyógyhatása miatt törekednünk kell megőrzésére. A gyógynövénytúrákon (http://www.gyogynovenyturak.hu/) bárki megtanulhatja, hogy miként kell helyesen gyűjteni a virágzatot és a gyökeret, természetesen a nem védett fajok esetében. Egyébként, a kankalint bárki termesztheti otthoni virágoskertjében, egyszerre élvezve a látványt (választhatunk kék, ibolyakék, fehér, piros, ciklámen, rózsaszín vagy épp narancsos árnyalatban) és jótékony hatásait is.
 
Gutaütésfű és köszvényfű

 
Az orvosi, vagy tavaszi kankalint (Primula officinalis, vagy Primula veris), mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket. Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van, és természetes élőhelyei főként a lomblevelű erdők, vagy a hegyi kaszálók.
 
A középkorban a vallásos elnevezések mellett teret kaptak a kankalin népi gyógyászattal összefüggő nevei is. Így lehetett ez a növény gutaütésfű és köszvényfű is egyben. Dr. Zelenyák János 1908-as könyvében is megtalálható tanács, hogy a „gutaütött” (agyvérzést, stroke-ot elszenvedett) embereknek az e fűből készült fürdőt javasolják, míg a kankalin teája kiváló köszvényellenes szer.
 
Ezt támasztja alá a mai fitoterápia is, hiszen a tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító (ezáltal köszvény- és izületi betegségek elleni) teakeverék* fő alkotóeleme.  A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a fájdalomcsillapító tablettákkal szemben.
 
Varró Aladár Béla modern füveskönyvében hasonlókról számol be, hozzátéve, hogy a tavaszi kankalint ideg- és szíverősítőként* használhatjuk ideges gyöngeségnél, vitustáncnál, migrén esetében pedig fájdalomcsillapító vagy nyugtatószerként. A sugárkankalinból készített tea kifejezetten egy lágy nyugtatóként volt ismert századokon át, hurutoldó hatása mellett.
 
Mivel a kankalinfélék (Primulacae) szinte minden tagja tartalmaz szaponint, gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben* is megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, megint mások álmatlanság elleni csodaszerként* élnek vele, mely egy Maria Treben által leírt eset tanúsága szerint a hosszú időn át hasztalanul szedett erős altatók ellenére is működhet.
. 
Angolszász területeken a tavaszi kankalinból kozmetikumokat is készítenek. Egy tizenhetedik századi angol gyógyfűkereskedő, Nicholas Culpeper például váltig állította, hogy a tavaszi kankalin desztillált vizes kivonata, vagy az abból készült kenőcs a hölgyeket még gyönyörűbbé varázsolja, így a kankalinból a mai napig készül arctisztító tej és testápoló is.
.
Mindazonáltal meg kell jegyezzük, a kankalin az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, pl. kiütéseket válthat ki. Ha ez megesik, alkoholos lemosással enyhíthetők a tünetek. Belsőleg alkalmazva is okozhat gondot: ha túlzásba visszük fogyasztását, émelygést, hányást vagy hasmenést okozhat.
. 
*Tavaszi vértisztító keverék:
50 g kankalin
50 g bodzahajtás (ha lehet, frissen kipattant rügy)
15 g csalánlevél
15 g pitypanggyökér
A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforázzunk 1/4 l vízzel, három percig állatjuk. Napi két csészényit kortyolgassunk.
 
*Szíverősítő bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.
 
*Hurutoldó tea, köptető: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle.
 
*Álmatlanság elleni keverék:
50 g kankalin
25 g levendulavirág
10 g orbáncfű
15 g komlóbarka
5 g macskagyökér
A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforázunk 1/4 l vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet.
 
Konyhakertbe vagy virágágyásba?
 
A kankalin levele nagy mennyiségű (akár 1%-ot) aszkorbinsavat tartalmaz, így kiváló C vitamin-adagoló. Értékes tulajdonsága, hogy a szárított levelekből tört porban akár egy éven keresztül is megőrződik az aszkorbinsav.
 
Mivel számos ásványi anyagot tartalmaz, ezért használható a konyhában is, egzotikus saláta alkotórészként. A spanyol konyha például salátát készít leveleiből, az angolok pedig tradicionális boraikat, vagy eceteiket ízesítik vele, sőt, magából a kankalinból is készítenek bort.  Dr. Zelenyák könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon is készítettek kankalinbort: „Az egyes vidéken ismeretes kankalinbor nem egyéb, mint cukorral és citromsavval vegyített és erjesztett kankalin. Úgy készül, mint a ribizkebor.”
 
Sokféle alkalmazhatósága miatt felmerül a kérdés, „a konyhakertbe, vagy a dísznövények közé ültessünk kankalint?” Utóbb divatossá vált a kankalint Valentin-napra, vagy nőnapra ajándékozni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megajándékoznak minket ezzel a virággal, cserépben semmiképp se tartsuk hosszú távon, ha tehetjük, mielőbb ültessük ki a szabadba!
 
Ültetési és gondozási tippek
 
Mivel a kankalinok többsége a humuszban bővelkedő, nedves talajt kedveli, és félárnyékos vagy árnyékos helyet kíván, úgy válasszuk meg a helyét, hogy tavasszal kicsit több nap érje, míg nyáron már árnyékban legyen. Magasabb fák, bokrok alá például ideális növény. Tavasszal kiültetett kankalinunk június végéig virágozni fog és jövőre már ő értesít minket a tavasz megérkeztéről. A biztonságos áttelelés miatt azonban az első télen takarjuk be lombbal, vagy papírral, tartósabb fagyok esetén pedig cserépben vigyük be a ház hideg részére.
 
Ha mégsincs lehetőségünk a kiültetésre, akkor helyezzük hűvös de napfényes helyre, és földjét tavasztól őszig tartsuk állandóan nyirkosan (ne öntözzük túl és ne is hagyjuk teljesen kiszáradni). A hosszabb virágzás érdekében az elnyílt virágokat folyamatosan, tőből távolítsuk el, így elég ereje marad a tőnek újabb virágok nevelésére.
 
Tudtad, hogy…
 
..a kankalin a vadnyúl egyik kedvenc eledele?
..a kankalinfélék neve, a Primula a „primus” (jelentése: első) latin szó kicsinyítőképzős alakja, és arra utal, hogy a virág az elsők között nyílik tavasszal?
..Angliában a kankalin négy megyének is (Essex, Northamptonshire, Surrey, és Worcestershire) hivatalos virága?
..a kankalin sok helyütt szerepel az észak-európai legendákban: sellők, tündérek és más mesebeli lények védelmezték?
.. a norvég költő, John Paulsen verset írt a kankalinról (Med en Primula veris), melyet aztán a híres zeneszerző, Edvard Grieg zenésített meg?
..Benjamin Disraeli kedvenc virága a kankalin volt?
..Magyarországon több szépségszalon és gyógyszertár is a kankalin (Primula) nevet viseli?

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.