Register
A password will be e-mailed to you.

Sárdi Mária: Kislány a pokolban című, egy 15 éves kislány koncentrációs táborban átélt visszaemlékezés-kötetéből készült monodrámát mutatják be hétfőn a magyarországi Holokauszt Emléknap (április 16.) alkalmából a fővárosi Dohány utcai zsinagógában.
.
Magyarországon most először ad helyet színházi előadásnak zsinagóga – mondta szerdán Rádi Angéla, az est szervezője az MTI-nek. Az est első részében Harsányi Gábor szavalja el Rónay György Planctus (siratóének) című versét, ezután Bárdos Barbara énekel, majd Gerendás Péter játszik részleteket 2007-ben megjelent Mementó című lemezéről, ezt követően kerül színre a monodráma.
 
Sárdi Mária Kislány a pokolban című monodrámáját Budai Tünde adja elő, a rendező-dramaturg Kriszt László; mindketten a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói. Rádi Angéla elmondta, Kriszt januárban kereste meg azzal az ötlettel, hogy a darabot a Holokauszt Emléknap alkalmából a zsinagógában mutassák be.
 
A monodráma alapjául szolgáló kötet 14 évvel ezelőtt jelent meg először, második kiadása 2006-ban. Kriszt László korábban elmondta, hogy miután megvette, a metrón utazva azonnal elolvasta a könyvet és elhatározta, színpadra állítja az elhurcolt 15 éves budapesti kislány történetét. A monodrámát 2007-ben bemutatták a Fészek Művészklubban, ugyancsak Budai Tünde előadásában.
.
Sárdi Máriát édesanyjával és nagyanyjával 1944 decemberében, az utolsó transzporttal vitték el Budapestről, a Teleki téri nyilas gyűjtőházból Bergen-Belsenbe. A család férfitagjait korábban megölték, az anyát és a nagyanyát a kislány szeme láttára lőtték agyon a táborban. Sárdi Mária egyedül élte túl a borzalmakat, szabaduló levelének dátuma: 1945. június 27. A jelenleg 80 éves szerzőt, aki korábban újságíróként tevékenykedett, meghívták az előadásra.
.
Hétfőn a zsinagógában Fröhlich Róbert, a templom főrabbija és Egresi László, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára köszönti majd a megjelenteket. Az est műsorvezetője Székhelyi József színművész lesz.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.